Στο προσυνέδριο των Ιωαννίνων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε δύο σημαντικές για την πορεία του κυβερνώντος κόμματος αποφάσεις του. Αφενός, την αναβολή του Συνεδρίου λόγω των υγειονομικών συνθηκών και, αφετέρου, την πρότασή του για άμεση εκλογή του Παύλου Μαρινάκη ως νέου γραμματέα, πριν από το Συνέδριο, ούτως ώστε η Πειραιώς να δώσει ακόμα πιο ισχυρό στίγμα και να είναι παρούσα στην προσπάθεια υλοποίησης του «γαλάζιου» κυβερνητικού σχεδιασμού. Φαίνεται ότι η απόφαση αυτή τον δικαίωσε πιο γρήγορα από όσο περίμεναν και οι πιο αισιόδοξοι. Στα του παρασκηνίου, είναι γνωστός ο καταλυτικός ρόλος των Γρηγόρη Δημητριάδη και Γιάννη Μπρατάκου, οι οποίοι πίστεψαν σε αυτή την αλλαγή από την πρώτη στιγμή, προτείνοντας στον πρωθυπουργό τον πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ για τη θέση του γραμματέα του κόμματος. Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει -τουλάχιστον- δέκα λόγους να νιώθει δικαιωμένος για την επιλογή του.

1. Αμέτρητα χιλιόμετρα

«Έχουμε χάσει το μέτρημα στον αριθμό των επισκέψεων στην Περιφέρεια και την Αττική», λένε οι συνεργάτες του νέου γραμματέα. Κάθε εβδομάδα, κλιμάκιο του κόμματος επισκέπτεται έναν δήμο στο Λεκανοπέδιο και έναν νομό της Περιφέρειας. Κομβική σημασία σε αυτό το εγχείρημα έχει και η εμπειρία του γραμματέα Οργανωτικού, Στέλιου Κονταδάκη, πιστού συνοδοιπόρου του νεαρού δικηγόρου στις σχετικές εξορμήσεις. Οι δε επισκέψεις είναι γεμάτες, και μάλιστα με διαφοροποιημένη ατζέντα κάθε φορά: συναντήσεις με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με τα Επιμελητήρια, παρουσία και του Γιάννη Μπρατάκου ως προέδρου του ΕΒΕΑ, με επιχειρηματίες, με βουλευτές και κομματικά στελέχη.

2. Αληθινή εικόνα στο Μαξίμου

Ο νέος γραμματέας δεν γυρίζει με «άδεια χέρια». Κάθε επίσκεψή του φέρνει μαζί της και ένα ενημερωτικό report, από το οποίο ενημερώνονται ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Το γραφείο του προέδρου του κόμματος έχει με αυτόν τον τρόπο πλήρη εικόνα για τα ζητήματα των τοπικών κοινωνιών, με βασικό στόχο την επίσπευση της επίλυσής τους. Μάλιστα, όπως συνέβη προσφάτως με το παράδειγμα της Δυτικής Μακεδονίας, σε κάποιες κρίσιμες περιπτώσεις (όπως οι ανακοινώσεις για τις λιγνιτικές μονάδες) οι περιοδείες του γραμματέα σε ορισμένες περιοχές της χώρας αποτελούν προάγγελο και διαδικασία προετοιμασίας των αντίστοιχων του πρωθυπουργού.

Στόχο στην Πειραιώς έχουν την επόμενη αυτοδυναμία, τονίζοντας τα πεπραγμένα της κυβέρνησης και τις πολιτικές πρωτοβουλίες του ίδιου του πρωθυπουργού


3. Ενότητα στο κόμμα

Ο Π. Μαρινάκης έχει αποδείξει ότι πιστεύει στη δύναμη της ομαδικής δουλειάς ήδη από τη θητεία του ως πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ. Και μαζί με τα υπόλοιπα επιτελικά στελέχη της Πειραιώς έχουν δημιουργήσει μια αρραγή ομάδα, που συνδυάζει την εμπειρία και την ανανέωση, ενώ, όπως λένε οι «παροικούντες τη γαλάζια Ιερουσαλήμ» έχουν ενεργοποιηθεί ακόμα περισσότερο σε αυτό το διάστημα και σε όλα τα επίπεδα οι τομεάρχες της Ν.Δ.

4. Ανανέωση στην πράξη

Ο Παύλος Μαρινάκης είναι ο νεότερος γραμματέας στην ιστορία του κόμματος. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την κίνησή του αυτή έστειλε ένα μήνυμα εντός και εκτός κόμματος, αποδεικνύοντας ότι εμπιστεύεται και δίνει χώρο στη νέα γενιά. Ο καινούργιος γραμματέας είναι μόνο η αρχή. Η ανανέωση θα επεκταθεί και σε Γραμματείες του κόμματος, στην Πολιτική Επιτροπή, σε ψηφοδέλτια για τις εθνικές και αυτοδιοικητικές εκλογές, με τον ίδιο τον Αχαιό να έχει βασικό ρόλο στις σχετικές εισηγήσεις.

5. Σεβασμός και ρόλος στην Κ.Ο.

Η επαφή με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος είναι ακόμα ένα βασικό κομμάτι στον σχεδιασμό του γραμματέα. Οι νέοι βουλευτές παίρνουν πάνω τους «νέα πρότζεκτ» ενόψει του Συνεδρίου, ενώ μέλη της Κ.Ο. είναι δίπλα στον γραμματέα σε κάθε περιοδεία και παρόντες σε κάθε εκδήλωση.

6. Επαναφορά στην πολιτική

Η προβολή του κυβερνητικού έργου είναι σε πρώτο πλάνο μέσα από εκδηλώσεις, ομιλίες, προσυνέδρια και πολιτικές ακαδημίες. Βασικός στόχος, ο εφοδιασμός των στελεχών με επιχειρήματα.

7. Σύγχρονο κόμμα

Ήδη η Ν.Δ. έχει κάνει αρκετά βήματα μετά την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην προεδρία, ενώ πολλές κινήσεις που έχουν γίνει έχουν τη σφραγίδα του Γιάννη Μπρατάκου. Οπως έχουν γράψει τα «Π», βρίσκεται στα σκαριά σχέδιο για την ψηφιακή αναδιάρθρωση του κόμματος, που θα παρουσιαστεί στο Συνέδριο, έτσι ώστε την ψηφιακή επανάσταση του κράτους να ακολουθήσει η ψηφιακή επανάσταση στη Ν.Δ.

«Οργώνει» την Περιφέρεια, οργανώνει το κόμμα, έχει επαφή με τη «γαλάζια» Κοινοβουλευτική Ομάδα και καθημερινή επικοινωνία με τις κομματικές οργανώσεις


8. Εκλογική και οργανωτική ετοιμότητα

Οι γεμάτες αίθουσες σε όλη την Ελλάδα, με φόντο τα «γαλάζια» προσυνέδρια, είναι ενδεικτικές της δραστηριότητας του κομματικού μηχανισμού. Ο Στέλιος Κονταδάκης είναι σε συνεχή επικοινωνία με τα στελέχη σε όλες τις τοπικές οργανώσεις, προκειμένου να βρίσκονται σε συνεχή επαγρύπνηση, με δεδομένο ότι η χώρα έχει εισέλθει ήδη σε προεκλογική τροχιά.

9. Το «όλον» της Ν.Δ.

Ο Παύλος Μαρινάκης έχει αναπτύξει από την πρώτη στιγμή ένα ευρύ δίκτυο καθημερινής επικοινωνίας με το σύνολο των κομματικών οργανώσεων και με ένα όσο το δυνατόν πιο σημαντικό κομμάτι του στελεχιακού δυναμικού. Αλλωστε, φύσει και θέσει, παραδοσιακά στη Ν.Δ., ο εκάστοτε γραμματέας είναι πρώτος δέκτης των... προτάσεων, των προβληματισμών, ακόμα και των παραπόνων προς την ηγεσία των «γαλάζιων» κυβερνήσεων.

10. Αποτέλεσμα

Το κόμμα αποτελεί το βήμα για την ανάδειξη του έργου της κυβέρνησης, με ιδιαίτερη έμφαση στη συνέπεια λόγων και έργων στην υλοποίηση του προεκλογικού προγράμματος. Στόχο στην Πειραιώς έχουν την επόμενη αυτοδυναμία, τονίζοντας τα πεπραγμένα της κυβέρνησης και τις πολιτικές πρωτοβουλίες του ίδιου του πρωθυπουργού.