Η υφυπουργός Τουρισμού, κα Σοφία Ζαχαράκη, μίλησε στον Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή «Timeline» με τον δημοσιογράφο Χρήστο Μυτιλινιό.

Η κ. Ζαχαράκη επισήμανε μεταξύ άλλων «Έγινε μια σημαντική σύσκεψη που δείχνει και την προτεραιότητα που δίνει ο πρωθυπουργός στην εξέλιξη στο κομμάτι του τουρισμού, μια εξέλιξη που πρέπει να πω ότι πέρυσι παρά τη δυσκολία της πανδημίας καταφέραμε να φέρουμε περίπου 11 δις στο έσοδα που δείχνει και το δυναμικό, που πάντα ξέραμε ότι ο τουρισμός έχει αλλά και την ανθεκτικότητα που έδειξε τα τελευταία δύο χρόνια. Άρα αντιλαμβανόμαστε ότι ακόμα και σε ένα ασταθές περιβάλλον, γεμάτο προκλήσεις, το ζούμε και είναι αλλεπάλληλες οι κρίσεις ήδη από τον Ιανουάριο και παρά το αρχικό μούδιασμα των τριών πρώτων εβδομάδων του πολέμου στο κομμάτι των κρατήσεων είδαμε μια σημαντική αναθέρμανση. Και στις κρατήσεις και στις αφίξεις γιατί ήταν και το καθολικό Πάσχα και ήταν μετά το δικό μας το ορθόδοξο Πάσχα, και επίσης και το τι γίνεται για το επόμενο χρονικό διάστημα που μπαίνουμε στη θέρμη της τουριστικής περιόδου».

Ερωτηθείσα πώς κινήθηκε η τουριστική αγορά την περίοδο του Πάσχα, η κ. Ζαχαράκη απάντησε ότι «Κινήθηκε πολύ καλά σε περιοχές με πολύ υψηλές πληρότητες οι οποίες έφτασαν από 70 μέχρι και το 100%. Στις τουριστικές περιοχές, στα νησιωτικά μέρη τα ξενοδοχεία που άνοιξαν ήταν περίπου στο 50% σε κάποια μέρη και το 60% με υψηλές πληρότητες και στους υπόλοιπους προορισμούς και η ηπειρωτική χώρα, παραθαλάσσια μέρη θα δείτε στην Πελοπόννησο, στη Βόρειο Ελλάδα, στη Στερεά Ελλάδα, στην Ήπειρο ότι πραγματικά είχαμε πολύ υψηλές πληρότητες».
Και συμπλήρωσε πως «Πριν από δύο εβδομάδες που είχαμε το προ-συνέδριο στο Ηράκλειο Κρήτης είχαμε δει ότι ο κόσμος είχε αρχίσει να έρχεται. Μιλώντας και με το αεροδρόμιο βλέπαμε ότι ήταν πολλές οι απευθείας πτήσεις οι οποίες αυξάνονταν κατά 25% κάθε Σαββατοκύριακο που σημαίνει ότι ήδη ξεκινήσαμε. Η τουριστική σεζόν ξεκίνησε νωρίτερα αλλά φαίνεται ότι θα διαρκέσει και περισσότερο, αυτά είναι δύο χαρακτηριστικά αισιόδοξα παρά τη δύσκολη συγκυρία η οποία πάντα έχει το απρόβλεπτο ως μόνιμη απειλή».

Εν συνεχεία, ερωτηθείσα αν πιστεύει ότι ο τουρισμός φέτος θα κινηθεί στα επίπεδα του 2019, η κ. Ζαχαράκη απάντησε ότι «Εμείς μένουμε σταθεροί στο δόγμα ότι ο λογαριασμός γίνεται στο τέλος. Βλέπουμε ότι είναι πολλές οι παράμετροι που μπορούν να επηρεάσουν το τελικό αποτέλεσμα όμως αυτό δεν αναιρεί την αισιοδοξία την οποία δίνουν οι περισσότερες πτήσεις.Θυμίζω τις περιπτώσεις της Αμερικής ότι έχουμε τις περισσότερες απευθείας πτήσεις καθημερινές οι οποίες θα φέρουν έναν αριθμό που θα ξεπεράσει τις 450 χιλιάδες. Μην ξεχνάμε ότι η Γαλλία αυτή τη στιγμή έχει την Ελλάδα ως τον πρώτο αγαπημένο προορισμό με εταιρείες οι οποίες έχουν διπλασιάσει και υπερδιπλασιάσει τις προβλεπόμενες θέσεις για τη χώρα. Το ίδιο με η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Κύπρος, το Ισραήλ, οι Σκανδιναβικές χώρες και βέβαια η Μεγ. Βρετανία η οποία έχει πολύ υψηλές προγραμματισμένες θέσεις της για την Ελλάδα. Όλα αυτά πραγματικά μπορεί να δώσουν τη βάση για μια στιβαρή αισιοδοξία πρέπει όμως να υπολογίσουμε όλες τις παραμέτρους που αυτή τη στιγμή υπάρχουν όπως είναι το θέμα του κόστος ή το κομμάτι απρόβλεπτων εξελίξεων. Δεν αναίρεσαν βέβαια μέχρι τώρα το κύμα των κρατήσεων και πολύ περισσότερο δεν αναίρεσαν το κύμα των αφίξεων, ας παραμείνουμε στην πλευρά της αισιοδοξίας και νομίζω ότι μπορούμε να διεκδικήσουμε και καλύτερες επιδόσεις και από πέρυσι. Κάποια μέρα ήδη κινούνται σε καλύτερες επιδόσεις από το 2019».

Αναφορικά με τον εγχώριο τουρισμό υπογράμμισε ότι «Είναι πολύ σημαντικό ότι τα τελευταία χρόνια με την πανδημία οι Έλληνες επέλεξαν και προτίμησαν πολλές περιοχές στη ηπειρωτική χώρα ή παραθαλάσσια μέρη τα οποία τα ανακαλύψαμε κιόλας. Είναι σημαντικό ότι κράτησε ο εγχώριος τουρισμός πολλούς προορισμούς το ’20 ειδικά και θα το δείτε και το ’21 δίνοντάς τους ζωή, δίνοντάς τους την απαραίτητη αυτοπεποίθηση για να γίνουν και προορισμοί διαρκείας και εννοώ περιοχές μπορεί να μην ήταν στην τυπική λίστα που μπορεί να κάνει κάποιος για τον προορισμό. Ξέρετε ότι τρέχουν τα προγράμματα στήριξης του εγχώριου τουρισμού και από το υπουργειο μας είχε τρέξει το μεγαλύτερο πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» αυτό έληξε 31/12, το είχαμε παρατείνει για ένα χρόνο και βέβαια και φέτος θα υπάρχουν και τα προγράμματα από το υπουργειο Εργασίας της στήριξης του εσωτερικού τουρισμού. Αναζητούμε και πόρους, μέσα σε μια δύσκολη συγκυρία μήπως μπορούμε και εμείς να παρέχουμε κάποιες δυνατότητες σε vouchers ή σε ένα πρόγραμμα ενίσχυσης εγχώριου τουρισμού αλλά δεν είμαστε ακόμα σε θέση για να κάνουμε ανακοινώσεις αλλά με τον υπουργό είναι προτεραιότητά μας να μπορέσουμε να διερευνήσουμε και εμείς αυτούς τους τρόπους στήριξης του εγχώριου τουρισμού. Κατά τα άλλα βλέπω ότι και οι επιχειρηματίες προσπαθούν και για τους έλληνες ταξιδιώτες να είναι πάντα ουσιαστικές οι προσφορές που κάνουν και να μπορέσουν να κρατήσουν αυτό το ελληνικό στοιχείο το οποίο κράτησε με τη σειρά του τον τουρισμό όρθιο τα δύο προηγούμενα χρόνια της πανδημίας».

Τέλος, αναφορικά με την έναρξη του τριήμερου τουρισμού από το Λαύριο η κ. Ζαχαράκη επισήμανε ότι «Καθίστα ουσιαστικά το Λαύριο σε έναν σημαντικό πόλο για το κομμάτι της κρουαζιέρας που μπορεί να εξελιχθεί παραπάνω και εδώ θα δείτε ότι σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια το Λαύριο έχει συνεχώς αυξανόμενες αφίξεις κρουαζιερόπλοιων με ένα πολύ ιδιαίτερο χαρακτηριστικό, το Home porting. Αυτό σημαίνει ότι αυτή είναι η βάση εκκίνησης, ότι ο ταξιδιώτης φτάνει στο Λαύριο από εκεί παίρνει το κρουαζιερόπλοιο και εκεί πάλι τον αφήνει αυτό σημαίνει ότι μπορεί να αφήσει 4 φορές παραπάνω έσοδα στην τοπική τους κοινωνία γιατί θα έρθει μια μέρα νωρίτερα ή κάποιες ώρες νωρίτερα, θα φάει, θα κάνει τα ψώνια του, θα εξερευνήσει την περιοχή και πέρα από τους transit ταξιδιώτες εκεί στο Λαύριο θα έρθουν 70 χιλιάδες ταξιδιώτες οι οποί θα είναι home porters. Σημαίνει δηλαδή ότι μπορεί η περιοχή με τα 62 κρουαζιερόπλοια της εταιρείας Celestyal που επέλεξε και το Λαύριο δίνει μια σημαντική πνοή και έναν αέρα αισιοδοξίας στην περιοχή που το έχει τόσο ανάγκη. Είναι μια νέα πνοή για την περιοχή πέραν των υπολοίπων ευκαιριών που έχουν δώσει και εταιρίες που υπάρχουν εκεί και η μαρίνα και το βιομηχανικό πάρκο».
Και ολοκλήρωσε λέγοντας πως «Τα στοιχεία και της κρουαζιέρας δίνουν αύξηση των κρουαζιερόπλοιων, περισσότερα home ports και σε αυτό το κομμάτι λοιπόν φαίνεται ότι η Ελλάδα μας κερδίζει μια ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης».

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη