«Οι κακές κυβερνήσεις παράγουν αναξιοπιστία, κομβικό σημείο αποτελεί η πολιτική και το πολίτευμα να συγκεντρώνει την εμπιστοσύνη των πολιτών», δήλωσε στα  Παραπολιτικά 90,1 ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Γιαννούλης.

Περί εκλογών

Στη συνέχεια, ο κ. Γιαννούλης δήλωσε ότι οι εκλογές «θα αποτυπώσουν την πραγματική εικόνα της πολιτικής που θέλει ο πολίτης».

Η συνέντευξη

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή:

Για τη συμμετοχή του κόσμου στις κομματικές διαδικασίες: Ούτε στη ΝΔ, ούτε στο ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ, ούτε στο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύω ότι όσοι παίρνουν στα σοβαρά την πολιτική και θεωρούν ότι είναι μια πολύ σοβαρή, ιερή δημοκρατική διαδικασία η ενασχόληση με τα κοινά με την έννοια του καθήκοντος, ότι συγκρίνουμε ή στοιχίζουμε «στρατούς» απλά για να συμμετέχουν σε αυτές τις εκλογικές διαδικασίες. Η συμμετοχή είναι επιθυμητή, την επιδιώκουμε αλλά όχι για να προκύπτουν συγκριτικά αποτελέσματα σε σχέση με κανέναν. Εξ αντικείμενου προκύπτει η ανάγκη να επανακτήσει η πολιτική την αξιοπιστία της γιατί ξέρετε οι κακές κυβερνήσεις, και το λεω διαχρονικά, παράγουν κι  ένα ακόμα αρνητικό αποτέλεσμα που διαπερνά συνολικά το πολιτικό σύστημα, αυτό της αναξιοπιστίας. Μπορεί να συζητάμε σήμερα για την ακρίβεια, για τις τιμές του ρεύματος, για τα καύσιμα αλλά το πλέον κομβικό ζήτημα που έχει η χώρα είναι οτι πρέπει να επαναποκτήσει η πολιτική, ακόμα και το πολίτευμα μας θα τολμούσα να σας πω, η κοινοβουλευτική δημοκρατία, την εμπιστοσύνη των πολιτών. Γιατί όσο συγκεντρώνεται δυσαρέσκεια από εμμονικά λαθεμένες ή καθυστερημένες επιλογές τόσο αυτή η εικόνα επιδεινώνεται.

Για το αν ο αριθμός των 180.000 που πήγαν στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ δείχνει μια επιστροφή ψηφοφόρων και αυτό ενδεχομένως να πλήξει το ΣΥΡΙΖΑ: Αφετηρία σύγκρισης των δυνάμεων ενός κόμματος στην κοινωνία είναι μια εκλογική αναμέτρηση. Δεν υποτιμώ καμία συμμετοχική διαδικασία είτε αφορά τη ΝΔ είτε αφορά το ΣΥΡΙΖΑ  είτε αφορά το ΠΑΣΟΚ και την παρατηρώ με πολύ προσοχή,  όντως παράγονται συμπεράσματα, δεν το μηδενίζω αλλά θεωρώ  ότι η αφετηρία μας, από εκεί που ξεκινάμε να συζητήσουμε για πολιτικές, για προγράμματα, για παραγωγή πολιτικής, για τη μετεξέλιξη των κομμάτων όχι σε παράγοντες μηχανισμών και μηχανιστικής εξέλιξης προσώπων ματαιοδοξιών ή φιλοδοξιών όπου θα παράγονται πολιτικές προτάσεις και λύσεις για τον κόσμο και για να πηγαίνει η προβολή στο μέλλον να είναι ο οδηγός του καθήκοντός μας θεωρώ ότι είναι οι εκλογές. Στις εκλογές θα αποτυπωθεί η πραγματική δύναμη, η πραγματική άνοδος. Όλα αυτά είναι προάγγελοι, ερεθίσματα, σημαντικά πολιτικά δεδομένα αλλά το βράδυ που  θα βγουν τα αποτελέσματα εκεί θα αποτυπωθεί ποιος είναι τι και με πόσο.

Για το ποιο είναι το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ και δεν μπορεί να κινητοποιήσει τα μέλη, τους φίλους τους και να πάρει μέρος σε αυτές τις  κομματικές διαδικασίες: Πως προκύπτει αυτό το συμπέρασμα χωρίς να έχουμε το αποτέλεσμα της 15ης Μαΐου; Την Κυριακή έχουμε μια ανοιχτή, λαϊκή, δημοκρατική, συμμετοχική, παραταξιακή με την ευρεία έννοια του προοδευτικού χώρου πρόσκληση για να επαναεπιβεβαιωθεί στο πρόσωπο του κ. Τσίπρα ως προέδρου...

Ερώτηση: Τον πήχη που τον βάζετε σε αυτή τη διαδικασία;

Απάντηση:  Ο πήχης πλέον είναι στατιστική προσέγγιση. Απέναντί μας είναι τα προβλήματα και οι πολίτες και ποιος μπορεί να βοηθήσει ακόμα και με την προοδευτική συνεργασία όλων όσοι θεωρούν ότι έχουμε απέναντί μας μια κακή κυβέρνηση να αλλάξει σελίδα ο τόπος χωρίς κομματικούς εγωισμούς.

Ερώτηση: Ο κ. Ανδρουλάκης λεει «ούτε Τσίπρας ούτε Μητσοτάκης πρωθυπουργός» εσεις θα το δεχόσασταν;

Απάντηση: Το «ξεχάστε Τσίπρα και Μητσοτάκη» σημαίνει ότι ο κ. Ανδρουλάκης φιλοδοξεί το ΠΑΣΟΚ να είναι πρώτο κόμμα στις εκλογές της απλής αναλογικής. Το ότι «δεν πάω με κανέναν» σημαίνει ότι είναι ανοιχτό το παράθυρο να πάω με όλους και αυτό δεν έχει χαρακτηριστικά πολιτικής συμπεριφοράς αλλά συγκυρίας και ευκαιρίας.