Το «κατώφλι» του Αρείου Πάγου θα περάσει σήμερα ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαγγγελόπουλος, προκειμένου να απολογηθεί ενώπιον της ανακρίτριας του ειδικού δικαστηρίου, Κωνσταντίνας Αλεβιζοπούλου για σειρά κακουργηματικών και πλημμεληματικών πράξεων όσον αφορά την υπόθεση της επονομαζόμενης σκευωρίας της Novartis, κι αφού ήδη έχει λάβει αρκετές φορές προθεσμία προκειμένου να ενημερωθεί επί της δικογραφίας που έχει σχηματιστεί σε βάρος του.

Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, σύμφωνα με όσα έχουν προκύψει από την έρευνα της Βουλής αλλά και της Δικαιοσύνης, φέρεται να παρενέβαινε σε ανοιχτές ποινικές υποθέσεις και τις διαμόρφωνε κατά τρόπο που μπορούσε να δημιουργήσει οικονομικό όφελος για αυτόν και τους φερόμενους συνεργούς του, αλλά και πολιτικό όφελος για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα, στον πρώην αναπληρωτή υπουργό, εκτός από παρεμβάσεις στο έργο των εισαγγελέων κατά τη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης Novartis, αποδίδεται και απόπειρα εκβίασης του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή ύστερα από καταγγελία του τελευταίου.

Ο κ. Παπαγγελόπουλος παραπέμφθηκε στην τακτική Δικαιοσύνη μετά την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του από την Ολομέλεια της Βουλής για τα εξής αδικήματα: ηθική αυτουργία σε κακουργηματική κατάχρηση εξουσίας, ηθική αυτουργία σε πλημμεληματική κατάχρηση εξουσίας, ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος, παράβαση καθήκοντος κατά, απόπειρα εκβίασης, δωροληψία πολιτικού αξιωματούχου, δωροληψία υπαλλήλου και εγκληματική οργάνωση (συμμορία).

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός σε δηλώσεις του έξω από τον Άρειο Πάγο μετά την κλήση του σε απολογία και τη λήψη προθεσμίας είχε δηλώσει «έκανα ένα μεγάλο λάθος όταν είπα ότι το σκάνδαλο Novartis είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους. Είναι το δεύτερο. Το πρώτο είναι η προσπάθεια συγκάλυψης του μεγάλου αυτού σκανδάλου και η προσπάθεια ξεπλύματός του με τη θεωρία της δήθεν σκευωρίας. Σήψη, παρακμή μπόχα και δυσωδία».