Οι «πληγές» που άφησε στον ΣΥΡΙΖΑ το 3ο Συνέδριο όχι μόνο δεν έκλεισαν, αλλά γίνονται πιο βαθιές όσο πλησιάζει η 15η Μαΐου όταν και θα γίνουν οι αρχαιρεσίες για την εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής.

 Το γεγονός ότι στην αξιωματική αντιπολίτευση υπάρχουν πλέον δυο «στρατόπεδα», παρά τα όσα υποστηρίζει ο κ. Αλέξης Τσίπρας περί ενότητας, δεν αμφισβητείται από κανέναν. Οι κινήσεις που γίνονται κι από τις δυο πλευρές μαρτυρούν πως υπάρχουν προετοιμασίες για τις αρχαιρεσίες που θα διεξαχθούν στις 15 Μαΐου, εκεί όπου οι «53+» της «Ομπρέλας» θα κονταροχτυπηθούν για ακόμα μια φορά με τους «προεδρικούς». Μάλιστα, οι πρώτοι φιλοδοξούν να καταφέρουν καίρια πλήγματα στην «κυριαρχία Τσίπρα» εντός κόμματος, ενώ ήδη υπάρχουν σημάδια που δείχνουν ότι μια εσωκομματική «έκρηξη» δεν απέχει από το να γίνει πραγματικότητα.

 Ένα από τα δυνατά στελέχη που εκφράζει την «Ομπρέλα», και για πολλούς μπορεί να αποτελέσει το αντίπαλον δέος προς τον Αλέξη Τσίπρα, είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Μετά την έντονη παρουσία του πρώην υπουργού Οικονομικών στο Συνέδριο, ο κ. Τσακαλώτος έχει επιλέξει τον δρόμο της σιωπής. Πληροφορίες αναφέρουν πως μέχρι τις 15 Μαΐου δεν θα προβεί σε δημόσιες αντιπαραθέσεις με την πλευρά των προεδρικών, έχοντας προετοιμάσει, όμως, τις ενέργειές του για την ημέρα της «μάχης». Παράλληλα, πληθαίνουν οι φήμες για παρασκηνιακές διεργασίες και συναντήσεις των «ομπρελιστών», έτσι ώστε να αυξήσουν τη δυναμική τους απέναντι στο «μπλοκ Τσίπρα» εντός του ΣΥΡΙΖΑ.

 Σε αντίθεση, βέβαια, με τον κ. Τσακαλώτο υπάρχουν στελέχη της «Ομπρέλας» που εξωτερικεύουν την αντίθεσή τους με τον Αλέξη Τσίπρα και την πολιτική «γραμμή» του. Ένας εξ αυτών είναι ο Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος έχει πάρει ξεκάθαρη θέση και παρουσιάζεται, μάλιστα, ιδιαίτερα θυμωμένος με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αφορμή στάθηκε ένα άρθρο του δημοσιογράφου Γιώργου Λακόπουλου, το οποίο χαρακτήριζε τον Πάνο Σκουρλέτη ως «προβοκάτορα» και καυτηρίασε τη στάση του στο Συνέδριο. Ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων Τσίπρα εμφανίστηκε λάβρος τόσο κατά του αρθρογράφου, τον οποίο οδηγεί στα δικαστήρια, όσο και κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στον οποίο καταλογίζει την… ηθική αυτουργία στην προσπάθεια της «δολοφονίας χαρακτήρα» που καταλογίζει ο κ. Σκουρλέτης στον κ. Λακόπουλο.

 Μέσα σε όλα, η προ ημερών παραίτηση του κ. Ξυδάκη από τον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», με σαφείς αιχμές για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ καθώς πρόκειται για το κομματικό ραδιόφωνο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πυροδότησε νέες εντάσεις. Ο πρώην υπουργός Παιδείας, κ. Νίκος Φίλης, εξέφρασε δημόσια ανησυχίες και απορίες για το γιατί αποχωρεί ο κ. Ξυδάκης από τον κομματικό σταθμό του ΣΥΡΙΖΑ. Ένα ακόμα «ρήγμα» στην πολυθρύλητη και περιλάλητη ενότητα που εξήγγειλε από το βήμα του Συνεδρίου ο κ. Τσίπρας. Με αυτά τα δεδομένα, ωστόσο, το σίγουρο είναι ένα. Στον ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται μεν όλοι μαζί κάτω από την ίδια στέγη, τόσο οι «προεδρικοί» όσοι και οι «53+», πλην όμως παραμένουν δυο ξένοι μέσα στο ίδιο κόμμα…