«Η υλοποίηση του πλωτού τερματικού σταθμού αποθήκευσης LNG στην Αλεξανδρούπολη χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης.

Επίσης, είπε πως γίνονται βήματα ανεξαρτητοποίησης της χώρας από το ρωσικό φυσικό αέριο και ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που κάνουν
σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση αυτή, ενώ υπογράμμισε ότι το νέο ΕΣΠΑ προβλέπει τέτοιες υποδομές ώστε η χώρα να είναι ενεργειακά αυτόνομη.

«Επιβραδύνει τις επενδύσεις»

Στη συνέχεια, ο κ. Τσακίρης σημείωσε πως η ενεργειακή κρίση επιβραδύνει τις επενδύσεις για τις οποίες τόνισε πως θα γίνουν και θα αποδώσουν πιο σύντομα από ότι σχεδίαζε η κυβέρνηση.

Ο υφυπουργός είπε επίσης πως μειώνεται ο χρόνος αξιολόγησης των αιτήσεων χρηματοδότησης των επιχειρήσεων μέσω του ΕΣΠΑ και σημείωσε ότι η αξιολόγηση και έγκριση των αιτήσεων θα διαρκεί λιγότερο από ένα μήνα.

«Θα απορροφήσουν τα κονδύλια»

Αναφερόμενος στα επιχειρησιακά προγράμματα για περιφέρειες και δήμους, ο κ. Τσακίρης είπε πως οι περιφέρειες θα απορροφήσουν τα κονδύλια, ενώ στους δήμους θα γίνουν έργα που θα τονώσουν τις τοπικές οικονομίες

Για τις νεοφυείς επιχειρήσεις είπε πως υπάρχει αύξηση της ζήτησης χρηματοδότησης, με τις περισσότερες να εστιάζουν στο ψηφιακό κομμάτι της οικονομίας.



Η συνέντευξη

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης, είπε στην εκπομπή «Secret» και τον Παναγιώτη Τζένο:

Για το αν μας βρίσκει έτοιμους η ενεργειακή κρίση και αν το ΕΣΠΑ μπορεί να βοηθήσει σε αυτό: Χθες είχαμε την έναρξη των εργασιών για τον τερματικό σταθμό αποθήκευσης και αεροποίησης  ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης. Είναι ένα εμβληματικό έργο το οποίο  χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ με 166 περίπου εκατομμύρια ευρώΠριν μια εβδομάδα ξεκίνησαν οι εργασίες για τον νέο τερματικό  σταθμό στη Ρεβυθούσα. Είναι σημαντικά βήματα προς την ανεξαρτητοποίηση της χώρας μας από το ρωσικό αέριο, προφανώς δεν φτάνουνε αλλά είναι πάρα πολύ σημαντικά και νομίζω ότι καμία χώρα δεν ήταν προετοιμασμένη προφανώς για όλη αυτή την κατάσταση,  είμαστε από τους πρώτους που κάνουμε σημαντικά βήματα προς αυτή την  κατεύθυνση. Για παράδειγμα η Γερμανία έχει μόνο 3 τερματικούς σταθμούς από τους 10 που θα ήθελε να κατασκευάσει άρα είμαστε σε πάρα πολύ καλό δρόμο και το ΕΣΠΑ προφανώς είναι ο βασικότερος χρηματοδότης όλων των έργων. Επίσης και με το νέο ΕΣΠΑ προβλέπουμε τέτοιου  είδους υποδομές έτσι ώστε η χώρα μας να γίνει όσο το δυνατόν ενεργειακά αυτόνομη πέρα από το αέριο και προς ανανεώσιμες πηγές ενέργειας  με παραγωγή από φωτοβολταϊκά, αιολική ενέργεια αλλά και παραγωγή και  αποθήκευση μέσα από εξεζητημένες καινούργιες λύσεις όπως είναι το υδρογόνο και λοιπά. Άρα  έχουμε μπροστά μας πολύ δρόμο, καλό δρόμο όμω,ς έχουμε σημαντικό σχέδιο για αυτές τις υποδομές και έχουμε εξίσου σημαντικότερο και τη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.

Για το πόσο έχουν στηρίξει οι κοινοτικοί πόροι την οικονομία της χώρας: Κατά τη διάρκεια της πανδημίας  οι κοινοτικοί πόροι, από το ΕΣΠΑ προφανώς και από το επιχειρησιακό πρόγραμμα ΕΠΑΝΕΚ που αφορούσε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ήταν σημαντική. Φτάσαμε περίπου σε χρηματοδοτήσεις μοχλεμένες μαζί με τους  ιδιωτικούς πόρους  μόνο από το ΕΣΠΑ περίπου στα 7 δις . Αυτό μαζί με την επιστρεπτέα προκαταβολή του υπουργείου Οικονομικών έδωσε ανάσα σημαντική και βλέπουμε τα αποτελέσματα.  Είδαμε την ανεργία να μειώνεται εν μέσω κρίσης, είδαμε ελάχιστες μικρομεσαίες επιχειρήσεις  να κλείνουν και νομίζω το  ισοζύγιο αυτές που ανοίγουν με αυτές που κλείσουν είναι θετικό άρα περάσαμε θεωρώ σχετικά αλώβητοι  όλη αυτή τη δοκιμασία που γονάτισε αρκετές οικονομίες. Το σημαντικό επίτευγμα αυτής της κυβέρνησης γιατί οι  κρίσεις δεν τελειώνουν ούτε με ένα νόμο ούτε με ένα άρθρο, οι κρίσεις αυτό που χρειάζονται  επειδή τραβάνε μακριά είναι σωστή διακυβέρνηση και το καράβι να πάει σταθερά προς ήρεμα νερά και νομίζω αυτό έκανε η κυβέρνηση στην πανδημία σε ότι αφορά τη χρηματοδότηση των  επιχειρήσεων αλλά και σε  άλλους τομείς όπως η υγεία και σε όλες τις άλλες κρίσεις που ειναι πάρα πολλές τα τελευταία δυόμισι χρόνια.

Για τις επενδύσεις: Όπως και η πανδημία έτσι και αυτή η κρίση η ενεργειακή προφανώς επιβραδύνει κατά τι τις επενδύσεις πρέπει να ξέρετε όμως ότι οι καλύτερες επενδύσεις πάντα γίνονται σε περίοδο κρίσης όταν ο οικονομικός κύκλος είναι χαμηλά. Άρα ναι, σε όλη την οικονομία υπάρχει μια επιβράδυνση, το ξέρουμε, η οικονομία αναλύει την αγορά και βλέπει ότι για τους επόμενους μήνες υπάρχει μια σχετική αβεβαιότητα και ρίσκο αυτό το αναμένουμε  παρόλα αυτά η ελληνική οικονομία έχει δείξει μια σημαντική ανθεκτικότητα όλο αυτό τον καιρό και θα συνεχίσει να δείχνει με τα μέτρα που λαμβάνει η  κυβέρνηση. Οι επενδύσεις θα γίνουν προφανώς, η οικονομία δεν σταματάει πουθενά, και ελπίζουμε να αποδώσουν συντομότερα από όσο σχεδιάζαμε τα βέλτιστα στην οικονομία.

Για τη μείωση του χρόνου χρηματοδότησης των αιτήσεων των επιχειρήσεων για το ΕΣΠΑ: Δεν αλλάζουμε τον πυρήνα του ΕΣΠΑ, τον έχουμε ήδη αλλάξει στο μεγαλύτερο βαθμό. Τα τελευταία δύο χρόνια μόνο από το επιχειρησιακό πρόγραμμα ΕΠΑΝΕΚ αυτό που αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έχουν εγκριθεί συνολικά 495 χιλιαδες αιτήσεις επιχειρήσεων. 495 χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις χρηματοδοτήθηκαν από το ΕΣΠΑ και αυτό μεταφράζεται περίπου σε 4,5 δις € μέσα σε δύο χρόνια. Και αυτό άλλαξε  γιατί αλλάξαμε τη φιλοσοφία, αλλάξαμε τον κορμό αξιολόγησης του ΕΣΠΑ, απλουστεύσαμε τις διαδικασίες, χρησιμοποιήσαμε πάρα πολύ  τα ηλεκτρονικά μέσα, οι αιτήσεις πλέον γίνονται ηλεκτρονικά  και  όπως είπα και στους Δελφούς στο  επόμενο ΕΣΠΑ αυτό θα γίνει  ο βασικός κανόνας. Ελάχιστες εξαιρέσεις  για κάποιες δράσεις οι οποίες ειναι πολύ δύσκολες όπου η ένταξη μιας επιχείρησης σε μια δράση να γίνεται σχεδόν άμεσα, μέσα σε  περίοδο 2-3 εβδομάδων οπότε η επιχείρηση θα ξέρει ότι είναι δικαιούχος επιδότησης ή ενίσχυσης . Αυτό είναι το 50% το άλλο 50% το οποίο παίζει ρόλο και η επιχείρηση είναι η πληρωμή, και εδώ εφόσον η επιχείρηση τελειώσει γρήγορα αυτά που έχει δηλώσει ότι θέλει να κάνει η  πληρωμή θα γίνεται σχεδόν αυτόματα με στατιστικούς ελέγχους οπότε τα χρήματα του ΕΣΠΑ να μπαίνουν πάρα πολύ γρήγορα στην οικονομία και δεν θα έχουμε τα φαινόμενα που είχαμε  όπως επιχείρηση η οποία εντάχτηκε στο ΕΣΠΑ να πληρώνεται μετά από δύο χρόνια που πλέον και η επένδυση που ήθελε να κάνει δεν είναι επίκαιρη. Όλοι έχουμε δει πολλά κουφάρια επιχειρήσεων τα οποία ήταν από άστοχες επενδύσεις κάποιες από αυτές είχαν ένα χρονικό πρόβλημα μέσα από το ΕΣΠΑ και αυτό σημαίνει ότι ήταν χρήματα τα οποία ουσιαστικά ξοδεύτηκαν χωρίς να έχουνε ένα αποτύπωμα στην οικονομία.   

Για τα επιχειρησιακά προγράμματα για Περιφέρειες και Δήμους: Στην επόμενη προγραμματική περίοδο τα χρήματα που αφορούν τις περιφέρειες  είναι σημαντικά αυξημένα,  είναι 5 δις από τα 26  συνολικά που είναι το ΕΣΠΑ. Οι περιφέρειες όταν ξεκίνησαν οι νέοι περιφερειάρχες σε ότι αφορά την απορρόφηση τα αποτελέσματα ήταν δραματικά σιγά σιγά όμως με τη βοήθεια του υπουργείου και  δουλεύοντας πάρα πολύ μαζί με τους περιφερειάρχες και τις υπηρεσίες τους καταφέραμε να έχουμε και εκεί σημαντική απορρόφηση. Θεωρώ σύμφωνα με τα σχέδια δράσης  ότι σε αυτή την προγραμματική περίοδο καμία περιφέρεια δεν θα αφήσει αναπορρόφητα κονδύλια. Σε ότι αφορά την επόμενη  προγραμματική περίοδο τα περιφερειακά προγράμματα εστιάζονται πάρα πολύ σε τοπικά έργα υποδομής  δηλαδή έργα σε δήμους, έργα ενεργειακά μικρά τα οποία έχουν στόχο να τονώσουν την τοπική οικονομία αλλά παράλληλα να έχουμε μια τοπική βιώσιμη  ανάπτυξη για τους πολίτες.  Προχωράμε στις έξυπνες πόλεις, όλοι οι δήμοι της χώρας στόχος μας είναι τα επόμενα χρόνια να γίνουν έξυπνοι και αυτό σημαίνει ταχύτητα, σημαίνει πάρα πολύ καλύτερη ζωή για τους πολίτες και προφανώς  σημαίνει αύξηση της τοπικής οικονομίας. Όλα αυτά είναι σχεδιασμένα στα νέα επιχειρησιακά προγράμματα τα οποία τα έχουμε καταθέσει και αναμένουμε σιγά –σιγά την έγκριση. Ξεκινώντας από τα βασικά προγράμματα που είναι το ΕΠΑΝΕΚ, το λέμε ανταγωνιστικότητα, το πρόγραμμα των υποδομών, το πρόγραμμα το ψηφιακό, όπως και το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης στη Δυτική Μακεδονία και στην Πελοπόννησο.  Όταν λέμε απολιγνιτοποίηση αυτό δεν έχει σχέση με το αν θα δουλεύουν ή όχι οι λιγνιτικές μονάδες, το πρόγραμμα της απόλιγνιτοποίησης,  σε ότι αφορά το ΕΣΠΑ ειδικά, αφορά την ανάπτυξη της οικονομία και καινούργια παραγωγικά μοντέλα σε αυτές τις περιοχές ασχέτως τι θα κάνουν οι λιγνιτικές μονάδες. Άρα είναι ανεξάρτητο και μακροπρόθεσμο. 

Για τις νεοφυείς επιχειρήσεις: Ανακοινώσαμε και άλλα 100 εκ. χρηματοδότηση μέσω αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου για νεοφυείς επιχειρήσεις. Εκεί βλέπουμε η ζήτηση να αυξάνει σημαντικά και είναι κάτι το οποίο προσομοιάζει λίγο  και  με την πανδημία επειδή οι περισσότερες νεοφυείς επιχειρήσεις εστιάζονται στο ψηφιακό κομμάτι της οικονομίας άρα οτιδήποτε έχει να κάνει με κρίση βοηθάει αυτό τον κλάδο γιατί αυτός ο κλάδος έχει ένα  διαφορετικό παραγωγικό μοντέλο άρα βλέπουμε εκεί μια σημαντική αύξηση της  ζήτησης για χρηματοδότηση όπως επίσης παρατηρούμε εμπειρικά και σημαντική επιστροφή μυαλών ελληνικών οι  οποίοι γυρνάνε  πίσω στην Ελλάδα γιατί πλέον αυτές οι επιχειρήσεις έχοντας χρηματοδότηση μπορούν να προσφέρουν πολύ καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και αυτό έχει πολλαπλασιαστικό αντίκτυπο στην οικονομία.

Για το αν υπάρχει τρόπος να μην χρειάζονται οι ενδιάμεσοι για  τις αιτήσεις στο ΕΣΠΑ: Δυστυχώς είναι ένα ελληνικό φαινόμενο όλοι να κάνουμε αυτό που νομίζουμε ότι ξέρουμε να κάνουμε .Η ποιότητα των συμβούλων σε ότι αφορά το ΕΣΠΑ, δεν μιλάω για την πλειονότητα, η ποιότητα όμως σημαντικού κομματιού αυτών των συμβούλων είναι χειρίστης ποιότητας.Αυτό το βλέπουμε από τις αιτήσεις που κάνουν  οι επιχειρήσεις μέσω συμβούλων ακόμα και των λογιστών των εταιρειών. Φανταστείτε ότι επιχείρηση έστελνε την αίτησή της  η οποία δεν ήταν υπογεγραμμένη και αυτή κοβόταν επειδή δεν υπήρχε μια υπογραφή,  έτσι ήταν ο οδηγός και δυστυχώς δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι αλλά όμως αυτός ο λογιστής ή αυτός ο σύμβουλος που έκανε αυτή την αίτηση τι πρέπει να τον κάνουμε; Λύσαμε αρκετά από αυτά τα θέματα. Καταρχήν αυτό που κάνουμε εμείς είναι μέσω της απλοποίησης  άρα θα είναι πολύ εύκολο για μια επιχείρηση μόνος του ο επιχειρηματίας να μπορεί να κάνει πέντε απλά βήματα προκειμένου να ενταχθεί σε μια δράση και να μην χρειάζεται τόσο πολύ τον σύμβουλο.  Το δεύτερο, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι αλλά αφορά τους ίδιους τους επιχειρηματίες και τις επιχειρήσεις οι οποίες θα πρέπει  να επιλέγουν, αν χρειάζονται,  τον σωστό σύμβουλο. Είναι κρίμα να έχουμε δράσεις στις οποίες να θέλουμε να ξοδέψουμε χρήμα για τις επιχειρήσεις και δυστυχώς κάποιες αιτήσεις που παίρνουμε να είναι τόσο κακές οι οποίες να μην μπορούνε να περάσουν από το σύστημα. Είναι κρίμα αλλά είναι ελληνικό φαινόμενο εκεί που υπάρχει ζήτηση να το παίζουμε όλοι σύμβουλοι δηλαδή κάποιοι να τοποθετούνται ως ειδήμονες ενώ δεν είναι.