Από τα ψηλά στα χαμηλά και από τα πολλά στα λίγα. Το τραγούδι της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου που έγινε γνωστό με τη μυθική φωνή του Στέλιου Καζαντζίδη ταιριάζει γάντι με την περίπτωση του Νίκου Παππά. Που από κορυφαίος υπουργός και αντ’ αυτού του Αλέξη Τσίπρα αντιμετωπίζει πλέον το φάσμα του Ειδικού Δικαστηρίου.

tsipras24
Συγκεκριμένα, η εισαγγελέας Γεωργία Αδειλίνη που χειρίζεται την υπόθεση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες πρότεινε την παραπομπή του κ. Παππά σε Ειδικό Δικαστήριο για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος που αφορά τους χειρισμούς του στο πλαίσιο του εν λόγω διαγωνισμού. Μετά και τη σχετική εισήγηση αναμένεται η οριστική απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου για το αν θα παραπέμψει ή όχι σε ειδικό δικαστήριο τον πρώην υπουργό και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. Για την ίδια υπόθεση, η Εισαγγελέας πρότεινε την παραπομπή του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα ως συνεργός στην παράβαση καθήκοντος του πρώην υπουργού. Να σημειωθεί ότι ο κ. Καλογρίτσας έχει αποδώσει κεντρικό ρόλο στον κ. Παππά σε σχέση με το πώς πήγε να στηθεί ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες.

Η διαδρομή του αντ'αυτού του Αλέξη Τσιπρα

Ο πρώην υπουργός Επικρατείας ήταν δίπλα στον κ. Τσίπρα από την επομένη που ο τελευταίος ανέλαβε την ηγεσία του κόμματος, τον Φεβρουάριο του 2008. Επισήμως τα πρώτα χρόνια διατηρούσε τον τίτλο του διευθυντή του γραφείου του, ενώ όσο ο ΣΥΡΙΖΑ πλησίαζε προς την εξουσία τόσο ο κ. Παππάς λειτουργούσε ως ο άνθρωπος του προέδρου στις επαφές με τους επιχειρηματίες, τους δημοσιογράφους, τα κομματικά στελέχη κλπ.
tsiprasss__1_
Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε την εξουσία, ο κ. Παππάς αναδείχτηκε στον ισχυρότερο υπουργό που έλυνε και έδενε. Επιπλέον, είναι από τα πρόσωπα που έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου.
2400870
2015b
2015
2014

Το θέμα των τηλεοπτικών αδειών, ωστόσο, αποτέλεσε όχι μόνο το δικαστικό αλλά και το προσωπικό βατερλό για τον κ. Παππά, καθώς η πλειονότητα των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ του είχε χρεώσει το φιάσκο της αντισυνταγματικότητας του νόμου, όπως είχε αποφασίσει το Συμβούλιο της Επικρατείας. Το γεγονός αυτό είχε οδηγήσει επισήμως τον κ. Παππά εκτός της ηγετικής ομάδας του Μαξίμου, έστω και αν ποτέ δεν έχασε την απευθείας επαφή με τον κ. Τσίπρα.
5040391
 

Για ένα μεγάλο διάστημα, επί διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ο κ. Παππάς, λειτουργούσε ως ο αντ’ αυτού του πρωθυπουργού, χάραζε τη γραμμή, έβλεπε ανθρώπους, συναντούσε επιχειρηματίες, έκλεινε συμφωνίες και όλα αυτά πάντα στο όνομα του κ. Τσίπρα.

2597059
Προς τα έξω έβγαινε η εικόνα ότι λειτουργεί ως συγκυβερνήτης του Αλέξη Τσίπρα και όχι ως ένας σημαντικός υπουργός. Η φήμη του ξεπερνούσε τα όρια του, καθώς η απειρία του δεν τον έκανε να… προστατεύεται από τις υψηλές συναντήσεις που έκανε με κορυφαίους επιχειρηματικούς παράγοντες και όχι μόνο. Και όπως συμβαίνει με τέτοιου είδους περιπτώσεις, κάποια στιγμή τα πράγματα γυρίζουν μπούμερανγκ.

Η αντίστροφη μέτρηση για τον κ. Παππά ξεκίνησε μετά το βατερλό του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, οι χειρισμοί του οποίου επί του συγκεκριμένου ζητήματος ελέχθηκαν από την Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, που αποφάσισε να παραπέμψει τον Νίκο Παππά στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο από το οποίο ελέγχεται τώρα και το οποίο θα λάβει με βούλευμα την αμετάκλητη απόφαση για παραπομπή ή όχι.