Γιατί με ξύπνησες πρωί
Γιατί με ξύπνησες πρωί Βασίλης Σκουρής Σωτήρης Ξενάκης
marinakis_synedrio_nd
Πολιτική

14ο Συνέδριο της ΝΔ - Παύλος Μαρινάκης: Η παράταξή μας αποκατέστησε τη δημοκρατία, κράτησε την Ελλάδα όρθια

Ο κ. Μαρινάκης σημείωσε ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας «έχει πλάνο στο κράτος, όπου ήδη συντελείται μία ψηφιακή επανάσταση»

«Ο κόσμος πρέπει να μάθει την αλήθεια: Η κυβέρνηση αυτή μείωσε τους περισσότερους φόρους από οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση, μείωσε τις ασφαλιστικές εισφορές, έχει δώσει περισσότερα χρήματα από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, πήρε αποφάσεις πρώτη σε όλη την Ευρώπη να μειώσει την ανεργία σε χαμηλότερο ρεκόρ της τελευταίας 12ετίας και στήριξε το ΕΣΥ όσο ποτέ».

Αυτό ανέφερε, κατά την ομιλία του στο 14ο Τακτικό Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος, Παύλος Μαρινάκης.

Ο κ. Μαρινάκης σημείωσε ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας «έχει πλάνο στο κράτος, όπου ήδη συντελείται μία ψηφιακή επανάσταση» και έδωσε έμφαση στο μεταναστευτικό, τονίζοντας πως οι ροές έχουν μειωθεί κατά 95%, και η ασφάλεια αποκαθίσταται καθώς η ΕΛΑΣ ενισχύεται.

«Αποκαταστάθηκαν οι προκλητικές παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα από την προηγούμενη κυβέρνηση, το νέο ασφαλιστικό δίνει πνοή στη νέα γενιά, θωρακίστηκε η άμυνα της χώρας με τις πιο ιστορικές συμφωνίες και βέβαια η διεθνής εικόνα της χώρας άλλαξε κατά 180 μοίρες, γίναμε πρωταγωνιστές με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που είναι υπόδειγμα ηγέτη σε ολόκληρη την Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο», πρόσθεσε.

Ο γραμματέας της ΠΕ της Νέας Δημοκρατίας εξαπέλυσε επίθεση κατά της αντιπολίτευσης λέγοντας ότι ο καθένας με τον δικό του τρόπο αναπαράγει το «λεφτά υπάρχουν», ενώ για την κρίση στην Ουκρανία εξαντλήθηκαν σε συμψηφισμούς και μισόλογα. «Πραγματικά ποιος είναι, άραγε, προοδευτικός, αυτός που αυξάνει τον ένα φόρο μετά τον άλλον ή αυτός που τους μειώνει για όλους τους πολίτες;», επεσήμανε. Μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι η ΝΔ επέστρεψε ύστερα από τα πολύ δύσκολα χρόνια: «Αυτή είναι, άλλωστε, και η ιστορία της Νέας Δημοκρατίας. Αυτή είναι η κληρονομιά μας, πώς θα μπορούσε άλλωστε να λυγίσει αυτή η παράταξη, η παράταξη που αποκατέστησε τη δημοκρατία στη χώρα στα πιο δύσκολα χρόνια, η παράταξη που νίκησε τον μεγαλύτερο λαϊκισμό τη δεκαετία του ’80, η παράταξη που κράτησε την Ελλάδα όρθια και κράτησε την Ελλάδα στην Ευρώπη».

Τέλος, ο κ. Μαρινάκης δεν παρέλειψε να κάνει προσωπικές αναφορές τόσο στον γγ της κυβέρνησης, Γρηγόρη Δημητριάδη, τον γενικό διευθυντή του κόμματος, Γιάννη Μπρατάκο, αλλά και τον προκάτοχο του, Γιώργο Στεργίου. Μάλιστα, αναφέρθηκε στις πολλές εθελοντικές δράσεις και στις πολλές τηλεδιασκέψεις: «Δεν αφήσαμε καμία ημέρα να πάει χαμένη. Κάναμε για εμάς το σύνθημα σε κάθε πόλη και σε κάθε γειτονιά δεύτερη φύση. Δεν μείναμε κλεισμένοι σε μία κομματική γυάλα, μιλήσαμε με πολίτες, σε επιμελητήρια, σε δήμους και περιφέρειες, σε επιχειρήσεις, όπου χτυπάει η καρδιά της χώρας».

Ολόκληρη η ομιλία του Π. Μαρινάκη

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ και Πρόεδρε της Νέας Δημοκρατίας, κύριε Πρόεδρε της Οργανωτικής Επιτροπής του 14ου Συνεδρίου, αγαπητά μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής, κύριε Γενικέ Διευθυντά, κύριε πρώην Πρωθυπουργέ, κύριε Αντιπρόεδρε, κύριε πρώην Επίτροπε, κυρίες και κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, αγαπητά μέλη της Νέας Δημοκρατίας, της ΟΝΕΔ και της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, δεν θα μπορούσα να μην ξεκινήσω από αυτή την εικόνα που αντικρίζω και από τις εικόνες που αντικρίσαμε αυτές τις τρεις ημέρες.   

Οι πρωτοφανείς μαζικότητα, η συμμετοχή στις διαδικασίες, οι αμέτρητες ομιλίες, η αλλαγή στο καταστατικό, η ψηφιοποίηση του κόμματός μας, όλα αυτά ήταν κάτι το οποίο είχαμε ανάγκη, κάτι ξεχωριστό. Και σας οφείλουμε ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ.  

Φίλες και φίλοι, επιστρέψαμε. Επιστρέψαμε ακόμα πιο δυνατοί μετά από τα πολύ, πολύ δύσκολα χρόνια. Αυτή είναι άλλωστε και η ιστορία της Νέας Δημοκρατίας. Αυτή είναι η κληρονομιά μας.  Πώς θα μπορούσε άλλωστε να λυγήσει αυτή η παράταξη; Η παράταξη που αποκατέστησε τη δημοκρατία στη χώρα στα πιο δύσκολα χρόνια. Η παράταξη που νίκησε το μεγαλύτερο κύμα λαϊκισμού τη δεκαετία του ’80.  Η παράταξη που κράτησε την Ελλάδα όρθια, κράτησε την Ελλάδα στην Ευρώπη. Αυτό κάναμε πάντα στα δύσκολα. Στεκόμασταν όρθιοι, ακόμα πιο δυνατοί και πάντοτε κινούμασταν για το καλό της πατρίδας.   Φίλες και φίλοι, αυτά τα 2,5 χρόνια που μεσολάβησαν από το τελευταίο συνέδριο στάθηκε όρθιο και το κόμμα μας, η Νέα Δημοκρατία κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες. Και θα μου επιτρέψετε εδώ να σταθώ σε κάποιους ανθρώπους, στους αφανείς πρωταγωνιστές όλης αυτής της περιόδου. Και πριν από όλα στον Γενικό μας Διευθυντή, τον Γιάννη τον Μπρατάκο. Το μυαλό και την ψυχή της Νέας Δημοκρατίας. Στον πρώην Γραμματέα τον Γιώργο τον Στεργίου, όλους τους γραμματείς του κόμματος, τα στελέχη μας από όλη την Ελλάδα. Τους προέδρους των ΔΕΕΠ, των τοπικών, τα στελέχη, τους ανθρώπους της Νέας Δημοκρατίας.            

Η Νέα Δημοκρατία στάθηκε όρθια στη δυσκολότερη περίοδο διοργανώνοντας πολλές εθελοντικές δράσεις, τηλεδιασκέψεις. Δεν έμεινε στιγμή απαθείς. Σε αυτή, λοιπόν, τη χρονική περίοδο υπηρέτησα και εγώ την παράταξη από την ύψιστη θέση της νεολαίας, την τιμητική θέση του Προέδρου της ΟΝΕΔ. Τον απολογισμό αυτής της δράσης θα τον κάνουμε στο προσεχές μας συνέδριο. Και πριν από 5 μήνες μετά από την άκρως τιμητική πρόταση του Πρωθυπουργού και Προέδρου μας, Κυριάκου Μητσοτάκη, είχα την τιμή να εκλεγώ ομόφωνα Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής.   

Σε αυτό το διάστημα δεν αφήσαμε ούτε μία μέρα να πάει χαμένη. Το σύνθημα σε κάθε πόλη, σε κάθε γειτονιά, έγινε για εμάς δεύτερη φύση. Πήγαμε παντού σε όλη την Ελλάδα, σε όλη την Αττική, σε όλη την ελληνική περιφέρεια όχι κλεισμένοι σε μία κομματική γυάλα αλλά μιλώντας με τους πολίτες σε επιμελητήρια, σε δήμους, σε περιφέρειες, σε επιχειρήσεις, όπου χτυπά η καρδιά της χώρας μας. Και μιλήσαμε με όλους ανεξαιρέτως, με τα μέλη μας, με πολίτες που μπορεί ακόμα και να μην μας ψηφίζουν και ακούσαμε τους προβληματισμούς τους. Μιλήσαμε με αγρότες, μιλήσαμε με νέους, με φοιτητές, με εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, στον δημόσιο τομέα, με όλους τους Έλληνες, με όλους τους πολίτες. Δεν διστάσαμε να κάνουμε πολλές ανοιχτές συζητήσεις. Ακούσαμε και τα παράπονά τους και τους προβληματισμούς τους, αυτά που θέλουν από εμάς ενδεχομένως να τρέξουμε πιο γρήγορα. Αλλά μιλήσαμε και περήφανα για το κυβερνητικό έργο.  

Και εδώ θα μου επιτρέψετε ακόμα ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στον Πρόεδρό μας που στηρίζει όλη αυτή την πρωτοβουλία, στο σύνολο των συνεργατών και κυρίως στο Γενικό Γραμματέα του Πρωθυπουργού, τον κύριο Γρηγόρη Δημητριάδη που στηρίζει αυτό το εγχείρημα.  Και το κόμμα, το κόμμα δεν ήταν μόνο οι περιοδείες, φίλες και φίλοι, ήταν η καθημερινή εθελοντική παρουσία και δράσεις. Πολιτικές ακαδημίες και επιμορφώσεις που γίνονται καθημερινά, ναι καθημερινά, πολλές από αυτές δεν φαίνονται.  Ανοιχτές συζητήσεις σε όλη την Ελλάδα πλέον, που επιτρέπεται, και τα μαζικά προσυνέδρια, όπως και το πιο μαζικό συνέδριο που θυμάμαι ποτέ. Το κυριότερο; Λογοδοσία, από τον Ιανουάριο και μετά κάθε δύο μήνες στέλνεται μία αναφορά σε όλα τα μέλη της Νέας Δημοκρατίας για να ξέρουν από πρώτο χέρι τι κάνει το κόμμα τους.  

Γυρίζοντας όλη την Ελλάδα είχαμε και έχουμε χρέος να αναδείξουμε το κυβερνητικό έργο και νομίζω ότι δεν είμαι ο καταλληλότερος για να σας το παρουσιάσω, ούτως ή άλλως το έκανε με πολύ μεγάλη ακρίβεια ο Πρόεδρός μας και τα κυβερνητικά στελέχη τις τελευταίες δύο ημέρες. Εγώ θα σας παραθέσω κάποια δεδομένα γιατί ο κόσμος πρέπει να μάθει την αλήθεια. Η Κυβέρνηση αυτή μείωσε τους περισσότερους φόρους από οποιαδήποτε άλλη Κυβέρνηση. Μείωσε τις ασφαλιστικές εισφορές. Στην ενέργεια, που είναι το θέμα των ημερών, έχει δώσει τα περισσότερα χρήματα από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα συναρτήσει του ΑΕΠ της κάθε χώρας.  Πήρε αποφάσεις πρώτη, πρώτη σε όλη την Ευρώπη. Μείωσε την ανεργία σε χαμηλότερο ρεκόρ της τελευταίας 12ετίας, στήριξε το ΕΣΥ όσο ποτέ διπλασιάζοντας τις μονάδες εντατικής θεραπείας και προσλαμβάνοντας προσωπικό το οποίο είχε να γίνει πάρα πολλά  χρόνια.  Στην παιδεία, στα πανεπιστήμια, μεταρρυθμίσεις που κάποιοι φοβόντουσαν καν να τις ψελλίσουν έγιναν πραγματικότητα. Με κυριότερη την κατάργηση του ασύλου ανομίας. Στα σχολεία έχουμε ένα νέο πρόγραμμα σπουδών, σύγχρονο, αντάξιο των προσδοκιών των παιδιών μας. Και βέβαια, έχουμε νέος εκπαιδευτικούς που μετά από 15 χρόνια μπήκαν σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.   Έχουμε πλέον στο κράτος να συντελείται μια ψηφιακή επανάσταση, πρότυπο για όλη την Ευρώπη, που ακόμα και οι μεγαλύτεροι εχθροί μας δεν έχουν τι να πουν όταν μιλάμε για αυτήν.  Μειώθηκαν πάνω από 95% οι μεταναστευτικές ροές. Ναι, πάνω από 95%.  Ενισχύθηκε η Ελληνική Αστυνομία και αρχίζει και αποκαθίσταται η ασφάλεια στις γειτονιές.  Αποκαταστάθηκαν οι προκλητικές παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα από την προηγούμενη κυβέρνηση.  Το νέο ασφαλιστικό δίνει επί τέλους πνοή στην νέα γενιά.  

Θωρακίστηκε η άμυνα της χώρας με τις πιο ιστορικές συμφωνίες να υπογράφονται.  Και βέβαια, η διεθνής εικόνα της χώρας άλλαξε κατά 180 μοίρες. Από μια χώρα ουραγός γίναμε μια χώρα πρωταγωνίστρια. Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπόδειγμα ηγέτη σε ολόκληρη την Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο.   Φίλες και φίλοι δεν πρέπει να ξεχάσουμε, όμως, ποτέ τον ρόλο που επιτέλεσε αυτά τα χρόνια η αξιωματική αντιπολίτευση και συνολικά η αντιπολίτευση. Όχι για να μπούμε σε μια στείρα αντιπαράθεση αλλά για να μην τα ξαναζήσουν αυτά τα παιδιά μας.  Στον Έβρο και στα νησιά επένδυσαν στο χάος. Τα εμβόλια τα αμφισβήτησαν. Εργαλειοποίησαν θανάτους συμπολιτών μας αναπαράγοντας fake news την στιγμή που καταψήφιζαν τις υποχρεωτικότητες για τους υγειονομικούς και για τους πολίτες άνω των 60 ετών, που αποτελούσαν και την κυριότερη, δυστυχώς, κατηγορία θανάτων.   Στις περιόδους περιορισμών λόγω της πανδημίας έβγαιναν στους δρόμους, χωρίς αιτήματα, με τα γνωστά συνθήματα, και διαδήλωναν ακόμα και για έναν αμετανόητο δολοφόνο.  Για την ακρίβεια, δυστυχώς ο καθένας με τον δικό του τρόπο, αναπαράγουν, αναπαρήγαγαν και συνεχίζουν και αναπαράγουν το αγαπημένο τους, λεφτά υπάρχουν. Δεν ξέρουν και κάτι άλλο να πουν.  

Για την Ουκρανία; Μόνο συμψηφισμούς και μισόλογα. Τι κατάφεραν; Τίποτα απολύτως. Το μόνο που κατάφεραν είναι να φανεί ποιοι πραγματικά είναι. Ποιος είναι άραγε προοδευτικός; Αυτός που αυξάνει τον ένα φόρο μετά τον άλλον ή αυτός που τους μειώνει για όλους τους πολίτες; Ποιος είναι κοινωνικά ευαίσθητος;  Αυτός που νομοθετεί την αποφυλάκιση βιαστών και εγκληματιών ή αυτός που αποκαθιστά τις αδικίες, ανοίγει γενναία τη συζήτηση για τόσο σοβαρά ζητήματα; Ποιος αγαπά το περιβάλλον;  Αυτός που γεμίζει αφίσες σε όλη την Ελλάδα ή αυτοί που κάνουν ένα τέτοιο συνέδριο ψηφιακό, φιλικό προς το περιβάλλον και έχουν μια συγκεκριμένη πολιτική για αυτό;     Και να μιλήσουμε και για τη νεολαία;  Δείτε την ΟΝΝΕΔ, δείτε μια περήφανη νεολαία με καθημερινές δράσει, καθημερινή παρουσία, εθελοντική παρουσία, αξιοπρέπεια.  Και περισσότερα μέλη, φίλες και φίλοι, από ολόκληρο τον ΣΥΡΙΖΑ.  Όταν οι άλλες νεολαίες αρνούνται να υπογράψουν ακόμα και ένα κοινό ψήφισμα υπέρ της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας των εμβολίων.  

Να μιλήσουμε για τα πανεπιστήμια;  Εκεί που υπερήφανα η ΔΑΠ ΝΔΦΚ που σε λίγες ημέρες θα δώσει τη μάχη των φοιτητικών εκλογών στις 18 Μαΐου στέκεται σθεναρά απέναντι στις δυνάμεις της οπισθοδρόμησης για όλους τους φοιτητές. Μιλάνε για δημοκρατία αυτοί που έκαναν συνέδριο μετά από 6 χρόνια;  Μέσα σε αυτά τα 6 χρόνια εμείς κάναμε 5 συνέδρια, 3 εσωκομματικές διαδικασίες, 2 συνέδρια νεολαίας.  Ή αυτοί που έχουν έναν Πρόεδρο που επί 15 χρόνια στέκεται ως «ελέω Θεού Βασιλέας» και θυμήθηκε ξαφνικά τη βάση και το λαό.  

Πρόοδος, φίλες και φίλοι, δεν είναι οι ίσες αποστάσεις αλλά ο καθαρός πολιτικός λόγος για όλους τους πολίτες.  Μας χωρίζει άβυσσος, λοιπόν, ιδεολογική και ηθική. Εμείς κοιτάμε με θάρρος μπροστά, αυτοί θέλουν να μας κρατήσουν πίσω.  Φτάνοντας προς το τέλος της ομιλίας μου θα ήθελα να  απευθυνθώ σε εσάς με έναν λίγο πιο προσωπικό τόνο.  Λίγο  πριν την εναρκτήρια ομιλία του πρωθυπουργού πέρασαν από μπροστά μας σε αυτές τις ξεχωριστές οθόνες όλα τα συνέδρια της Νέας Δημοκρατίας. Θυμάμαι και εγώ το 2007 αρκετά μακρινό, να βρίσκομαι στο πρώτο μου συνέδριο, φοιτητής τότε της νομικής Κομοτηνής, ΔΑΠίτης με τους συναγωνιστές μου τότε.  Και από τότε έζησα όλα τα συνέδρια μαζί με πολύ καλούς φίλους από τις δικές μας γενιές που πολλοί εξ αυτών είναι σήμερα εδώ. Πράγματι για εμένα το 14ο συνέδριο θα μείνει βαθιά χαραγμένο στο μυαλό και την καρδιά μου.  Τα λόγια του Προέδρου μας για εμένα εκτός από τεράστια τιμή και ευθύνη αποτελούν και την καλύτερη απόδειξη ότι  στη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη κανένας δεν μπορεί να βάλει φρένο στα όνειρά μας.            

Φίλες και φίλοι, στέκομαι ενώπιον σας και σας ζητώ το συνέδριο αυτό να αποτελέσει την αρχή για την κοινή μας προσπάθεια για την επόμενη μεγάλη νίκη. Σας καλώ να δικαιώσουμε τις προσπάθειες αυτών των ετών αλλά και να δικαιώσουμε όλες τις ανιδιοτελείς προσπάθειες κάθε Νεοδημοκράτισσας και κάθε Νεοδημοκράτη όλα αυτά τα χρόνια με μόνο στόχο το καλό της πατρίδας. Να είμαστε πολύ υπερήφανοι για όσα πρεσβεύουμε, για την ιστορία μας, για τις ιδέες μας, για το πρόγραμμά μας, για την παράταξή μας. Πάμε δυνατά πιο ενωμένοι από ποτέ δίπλα στον Πρόεδρό μας, Κυριάκο Μητσοτάκη.            

Αυτή τη μάχη θα τη ζήσουμε όλοι μαζί. Αυτή τη μάχη θα τη δώσουμε όλοι μαζί μέχρι τέλους. Και να είστε σίγουροι ότι σε έναν χρόνο από τώρα θα νικήσουμε. Καλή επιτυχία σε όλες και όλους τους υποψηφίους για την Πολιτική Επιτροπή.            
Σας ευχαριστώ πολύ.