Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την ανάδειξη της νέας ονομασίας, των αντιπροσώπων για το επερχόμενο 3ο συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής που θα πραγματοποιηθεί στις 20 –22 Μαΐου στο Tάε Κβον Ντο, αλλά και την εκλογή οργάνων για τις τοπικές και νομαρχιακές οργανώσεις του κόμματος.

Την Κυριακή 8 Μαΐου και στο διάστημα 07:00-19:00, τα μέλη του Κινήματος Αλλαγής θα προσέλθουν στις εσωκομματικές κάλπες «για την ανασυγκρότηση του κόμματος, με την ανάδειξη των μελών του σε κεντρικούς πρωταγωνιστές», όπως τονίζεται χαρακτηριστικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αυτή τη διαδικασία δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής όσοι προσήλθαν στη διαδικασία ανάδειξης νέου προέδρου στις 5 Δεκεμβρίου και ψήφισαν ως «φίλοι» του κόμματος, παρ‘όλα αυτά υπάρχει σχετική μέριμνα για όσους δεν είναι μέλη. Ειδικότερα και σύμφωνα με την εγκύκλιο που εκδόθηκε, όσοι επιθυμούν να ψηφίσουν αλλά δεν αποτελούν μέλη του κόμματος, θα τους δοθεί η δυνατότητα προκειμένου να εγγραφούν στο Κίνημα Αλλαγής και να λάβουν μέρος στις διαδικασίες.



«Έκλεισε» η νέα ονομασία

Το ΠΑΣΟΚ δεν έφυγε ποτέ, θα ανέφερε χαρακτηριστικά κανείς και πόσο μάλλον οι ψηφοφόροι αλλά και πολίτες που επί δεκαετίες ταυτίστηκαν με την παράταξη της «Αλλαγής». Έτσι, μετά από αρκετά σενάρια ονοματοδοσίας, όπως το «ΠΑΣΟΚ - Δημοκρατική Παράταξη» (που απορρίφθηκε, καθώς είχε χρησιμοποιηθεί κατά το παρελθόν), όπως ανακοίνωσε η Χαριλάου Τρικούπη, οι δύο επιλογές που θα έχουν τα μέλη του Κινήματος Αλλαγής θα είναι το «ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής», όπου θα αποτυπωθεί στο ψηφοδέλτιο με τον πράσινο ήλιο, και το «Κίνημα Αλλαγής», με το χαρακτηριστικό λογότυπο που διαθέτει.

Από την σχετική έρευνα που έγινε στη βάση του κόμματος σχετικά με το όνομα, το ΠΑΣΟΚ θεωρήθηκε σίγουρο ως πρώτο συνθετικό δεδομένων των συναισθημάτων που γεννάει στα μέλη, με το δεύτερο μέρος της ονομασίας να αποτελεί μέχρι και πριν από λίγες ώρες γρίφο. Με το όνομα «ΠΑΣΟΚ - Δημοκρατική Παράταξη» να παίζει δυνατά αυτήν την περίοδο και να θεωρείται ως το επικρατέστερο, υπήρχε και η οπτική της αξιοποίησης του «Κινήματος Αλλαγής». Συγκεκριμένα, πρώην συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά καθώς και οι ομάδες του ΚΙΝΑΛ που δεν ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ («Πρωτοβουλία για τη Σοσιαλδημοκρατική Ανανέωση», «Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία» και τα στελέχη που προέρχονται από το «Ποτάμι») επεδίωξαν να διατηρηθεί το «Κίνημα Αλλαγής» ως σύνθετο στην ονομασία, δεδομένου του ότι αποτέλεσε το εγχείρημα της αείμνηστης πρόεδρου όπου αναστήλωσε τον κατακερματισμένο κεντροαριστερό χώρο, όπως τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ δημοσίευσαν στις 29/4 (δείτε εδώ: ΚΙΝΑΛ: Τα τρία σενάρια για το νέο όνομα, η επιστροφή του πράσινου ήλιου και τα μεγάλα στοιχήματα στο Συνέδριο του Μαΐου).



Μετά από τη γνωστοποίηση των δύο ονομάτων, η «Πρωτοβουλία για τη Σοσιαλδημοκρατική Ανανέωση» που αποτελείται από τις προαναφερόμενες ομάδες καλεί τα μέλη της «να υποστηρίξουν κάθε όνομα το οποίο περιλαμβάνει το «Κίνημα Αλλαγής» καθώς αποτελεί την καλύτερη λύση για τον χώρο μας. Ένα όνομα που αποτυπώνει την συμπαράταξη των ευρύτερων δυνάμεων της κεντροαριστεράς, όπως δρομολογήθηκε από το 2015 και το 2017».




Ο αριθμός - «κλειδί» των 100.000 συμμετεχόντων

Βασιζόμενοι στις εκτιμήσεις για την προσέλευση που αναμένεται την Κυριακή, οι συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη υπολογίζουν πως ο αριθμός των ψηφισάντων ενδέχεται να ξεπεράσει τους 100.000. Αν η συμμετοχή φτάσει κοντά η ξεπεράσει τον αριθμό αυτό, θα επιβεβαιώσει την διόλου τυχαία προσέλευση των 270.000 πολιτών στις εκλογές ανάδειξης προέδρου καθώς θα επιτευχθεί ο στόχος της εκ νέου ενεργοποίησης και συμμετοχής των μελών.

Την ίδια στιγμή, ο εκτιμώμενος αριθμός σίγουρα θα ασκήσει πίεση και προς την Κουμουνδούρου, καθώς στον ΣΥΡΙΖΑ εδώ και αρκετό καιρό αισθάνονται δημοσκοπικά την «καυτή ανάσα» του ΠΑΣΟΚ, εντείνοντας κατ’αυτόν τον τρόπο και την κριτική τους προς το κόμμα. Θυμίζουμε πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαθέτει 80.000 μέλη συνολικά, με το ΚΙΝΑΛ να διαθέτει περί τα 190.000.

Ο δρόμος για το συνέδριο

Στην ψηφοφορία της 8ης Μαΐου αναμένεται να εκλεγούν 4.602 σύνεδροι απ’όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, με το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων να υπερκαλύπτεται μέχρι την Πέμπτη όπου ήταν και η τελική μέρα υποβολής των αιτήσεων.

Ο αριθμός των συνέδρων κατανέμεται ως εξής:

  • Εξωτερικό: 38
  • Περιφέρεια Αττικής: 1.220
  • Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης: 198
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου: 67
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας: 374
  • Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: 118
  • Περιφέρεια Ηπείρου: 163
  • Περιφέρεια Θεσσαλίας: 253
  • Περιφέρεια Ιονίων Νήσων: 86
  • Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: 619
  • Περιφέρεια Κρήτης: 472
  • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου: 122
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου: 275
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας: 199.