Η κρίση Ελλάδας και Τουρκίας το καλοκαίρι του 2020 ήταν η δυσκολότερη περίοδος της θητείας μου. Αυτά ήταν, μεταξύ άλλων, τα λόγια απολογισμού του απερχόμενου πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, στην συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

Επίσης, ο κ. Πάιατ αναφέρθηκε και στην υψηλού συμβολισμού επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο.

«Πάντα ανησυχούμε για πιθανό ατύχημα στο Αιγαίο», σημείωσε ο κ. Πάιατ, ξεκαθαρίζοντας ότι οι ΗΠΑ κατέστησαν σαφές πως υποστηρίζουν τις ενέργειες του Κυριάκου Μητσοτάκη, «με το ταξίδι του στην Κωνσταντινούπολη και την προσπάθεια για τη δημιουργία διαύλων επικοινωνίας ιδίως αυτή τη χρονική στιγμή που πρέπει να συνεργαζόμαστε ως σύμμαχοι του ΝΑΤΟ για να στηρίξουμε την Ουκρανία».

«Η περίοδος της μεγαλύτερης ανησυχίας για μένα ως Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα ήταν το καλοκαίρι του 2020. Ήταν μια περίοδος πολύ μεγάλων εντάσεων. Επικρατούσε ανησυχία στις ΗΠΑ για την προκλητική στάση της Τουρκίας και τους κινδύνους για πιθανό ατύχημα», περιέγραψε.

«Το είδαμε βέβαια με τη σύγκρουση μεταξύ της τουρκικής Kemal Reis και της ελληνικής φρεγάτας. Αυτό είναι ένα παράδειγμα του τι γινόταν στα παρασκήνια. Δεν ήταν ορατό σε πολλούς ανθρώπους. Η μεγαλύτερη ένταση εκτυλισσόταν στη θάλασσα. Οι ΗΠΑ πήραν το συμβάν πολύ σοβαρά», συμπλήρωσε.

Ο Τζέφρι Πάιατ μίλησε και για τον πόλεμο στην Ουκρανία, σημειώνοντας πως πρέπει «να δράσουμε ενωμένοι απέναντι στην επίθεση της Ρωσίας», αλλά και ότι «στη ρωσική ατζέντα δεν είναι μόνο η Ουκρανία».

Τέλος, χαρακτήρισε ως «τη μεγαλύτερη τιμή» την επικείμενη ομιλία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο και υπογράμμισε την αφοσίωση του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν στις σχέσεις με την Ελλάδα.