Με το πέρας της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, πυκνώνει τις διπλωματικές του επαφές ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Έτσι, μετά την επίσκεψη που πραγματοποιεί σήμερα στη Σκωτία, κατόπιν πρόσκλησης του Πρίγκιπα της Ουαλίας, Καρόλου, μεθαύριο, Πέμπτη, ο πρωθυπουργός θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με την ομόλογό του της Φινλανδίας, Σάνα Μαρίν, που θα κάνει επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα.

Μετά το πέρας της συνάντησης θα ακολουθήσουν δηλώσεις προς τα ΜΜΕ και κατόπιν γεύμα εργασίας.

Η επίσκεψη της πρωθυπουργού της Φινλανδίας έρχεται σε ένα σημείο όπου ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει μπει πλέον στον τρίτο μήνα και μόλις χθες έγινε γνωστό από σκανδιναβικά ΜΜΕ ότι η Σουηδία και η Φινλανδία σκοπεύουν να εκφράσουν από κοινού το Μάιο την πρόθεσή τους να καταστούν πλήρη μέλη του ΝΑΤΟ, εγκαταλείποντας τη διεθνή αμυντική ουδετερότητα. Συγκεκριμένα οι ηγέτες των δύο χωρών (Σάνα Μαρίν και Μαγκνταλένα Άντερσον) θα συναντηθούν στις 16 Μαΐου, και στη συνέχεια θα ανακοινώσουν την πρόθεσή τους για ένταξη στη συμμαχία, ανέφερε η εφημερίδα Iltalehti. Η Ρωσία, από την άλλη πλευρά, έχει ήδη απειλήσει με συνέπειες τη Σουηδία και τη Φινλανδία εάν ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.

Το κύριο «μενού» της συζήτησης Μητσοτάκη-Μαρίν θα είναι φυσικά η ρωσική εισβολή και ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι προσεχείς Σύνοδοι Κορυφής τόσο του ΝΑΤΟ, όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να επιμένει στο ζήτημα της πανευρωπαϊκής λύσης στο κρίσιμο ζήτημα της ενέργειας, με παρέμβαση από τις Βρυξέλλες τόσο για την κοινή προμήθεια φυσικού αερίου όσο και για την επιβολή πλαφόν στη χονδρική αγορά φυσικού αερίου. Στο τραπέζι της συνάντησης αναμένεται επίσης να βρεθούν οι οικονομικές και εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών, καθώς και οι εξελίξεις και η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.