Το νομοσχέδιο για την προστασία μαρτύρων έχει μπει σε τροχιά παρανόησης. Πρόκειται για μια ευρωπαϊκή οδηγία για το πώς προστατεύονται οι μάρτυρες και δεν έχει σχέση με την υπόθεση Novartis, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στους Χριστίνα Κοραή και Δημήτρη Τάκη ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, σχολιάζοντας τη δήλωση του Αντώνη Σαμαρά για «ατιμώρητους κουκουλοφόρους». Όσον αφορά την εξέλιξη της διερεύνησης της υπόθεσης Novartis απέδωσε τις όποιες καθυστερήσεις στην δικαστική συνδρομή που απαιτείται από άλλη χώρα ενώ ανέφερε ότι η διερεύνηση γίνεται με βάση τη νομιμότητα. Ο υπουργός Δικαιοσύνης κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσει στις μεθοδεύσεις που οδήγησαν στη δίωξη 10 πολτιικών προσώπων, «σε μια λογική ότι πρέπει να απολογηθούν για τα αυτονόητα», όπως είπε. Σχολιάζοντας τα του συνεδρίου ο κ. Τσιάρας σημείωσε ότι η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει καταφέρει να συγκεντρώσει διαφορετικές τάσεις και απόψεις, όπως διαφορετικές προσωπικότητες και ανθρώπους διαφορετικών ιδεολογιών. Αναφερόμενος στο ΚΙΝΑΛ ανέφερε πως προσπαθεί να βρει τον βηματισμό του και πως είναι σε φάση αναδιοργάνωσης. Όσον αφορά τον κοροναϊό, είπε πως τα δικαστήρια έχουν επανέλθει σε κανονική λειτουργία μετά την άρση των μέτρων για τον κοορονοϊό ενώ είπε πως συνεχίζεται η προσπάθεια να ολοκληρωθεί ο κύκλος των μεταρρυθμίσεων στο χώρο της Δικαιοσύνης. Για τα αναδρομικά στους υγειονομικούς, είπε πως η ΝΔ σέβεται τις αποφάσεις των δικαστηρίων.




Ολόκληρη η συνέντευξη του Κ. Τσιάρα - Τι είπε:


Για το σχόλιο του κ. Σαμαρά για τους ατιμώρητους κουκουλοφόρους

Κ.ΤΣΙΑΡΑΣ: Υπάρχουν νόμοι, υπάρχουν διαδικασίες δικονομικές, υπάρχουν ζητήματα τα οποία ξεπερνούν την πολιτική βούληση και αφήνονται την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη. Προφανώς αυτό το ξέρει ο πρώην πρωθυπουργός αλλά αντιλαμβάνεστε ότι όταν ένας άνθρωπος έχει κατηγορηθεί άδικα και έχει βρεθεί σε δύσκολη θέση επί μακρό χρονικό διάστημα είναι δικαιολογημένο να μπορεί να εκφράζεται και με αυτό τον τρόπο αλλά το ζήτημα που αφορά στην ίδια τη διαδικασία της Δικαιοσύνης λίγο ή πολύ το γνωρίζουμε όλοι και δεν φτάνει απλά και μόνο να συμπληρώνουμε το γεγονός ότι κινούμαστε σεβόμενοι τη θεσμική και συνταγματική νομιμότητα και διαδικασία αυτό είναι κάτι το οποίο αποδεικνύεται στην πράξη.

Αναφορικά με το νομοσχέδιο για την προστασία των μαρτύρων

Κ.ΤΣΙΑΡΑΣ: Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δυστυχώς έχει μπει σε μια τροχιά παρανόησής από πάρα πολλούς, δεν αναφέρομαι βέβαια στον πρώην πρωθυπουργό, οι οποίοι δεν αντιλαμβάνονται ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι μια ευρωπαϊκή οδηγία η οποία αφορά στο πως προστατεύονται αυτοί οι μάρτυρες σε διοικητικό επίπεδο. Αν μια υπόθεση σε σχέση με αυτή τη διαδικασία όντως έχει βάση και όντως εξελίσσεται είτε καταλήγει στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας είτε στον εισαγγελέα. Είναι μια διοικητική διαδικασία, είναι πρότερη όλων αυτών που συζητάμε.

Ερωτηθείς αν το νομοσχέδιο αυτό θα αφορά και τους μάρτυρες της Novartis

Κ.ΤΣΙΑΡΑΣ: Δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την υπόθεση Novartis και τους προστατευόμενους μάρτυρες της υπόθεσης. Έχω κουραστεί να το επαναλαμβάνω, αντιλαμβάνομαι ότι και εκεί υπάρχει ευαισθησία αλλά καλό είναι κανείς να προσέξει σε τι αφορά η συγκεκριμένη ευρωπαϊκή οδηγία πριν οτιδήποτε πει. Δεν αφορά σε αυτό το θέμα, δεν έχει καμία σχέση με αυτό το θέμα. Είναι μια διοικητική διαδικασία η οποία αφορά στο πως προστατεύονται κάποιοι άνθρωποι οι οποίοι καταμαρτυρούν παραβατικές συμπεριφορές ή πράξεις απέναντι στο ευρωπαϊκό δίκαιο και αφορά στην προστασία του περιβάλλοντος, αφορά σε θέματα τα οποία αυτή τη στιγμή δεν προστατεύονται από ένα θεσμικό πλαίσιο πριν καταλήξουν ουσιαστικά στη Δικαιοσύνη και αυτό προφανώς αποτρέπει τους ανθρώπους να καταγγείλουν ή να κατονομάσουν τέτοιου είδους συμπεριφορές. Σε μια ευρωπαϊκή κοινωνία η οποία πλέον έχει εξελιχθεί, έχει κάνει τα απαραίτητα βήματά της και κινείται με εντελώς διαφορετικό τρόπο προφανώς ειμαστε αναγκασμένοι να δεχτούμε κάποια δεδομένα τα οποία και σε ευρωπαϊκό επίπεδο πλέον έχουν εμπεδωθεί αλλά πολύ περισσότερο δημιουργούν έναν πραγματικό κανόνα ασφαλείας για τους πολίτες και για το ευρωπαϊκό δίκαιο. Η δε παρανόηση υπάρχει και εντός της αντιπολίτευσης η οποία λειτουργεί με έναν τρόπο μέσα από δημοσιεύματα ή μέσα από κατάθεση απόψεων που δεν έχει καμία σχέση με την ουσία του συγκεκριμένου νομοσχεδίου.

Ερωτηθείς αν είναι δύσκολο να αποκαλυφθούν τα ονόματα των προστατευομένων μαρτύρων

Κ.ΤΣΙΑΡΑΣ: Είναι μια διαδικασία η οποία υπάγεται στην ίδια τη λειτουργία της Δικαιοσύνης και το γεγονός ότι ανανεώνεται η προστασία των μαρτύρων κάθε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που βεβαίως αφορά στο ότι ο εισαγγελικός λειτουργός κρίνει ότι αυτό πρέπει να συμβεί αντιλαμβάνεστε ότι είναι ζητήματα τα οποία πάντα βρίσκονται στη σφαίρα της λειτουργίας της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης. Δεν θα ήταν δυνατόν αυτό να γίνει ή να επιβληθεί από την πολιτική εξουσία. Όταν σέβεσαι τους θεσμούς και όταν σέβεσαι το διαχωρισμό των εξουσιών με βάση τη συνταγματική επιταγή δεν μπορεί να κινείσαι με τρόπο που ακόμα και το άδικο το οποίο μπορεί να υπήρξε νωρίτερα να σε καθοδηγεί σε μια συγκεκριμένη κατεύθυνση. Όμως επαναλαμβάνω ότι όλα αυτά κρίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα και ανάλογα με την εξέλιξη και τις αποκαλύψεις της ίδιας υπόθεσης. Όλα αυτά είναι ζητήματα τα οποία κανείς μας δεν ξέρει πως θα εξελιχθούν στο επόμενο χρονικό διάστημα, αφορούν απλά αποκλειστικά και μόνο την ίδια τη λειτουργία της δικαστικής εξουσίας.

Αναφορικά με τις καθυστερήσεις στην υπόθεση Novartis

Κ.ΤΣΙΑΡΑΣ: Είναι μια υπόθεση η οποία απαιτεί δικαστική συνδρομή από άλλη χώρα, ξέρετε ότι υπήρχαν ζητήματα τα οποία έπρεπε να προσπαθήσουν πολύ προκειμένου να ολοκληρωθεί η δικογραφία από την πλευρά των ελλήνων δικαστών, υπήρξαν και κάποια άλλα ζητήματα τα οποία λίγο πολύ τα γνωρίζουμε με βάση ρόλο που μπορεί αν είχαν κάποιοι αλλά το ζήτημα είναι ότι αυτή τη στιγμή τα πράγματα βαίνουν προς το τέλος τουλάχιστον απ’ οτι ενημερωνόμαστε.

Αναφορικά με την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ

Κ.ΤΣΙΑΡΑΣ: Πριν ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσουμε το τι κάναμε, που εμείς κάναμε τα πάντα από την πρώτη στιγμή και βεβαίως όλη αυτή η υπόθεση έχει κινηθεί με βάση τη νομιμότητα, με τη συνδρομή του νομικού συμβουλίου του κράτους με πρώτο το υπουργείο Οικονομικών, δεύτερο το υπουργείο Υγείας και τρίτο ως συνυπογράφον του υπουργείο Δικαιοσύνης. Είναι θέματα τα οποία τα έχουμε ξεκαθαρίσει δεκάδες φορές, έχουμε κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες και βρισκόμαστε σε αυτή την αναμονή. Πριν όμως έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ να μας εγκαλέσει για αυτό νομίζω ότι πρέπει να απαντήσει για όλα αυτά τα οποία είδαμε το προηγούμενο διάστημα με μεθοδεύσεις οι οποίες καταγγελθήκαν από πολλούς με διαφορετικό τρόπο που οδήγησαν δέκα σημαίνονται πολιτικά πρόσωπα υποτίθεται σε μια λογική στο να πρέπει να απολογηθούν για τα αυτονόητα με υποθέσεις οι οποίες ως επί το πλείστον αρχειοθετηθήκαν χωρίς να υπάρξει δυνατότητα να αποδειχθεί οτιδήποτε. Εδώ τα πράγματα είναι τόσο ξεκάθαρα που ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε μάλλον να σιωπά παρά να μιλά για αυτό το συγκεκριμένο ζήτημα και το ξέρουμε πάρα πολύ καλά όλοι μας.

Αναφορικά με το συνέδριο της ΝΔ

Κ.ΤΣΙΑΡΑΣ: Η ΝΔ του Κυρ. Μητσοτάκη είναι αυτή που έχει καταφέρει να συγκεντρώνει τάσεις, απόψεις και ιδεολογίες πολύ διαφορετικές ως ένα βαθμό προκειμένου η χώρα να μπορεί να κυβερνηθεί και να οδηγηθεί στην έξοδο από μια μεγάλη κρίση και απαντώντας σε πολύ κρίσιμα ζητήματα τα οποία έχουν τεθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα. Είναι αυτή η ΝΔ του Κυρ. Μητσοτάκη που έχει καταφέρει να συγκεντρώσει διαφορετικές προσωπικότητες ανθρώπους διαφορετικών ιδεολογικών αναφορών, ανθρώπους οι οποίοι σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό θα μπορούσε να πει κανείς ότι στο παρελθόν δεν είχαν καμία σχέση με τη ΝΔ αλλά έρχονται και ενώνουν τις δυνάμεις τους σε αυτή την μεγάλη προσπάθεια που έχει ξεκινήσει ο Κυρ. Μητσοτάκης προκειμένου να οδηγήσουμε τη χώρα σε μια πολύ καλύτερη μέρα. Ξέρουμε πολύ καλά ότι το μοντέλο το οποίο στο παρελθόν είχε κυριαρχήσει με το δίπολο Δεξιάς –Αριστεράς και το Κέντρο να βρίσκεται στη μέση νομίζω σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό δεν υπάρχει στη σημερινή πολιτική πραγματικότητα όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Σημερα η ΝΔ του Κυρ. Μητσοτάκη είναι το μεγαλύτερο κόμμα σε δύναμη μεταξύ των κομμάτων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, αυτό από μόνο του είναι η απόδειξη ότι η πολιτική την οποία έχει χαράξει και την οποία ακολουθούμε ο πρωθυπουργός της χώρα και αρχηγός της ΝΔ είναι η σωστή πολιτική. Κάποτε πρέπει να καταλάβουμε ότι οι πολίτες συναντώνται εκεί που πραγματικά υπάρχουν οι ιδέες και οι απόψεις που μπορούν να πάνε την πατρίδα μας σε ένα καλύτερο αύριο και την κοινωνίας μας σε μια καλύτερη μέρα, αυτό είναι το μείζον ζητούμενο.

ΔΗΜ: Άρα η ρητορεία περί Δεξιάς θεωρείτε ότι είναι λίγο ξεπερασμένη, λίγο περιορίζει την εκλογική και την κοινωνική δύναμη της ΝΔ;

Κ.ΤΣΙΑΡΑΣ: Νομίζω ότι αυτό το απέδειξε η πρόσφατη πολιτική ιστορία στην Ελλάδα με βάση τα αποτελέσματα που κατέγραψε η ΝΔ σε τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις. Είναι μια άλλη εποχή δείτε τι γίνεται στην Γαλλία και στην Ισπανία αυτή τη στιγμή όπου τα κόμματα τα οποία αυτοπροσδιορίζονται ως απολύτως συγκεκριμένα με ορίζοντα κατά κάποιο τρόπο μιας ιδεολογίας που ξέρουμε ότι έχει συγκεκριμένη ταυτότητα και το οποίο το τιμώ και προσωπικά, δεν πετυχαίνουν μεγάλα ποσοστά. Αντίθετα ηγέτες οι οποίοι καταφέρνουν να συνενώνουν δυνάμεις και να δημιουργούν μα δυναμική μέσα στην ίδια την κοινωνία με το ρόλο τους, την προσωπικότητα τους, τη συνέπεια και τη σοβαρότητά τους, και πάντα μιλάω για το σημερινό πρωθυπουργό της χώρας, νομίζω ότι καταφέρνουν να δημιουργήσουν μια ευρεία κοινωνική πλειοψηφία η οποία κατά βάση δημιουργεί και τη δυναμική μιας κυβερνητικής παράταξης.

Για το ΚΙΝΑΛ

Κ.ΤΣΙΑΡΑΣ: Το ΚΙΝΑΛ και είναι «κοινό μυστικό» προσπαθεί να βρει το βηματισμό του. Είναι σε μια φάση αναδιοργάνωσης, είναι σε μια φάση δημιουργίας μιας νέας ταυτότητας και βεβαίως με ενδιαφέρον παρακολουθούμε και εμείς όλες τις εξελίξεις στο συγκεκριμένο πολιτικό κόμμα από εκεί και πέρα δεν νομίζω ότι θέματα ή ζητήματα τα οποία θα μπορούσαν να τεθούν και δημιουργούν μια λογική προβληματισμού ή πολιτικής αντίθεσης δεν θα μπορούσαν να είναι γενικότερα στην πολιτική συζήτηση. Απλώς το ΚΙΝΑΛ αναμένουμε να βρεθεί σε μια θέση που θα μπορεί πραγματικά να εκφράσει κάποιες συγκεκριμένες απόψεις, αυτές να κριθούν και από εκεί και πέρα εννοείται ότι η πολιτική αντιπαράθεση και ο πολιτικός αντίλογος είναι βασικό συστατικό της ίδιας της δημοκρατίας φαντάζομαι ότι θα υπάρχει με την ένταση ή με τον τρόπο που ενδείκνυται ανά περίπτωση.

Αναφορικά με τη δήλωση Ανδρουλάκη για την πρωθυπουργία σε μια κυβέρνηση συνεργασίας

Κ.ΤΣΙΑΡΑΣ: Νομίζω ότι το να προτρέχει κανείς και να κρίνει το εκλογικό αποτέλεσμα όταν ακόμη έχουμε να διανύσουμε ένα χρόνο κυβερνητικής θητείας προκειμένου να διαμορφωθεί και η όποια τελική απόφαση στην ελληνική κοινωνία νομίζω ότι δεν βοηθάει αυτή τη στιγμή. Είναι σαν το

γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας ζητάει εκλογές ενώ ξέρει ότι θα τις χάσει ή σαν κάτι το οποίο αυτή τη στιγμή μπορεί να φαντάζει ως πιθανό αλλά η ίδια η πραγματικότητα, οι ίδιες οι μετρήσεις δεν το δείχνει καθόλου πιθανό. Εγώ νομίζω ότι έχουνε μπει τα μεγάλα ζητήματα τα οποία αφορούν στο μέλλον και στην προοπτική της πατρίδας μας, στο μέλλον και την προοπτική της ελληνικής κοινωνίας αυτό το κάνει με έναν εμφατικό και συγκεκριμένο τρόπο η ΝΔ δυστυχώς μόνη της τα τελευταία χρόνια. Αν περιμένει κανείς από το ΣΥΡΙΖΑ όπου υπάρχουν εντελώς διαφορετικές φωνές με μια διχαστική λογική στο εσωτερικό και με απόψεις οι οποίες συγκρούονται μεταξύ τους να αρθρωθεί ένας σοβαρός πολιτικός λόγος νομίζω ότι θα περιμένει πάρα πολύ. Εγώ προσωπικά πιστεύω ότι τα πολιτικά κόμματα πρέπει σιγά –σιγά να διαμορφώνουν μια ταυτότητα και πρέπει να έχουν μια συγκεκριμένη πολιτική θέση γιατί σε αυτό το πεδίο γίνεται πάντα η σοβαρή πολιτική αντιπαράθεση και εκεί ακριβώς βρίσκονται τα στοιχεία τα οποία οδηγούν στην κρίση των πολιτών προκειμένου να κάνουν την επιλογή τους.

Ερωτηθείς αν έχει επανέλθει στην κανονικότητα η λειτουργία των δικαστηρίων

Κ.ΤΣΙΑΡΑΣ: Έχουν επανέλθει όλα κανονικά νομίζω ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα. Γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια να ολοκληρώσουμε αυτό το μεγάλο κύκλο μεταρρυθμίσεων που ξεκινήσαμε εδώ και 2,5 χρόνια και νομίζω οτι σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα με το σύνολο όλων αυτών των νομοθετημάτων που έχουμε ψηφίσει θα έχουμε καταφέρει και κάποιες καινοτομίες. Μπροστά μας είναι ο νέος κώδικας οργανισμού δικαστηρίων και δικαστικών λειτουργών, η δικαστική αστυνομία και βεβαίως η νέα σχολή δικαστικών υπαλλήλων που θα μας δώσει την ευκαιρία να έχουμε υπαλλήλους πολύ υψηλών προσόντων, πολύ υψηλών προσδοκιών προκειμένου να στελεχωθεί το δικαστικό μας σύστημα. Η προσπάθεια που γίνεται για τη μεταρρύθμιση και τις αλλαγές στο χώρο της Δικαιοσύνης είναι μια πολύ μεγάλη προσπάθεια η οποία προγραμματισμένα βήμα -βήμα υλοποιείται τα τελευταία χρόνια.

Ερωτηθείς αν θα γίνει σεβαστή η απόφαση του Αρείου Πάγου για τα αναδρομικά των υγειονομικών

Κ.ΤΣΙΑΡΑΣ: Η ΝΔ ως παράταξη και σήμερα ως κυβέρνηση είναι αυτή που πάντα σέβεται τις αποφάσεις των Ανωτάτων Δικαστηρίων, γενικότερα της Δικαιοσύνης. Αυτά πρέπει να τα ρωτήσετε σε κάποιους άλλους οι οποίοι όταν βγαίναν κάποιες δικαστικές αποφάσεις βγαίναν και λέγαν εντελώς διαφορετικά πράγματα, σε λάθος κατεύθυνση, στέλνοντας ένα λάθος μήνυμα και βεβαίως απαξιώνοντας την ίδια τη Δικαιοσύνη.