Σε «πονοκέφαλο» έχει μετατραπεί η εκλογική διαδικασία της 15ης Μαϊου για τον Αλέξη Τσίπρα. Μπορεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να τρέχει στην κούρσα για εκλογή προέδρου μόνος χωρίς αντίπαλο αλλά οι εξελίξεις έχουν δώσει σημαντική βαρύτητα στην συμμετοχή των μελών του κόμματος που θα συμμετάσχουν στις εσωκομματικές εκλογές.

Βαρύτητα τόσο για το εσωτερικό του κόμματος όσο και για το κλίμα που διαμορφώνεται στο πολιτικό σκηνικό.

Η επιλογή Τσίπρα για ανοιχτή διαδικασία βρήκε απέναντι εξ αρχής την εσωκομματική αντιπολίτευση τόσο προσυνεδριακά όσο και κατά τη διάρκεια του Συνέδρίου με όσα παρακολουθήσαμε στο κλειστό γήπεδο του ΤΑΕ ΚΒΟ ΝΤΟ.

Δηλαδή εντάσεις, καυγάδες και φραστικά επεισόδια. Όλα αυτά που έκαναν πολιτικούς αναλυτές να εκτιμούν οτι ο ΣΥΡΙΖΑ βγήκε λαβωμένος από το Συνέδριό του. 

Η εσωκομματική αντιπολίτευση εκτός από τη μάχη για την εκλογή στελεχών της στα κομματικά όργανα περιμένει στη γωνία τον Αλέξη Τσίπρα σε περίπτωση που η συμμετοχή δεν είναι αναμενόμενη...

Ποια είναι η αναμενόμενη συμμετοχή; Ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποφύγει όπως ο διάολος το λιβάνι να θέσει πήχη ικανοποίησης για τη συμμετοχή.
«Για μας ο πήχης είναι πολύ ψηλά είτε έτσι είτε αλλιώς, γιατί θέλουμε να έχουμε πάνω από 2 εκατ. ψηφοφόρους στην κάλπη των εθνικών εκλογών, εκεί είναι ο δικός μας πήχης», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και συμπλήρωσε ότι «στις εσωκομματικές διαδικασίες μας δεν μπορούμε να βάλουμε τον πήχη γιατί είναι και για μας μια πρωτόγνωρη διαδικασία» απάντησε σε σχετική ερώτηση πετώντας τη μπάλλα στην εξέδρα.
Και εδώ έρχεται ο παράγοντας ΠΑΣΟΚ και Νίκος Ανδρουλάκης. Δυστυχώς για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ οι εκλογικές διαδικασίες στο ΠΑΣΟΚ είναι σχετικά νωπές και αναπόφευκτα θα υπάρχουν συγκρίσεις.
Να υπενθυμίσουμε ότι στον πρώτο γύρο της εκλογής προέδρου στο ΚΙΝΑΛ ψήφισαν 270.000 πολίτες ενώ για την επιλογή του ονόματος και του συμβόλου πάνω από 170.000.

Οτιδήποτε λιγότερο στον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και αν δεν γίνεται να το πουν δημοσίως, θα είναι αποτυχία και θα προκαλέσει τριγμούς τόσο στο εσωτερικό του όσο και στην κοινή γνώμη που θα δει το τρίτο κόμμα να μπορεί να κινητοποιήσει περισσότερο κόσμο απ΄οτι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Αυτός είναι και ο λόγος που ο Αλέξης Τσίπρας έχει ξεκινήσει περιοδείες προκειμένου να τονώσει το ενδιαφέρον των μελών του κόμματος, να αυξηθεί η συμμετοχή  και να μην χρεωθεί μια αποτυχημένη εσωκομματική διαδικασία με αντίκτυπο στο προφίλ ενός κόμματος που ζητά εκλογές και δηλώνει έτοιμο να ξανακυβερνήσει.