Η αντίστροφή μέτρηση για να στηθούν οι κάλπες που θα αναδείξουν το πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και την νέα ΚΕ έχουν ξεκινήσει καθώς την ερχόμενη Κυριακή όλα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και όσοι θέλουν να γίνουν μέλη θα προσέλθουν για να ψηφίσουν.

«Θέλουμε να μετατρέψουμε τις εκλογές του Κόμματός μας σε μια γιορτή δημοκρατίας. Και καλούμε τους πολίτες να έρθουν την επόμενη Κυριακή, να εγγραφούν στους καταλόγους και με τρία ευρώ να ψηφίσουν. Και να στείλουν μήνυμα πολιτικής αλλαγής με τη συμμετοχή τους. Και να έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν από εδώ και στο εξής σε όλες τις κρίσιμες αποφάσεις που θα λαμβάνουν δημοκρατικά τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία για το μέλλον της χώρας» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Με δεδομένο ότι δεν υπάρχει άλλος υποψήφιος για την θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ τα πράγματα μοιάζουν πιο βατά για τον Αλέξη Τσίπρα.

Η κατάσταση ωστόσο δεν είναι ίδια για την εκλογή των 300 νέων μελών της ΚΕ, αφού σημαντικό ρόλο σε αυτή την διαδικασία θα παίξουν οι εσωκομματικές ισορροπίες καθώς και οι «κόφτες» που έχουν μπει με απόφαση των οργάνων.

Πιο συγκεκριμένα το 20% των μελών της ΚΕ θα προέρχεται από τους βουλευτές, ένα άλλο 20% από την διεύρυνση ενώ το 50% θα είναι γυναίκες. Δηλαδή για να εκλεγεί κάποιος μέλος της νέας ΚΕ- ιδιαίτερα άντρας- θα πρέπει να πλασαριστεί στις πρώτες θέσεις γιατί αλλιώς θα βρεθεί εκτός λόγο ποσόστωσης.

Σημαντικό στοιχείο της όλης διαδικασίας είναι ότι στην περιφέρεια της Αττικής που θα εκλεγούν τα μισά μέλη της ΚΕ (δηλαδή 150 μέλη) από τους 29 βουλευτές θα εκλεγούν οι 23. Οι υπόλοιποι 6 θα μείνουν εκτός.

Όπως είναι φυσικό όλες αυτές οι προϋποθέσεις έχουν περιπλέξει ακόμα περισσότερο τα πράγματα βάζοντας τις δύο τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ τους «προεδρικούς» και τους «53» που βρίσκονται κάτω από την στέγη της «Ομπρέλας» σε θέση μάχης.

Οι προεδρικοί θεωρούν –σύμφωνα με τα στοιχεία- ότι έχουν υπεροχή στην επαρχία και άρα το προβάδισμα σε όλη την διαδικασία. Από την άλλη οι της «Ομπρέλας» εμφανίζονται να είναι πιο καλά οργανωμένοι και με πιο σκληρές λίστες , ώστε να μην χαθεί καμία ψήφος.

Για την ΚΕ θα ψηφίσουν τα 61.000 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ όσοι δηλαδή έχουν γίνει μέλη μέχρι και την 21η Μαρτίου.

Για τον Αλέξη Τσίπρα μπορεί κάποιος εφόσον το επιθυμεί να εγγραφεί μέλος του ΣΥΡΙΖΑ για να ψηφίσει ακόμα και την τελευταία ημέρα.

Οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα κρατούν χαμηλά τον πήχη των εγγραφών καθώς όπως λένε γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι πολίτες στις μέρες μας έχουν μια δυσκολία στο να γίνονται μέλη του κόμματος. Επισημαίνουν δε ότι η όλη διαδικασία δεν έχει καμία σχέση με αυτή που ακολούθησε το ΚΙΝΑΛ καθώς εκεί ψήφισαν και οι φίλοι του Κινήματος Αλλαγής.

Ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος αναφερόμενος στην διαδικασία της άλλης Κυριακής ανέφερε ότι «είναι η μαζική συμμετοχή του πλήθους η απαραίτητη προϋπόθεση για να σταματήσουμε την υποχώρηση σε όλους τους τομείς που προκαλεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη και να ξαναγράψουμε από κοινού την ιστορία της εποχής που έρχεται: και αυτή πρέπει να είναι μια ιστορία φωτεινή, δημοκρατική, δίκαιη, αριστερή και προοδευτική, για τις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας».