giannis_oikonomou
Πολιτική

Οικονόμου για φυσικό αέριο: Εμείς σε ευρώ πληρώναμε και σε ευρώ θα εξακολουθούμε να πληρώνουμε (Βίντεο)

Τι ανέφερε για τον τουρισμό, τους εργαζομένους, το ΝΑΤ αλλά και για την ενεργειακή επάρκεια και την επανέκδοση 7ετούς ομολόγου

Για ένα τεχνικό ζήτημα το οποίο θα αποσαφηνιστεί στη σύνοδο των Υπουργών Ενέργειας στις 2 Μαΐου έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου αναφερόμενος στο πως θα γίνει η πληρωμή του φυσικού αερίου στη Ρωσία.

«Σε κάθε περίπτωση η χώρα μας θα εξακολουθεί να προμηθεύεται ενέργεια, να μην τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια της χώρας και να πληρώνει με τρόπο που να μην παραβιάζονται και οι κυρώσεις που έχουν υποβληθεί στην Ρωσία. Είναι τεχνικό το θέμα της μετατροπής των ευρώ σε ρούβλια. Εμείς ευρώ πληρώναμε, ευρώ θα εξακολουθούμε να πληρώνουμε. Το πως αυτά θα μετατρέπονται σε ρούβλια είναι ένα ζήτημα το οποίο θα αποσαφηνιστεί και θα λυθεί. Μέχρι το τρίτο δεκαήμερο του Μαΐου που εμείς έχουμε να κάνουμε πληρωμή θα αποσαφηνιστεί»

Λεπτομερώς η τοποθέτηση του Γιάννη Οικονόμου

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προήδρευσε χθες σε σύσκεψη για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας μετά την διακοπή της παροχής της φυσικού αερίου προς την Πολωνία και τη Βουλγαρία. Η χώρα μας είναι και θα παραμείνει ενεργειακά ασφαλής. Υπάρχει ενεργειακή επάρκεια και δεν πρόκειται να προκύψει διαταραχή σε ό,τι αφορά στην προμήθεια της χώρας. Οι επόμενες πληρωμές προς την Gazprom πρόκειται να γίνουν το τρίτο 10ήμερο του Μαΐου. Μέχρι τότε θα έχει αποσαφηνιστεί πλήρως η στάση τόσο των κρατών όσο και των εταιρειών της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά το τεχνικό ζήτημα πληρωμής, μετατροπής δηλαδή των ευρώ -με τα οποία πληρώναμε και θα εξακολουθούμε να πληρώνουμε- σε ρούβλια όπως έχει ζητήσει η ρωσική εταιρεία.
Σε κάθε περίπτωση πάντως επαναλαμβάνω ότι η χώρα μας δεν αναμένεται να αντιμετωπίσει πρόβλημα σε ό,τι αφορά τον ενεργειακό εφοδιασμό της. Ταυτόχρονα να προσθέσω ότι όπως είναι γνωστό από το Υπουργείο Ενέργειας έχει ήδη καταρτιστεί και ανακοινωθεί αναλυτικό σχέδιο για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας ακόμη και στην ακραία περίπτωση -που φαντάζει πολύ λίγο πιθανή- για να έχουμε προβλήματα σε ό,τι αφορά τον εφοδιασμό της ενεργειακής μας επάρκειας.

Σχέδιο Νόμου για έργα ΑΠΕ και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας

Βρίσκεται σε διαβούλευση σχέδιο νόμου για έργα ΑΠΕ και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας. Η Κυβέρνηση συνεχίζει -όπως προκύπτει και από αυτό το σχέδιο νόμου- τις μεταρρυθμίσεις που στόχο έχουν την όλο και μεγαλύτερη ενεργειακή αυτάρκεια της χώρας, την ενίσχυση της επάρκειας και της ενεργειακής ανταγωνιστικότητας, καθώς και τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου με στόχο την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Στρατηγικός στόχος έως το 2030 είναι η συνολική εγκατεστημένη ισχύς από ΑΠΕ να ανέλθει σε 25 GW, από 8,62 GW που είναι σήμερα και έως το τέλος της δεκαετίας να έχουν τεθεί σε λειτουργία σταθμοί αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας τουλάχιστον 3,5 GW. Το σχέδιο αυτό, πέρα από αμιγώς ενεργειακές και οικονομικές διαστάσεις, έχει τεράστια γεωστρατηγική σημασία για την Ελλάδα πολύ περισσότερο στο νέο περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Με το σχέδιο αυτό η χώρα μας θα καταστεί γρηγορότερα ασφαλέστερη ενεργειακά.

Για το σκοπό αυτό καταρτίστηκε και δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση το νέο σχέδιο Νόμου για τον εκσυγχρονισμό της αδειοδοτικής διαδικασίας έργων ΑΠΕ και την αδειοδότηση παραγωγής και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας. Το νομοσχέδιο προβλέπει τη δραστική μείωση του χρόνου ανάπτυξης και υλοποίησης έργων ΑΠΕ και τη θεσμοθέτηση του κατάλληλου πλαισίου για την ανάπτυξη έργων αποθήκευσης ενέργειας. Πιο συγκεκριμένα επιδιώκεται:
 • Η μείωση του χρόνου αδειοδότησης νέων έργων ΑΠΕ.
 • Η ανάπτυξη έργων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με εγκατεστημένη ισχύ τουλάχιστον 3,5 GW έως το 2030.
 • Η αύξηση της χωρητικότητας στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας για την ένταξη περισσότερων μονάδων ΑΠΕ και την προώθηση του ενεργειακού συμψηφισμού.
 • Η αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της χώρας κατά 35%.
 • Η συμμετοχή 70% των ΑΠΕ στην εγχώρια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Ανάμεσα στα άλλα προκειμένου να πετύχουμε τους στόχους μας:
 • Εκσυγχρονίζεται η αδειοδοτική διαδικασία για τα έργα ΑΠΕ με απλοποίηση και ψηφιοποίηση των σταδίων.
 • Μειώνονται τα στάδια της αδειοδοτικής διαδικασίας από 7 σε 5.
 • Μειώνεται ο χρόνος αδειοδότησης των έργων από 5 χρόνια σε 14 μήνες.
 • Μειώνεται ο αριθμός των απαιτούμενων δικαιολογητικών, από 91 σε 54, με την υποβολή αυτών να είναι πλέον σε ψηφιακή μορφή.
Το σχέδιο αυτό, αλλά και η γρήγορη εφαρμογή του συνιστούν ένα άλμα ποιότητας και προοπτικής της χώρας σε έναν πολύ κρίσιμό τομέα όπως αυτό της ενεργειακής αυτάρκειας.

Έκδοση 7ετούς ομολόγου

Η Ελλάδα προχώρησε χθες με επιτυχία, στην επανέκδοση 7ετούς ομολόγου. Αντλήσαμε 1,5 δισ. ευρώ, με επιτόκιο 2,4%. Το κόστος δανεισμού παραμένει χαμηλότερο σε σχέση με αυτό που ήταν το 2019. Και αυτό παρά την κάκιστη διεθνή συγκυρία στην οποία καταγράφεται αύξηση της αβεβαιότητας παγκοσμίως και επιδείνωση των συνθηκών στην οικονομία, στην αγορά ομολόγων, η οποία επηρεάζεται αρνητικά και από τον πόλεμο στην Ουκρανία και από την ενεργειακή κρίση και την αύξηση του πληθωρισμού παγκοσμίως.

Η πολιτική σταθερότητα στη χώρα, η οικονομική πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση, το βελτιωμένο έλλειμμα και δημόσιο χρέος το 2021, όπως και η διπλή αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης, ήταν από τους παράγοντες που χωρίς αμφιβολία συνέβαλαν στην χθεσινή θετική εξέλιξη.

Με τις κινήσεις αυτές, η Κυβέρνηση διατηρεί σε ασφαλή επίπεδα τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, εξασφαλίζοντας τους απαιτούμενους πόρους προκειμένου να συνεχίσει τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων μέσα σε αυτή τη πολύ δύσκολη διεθνή συγκυρία.

Μηδενίστηκαν οι εκκρεμείς ληξιπρόθεσμες κύριες συντάξεις στο ΝΑΤ

Μια σημαντική εξέλιξη μείζονος κοινωνικού ενδιαφέροντος αφορά στο μηδενισμό των εκκρεμών συντάξεων στο ΝΑΤ. Ενός Ταμείου που ήταν μέχρι πρότινος ανάμεσα στα πλέον προβληματικά σε ό,τι αφορά την καταβολή συντάξεων με τις μεγαλύτερες καθυστερήσεις στην απονομή τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις τον Φεβρουάριο του 2021 ήταν 3.100. Σήμερα εκκρεμεί η εκκαθάριση μόλις 12 συντάξεων. Ουσιαστικά δηλαδή οι ληξιπρόθεσμες κύριες συντάξεις στο ΝΑΤ μηδενίστηκαν.

Ήδη -και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό- οι εργαζόμενοι στο ΝΑΤ έχουν καταφέρει να εκδίδουν νέες συντάξεις εντός 90 ημερών, χωρίς αυτές δηλαδή να καθίστανται ληξιπρόθεσμες. Ταυτόχρονα -όπως επισημαίνει ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Χατζηδάκης- το ΝΑΤ βάζει στόχο την οριστική εξάλειψη και των εκκρεμών επικουρικών και εφάπαξ μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

Προκειμένου να πετύχουμε τους στόχους αυτούς υλοποιήθηκε τους τελευταίους 12 μήνες ένα συνεκτικό σχέδιο δράσεων σε διοικητικό, οργανωτικό, ψηφιακό και υλικοτεχνικό επίπεδο. Συγκεκριμένα:
 • Με νομοθετικές παρεμβάσεις απλοποιήθηκε η διαδικασία απονομής για επιμέρους κατηγορίες ασφαλισμένων των οποίων οι συντάξεις τους εκκρεμούσαν για χρόνια.
 • Υπήρξε αναδιάταξη του ανθρώπινου δυναμικού και ανανέωση του μηχανογραφικού εξοπλισμού.
 • Καταργήθηκαν έλεγχοι που δεν είχαν ουσιαστικό αντίκτυπο.
 • Υλοποιήθηκαν έργα διασύνδεσης του ΝΑΤ με άλλους φορείς του Δημοσίου.
 • Θεσμοθετήθηκε για πρώτη φορά -και απέδωσε όπως αποδεικνύεται- πριμ παραγωγικότητας για τους πιο αποδοτικούς υπαλλήλους.
Ο εκσυγχρονισμός, η οργάνωση, η ψηφιοποίηση, οι αλλαγές που κάνουμε αποδίδουν καρπούς που απολαμβάνουν οι πολίτες σε ένα πολύ κρίσιμο κομμάτι όπως είναι αυτό της απονομής των συντάξεών τους.

Αισιοδοξία για τη πορεία του τουρισμού

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε χθες το Υπουργείο Τουρισμού και προήδρευσε σε σύσκεψη με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου για την πορεία του τουρισμού. Όπως επισημάνθηκε όλοι οι δείκτες είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικοί και υπάρχει αισιοδοξία ότι το ελληνικό Καλοκαίρι του 2022 θα είναι εξαιρετικά προσοδοφόρο για την ελληνική οικονομία, για τους επαγγελματίες του κλάδου, για τους εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους στον κλάδο του τουρισμού και για όλη την ευρύτερη αγορά που τροφοδοτεί το τουριστικό μας προϊόν. Ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε την ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού για την πολύ σημαντική, όπως είπε, δουλειά που έχει γίνει όλους τους προηγούμενους μήνες.

Με την ευκαιρία αυτή ο Πρωθυπουργός έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε όλους τους επαγγελματίες του κλάδου, τονίζοντας ότι οι εργαζόμενοι στον τουρισμό πρέπει κι αυτοί να συμμετέχουν και να ωφελούνται από την αναπτυξιακή δυναμική του κλάδου. Και αυτό σημαίνει αφενός καλύτερες αμοιβές και αφετέρου απαρέγκλιτη τήρηση της εργατικής νομοθεσίας. Θα είμαστε πάρα πολύ αυστηροί στους ελέγχους, το ξεκαθάρισε και ο Πρωθυπουργός, και δεν πρόκειται να δεχθούμε κανένα φαινόμενο κατάχρησης σε βάρος των εργαζόμενων.

Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε επέκταση και εμβάθυνση των προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού, που είναι τόσο απαραίτητα για μια κοινωνία που πέρασε και εξακολουθεί να περνά πολύ σημαντικές δυσκολίες.

Δείτε το βίντεο