Η πρώτη μεταπασχαλινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών έλαβε χώρα σήμερα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου.

Ειδικότερα, ο κ. Οικονόμου ρωτήθηκε για το πρωτοσέλιδο της Εφημερίδας των Συντακτών, η οποία αναφερόμενη στην συνάντηση Μητσοτάκη – Καρόλου κάνει λόγο για θεσμική εκτροπή, καθώς όπως αναφέρει ξαναφέρνουν τον τέως από το παράθυρο.

Όπως τόνισε, «δεν αντέχει σε σοβαρή κριτική το πρωτοσέλιδο αυτό. Ως πρωθυπουργός ο κ. Τσίπρας είχε σωστά υποδεχθεί τον διάδοχο του βρετανικού θρόνου, Κάρολο στην Αθήνα με την σύζυγό του. Αλίμονο αν τέτοιου είδους συναντήσεις είναι θεσμική εκτροπή. Ούτε τότε ούτε σήμερα. Όπως σας είπα η κυβέρνηση έχει σχέδιο ανάδειξης για το Τατόι το οποίο παρέλαβε σε άθλιες συνθήκες».

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι κατά τη συνάντηση που θα έχει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Πρίγκιπα Κάρολο θα συζητηθεί η δυνατότητα άντλησης ιδεών για την αξιοποίηση του Τατοΐου. Ήδη, όπως είπε, η κυβέρνηση έχει προϋπολογισμό 75 εκατομμυρίων ευρώ και είναι από το ΕΣΠΑ, το Ταμείο Ανάκαμψης και χορηγίες ιδιωτών.

«Σήμερα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει στη Σκωτία, κατόπιν πρόσκλησης του Πρίγκιπα της Ουαλίας, Καρόλου. Θα ξεναγηθεί και θα φιλοξενηθεί στο ιστορικό κτήμα και τα κτίρια του 18ου αιώνα του Dumfries House, που διαχειρίζεται το Ίδρυμα του Πρίγκιπα της Ουαλίας με τη μορφή κοινωνικής προσφοράς. Κατά τη συνάντηση με τον Διάδοχο του Βρετανικού Θρόνου θα συζητηθεί, μεταξύ άλλων, η δυνατότητα άντλησης ιδεών από τον τρόπο ανάπτυξης του Dumfries House για την αξιοποίηση του κτήματος Τατοΐου. Για το θέμα αυτό ο Πρίγκιπας της Ουαλίας είχε εκφράσει προσωπικό ενδιαφέρον όταν είχε επισκεφθεί την Ελλάδα για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και είχε συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Με την ευκαιρία θα ήθελα να θυμίσω το σχέδιο και τις ενέργειες που έχουν δρομολογηθεί από την Ελληνική Κυβέρνηση για την αποκατάσταση και την ανάδειξη του π. Βασιλικού Κτήματος Τατοΐου. Ο προϋπολογισμός των έργων που εκτελεί το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στο π. Βασιλικό Κτήμα Τατοΐου ανέρχεται σε 75 εκατ. ευρώ και προέρχεται από διάφορους πόρους από το ΕΣΠΑ, από το Ταμείο Ανάκαμψης και από χορηγίες ιδιωτών.

Τα έργα είναι σε εξέλιξη και ο χρονικός ορίζοντας για την υλοποίησή τους είναι η 31η Δεκεμβρίου 2025. Για τις μουσειολογικές μελέτες έχουν υπογραφεί μνημόνια συνεργασίας με τους πλέον εξειδικευμένους φορείς και με επιστήμονες. Το θέμα των χρήσεων των κτιρίων που αποτελούσε πεδίο αντιπαραθέσεων για πολλά χρόνια μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων λύθηκε με απόλυτη συναίνεση. Ο καθορισμός των χρήσεων έγινε με βάση τις επιθυμητές από το Δημόσιο χρήσεις συγκεκριμένων κτιρίων και με βάση την μελέτη βιωσιμότητας που εγκρίθηκε τον Ιανουάριο του 2021. Το Δημόσιο αποκαθιστά και διαχειρίζεται 32 κτίρια, ενώ προς αξιοποίηση σε ιδιώτες-επενδυτές θα δοθούν 22 κτίρια.

Τα κτίρια που παραχωρούνται σε ιδιώτες επενδυτές για συγκεκριμένες χρήσεις θα πρέπει να έχουν το ίδιο περίπου ανταποδοτικό ισοδύναμο. Ετοιμάζεται η σύσταση Εταιρείας Ειδικού Σκοπού για να βγάλει τις προκηρύξεις για τους ιδιώτες. Ο προγραμματισμός μας είναι η εταιρεία, μετά την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων και των έργων, που υλοποιεί το Δημόσιο εντός του κτήματος, να μετεξελιχθεί σε Φορέα Διαχείρισης του Τατοΐου υπό μορφή ΝΠΙΔ με τη συμμετοχή στην Διοίκησή του εκπροσώπων του Δημοσίου, της Κοινωνίας των Πολιτών, αλλά και ιδιωτών», είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.


Για τις γαλλικές εκλογές

Νωρίτερα, ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε στο αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών λέγοντας ότι «η κυβέρνηση συγχαίρει θερμά τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρον για την επανεκλογή του.

Πρόκειται, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, για μια σημαντική νίκη για τη Γαλλία, για την Ευρώπη και τη Δημοκρατία».

«Καθίσταται επιτακτική ανάγκη για μια ευρωπαϊκή απάντηση στην ενεργειακή κρίση και στις πρωτόγνωρες ανατιμήσεις», υπογράμμισε ακόμα για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις 16 Μαΐου στο Λευκό Οίκο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι σηματοδοτεί, όπως και οι επικοινωνίες με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών κ. Μπλίνκεν, το αυξημένο κύρος της χώρας μας.
Ακόμα, αναφέρθηκε στην αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Μαΐου, ο οποίος θα ανέλθει στα 713 ευρώ.

«Με την αύξηση αυτή περισσότεροι από 650.000 εργαζόμενοι θα κερδίσουν παραπάνω από ένα μισθό το χρόνο. Παράλληλα αυξάνεται και το επίδομα ανεργίας», σημείωσε.
Μάλιστα, πρόσθεσε ότι «δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια στην οικονομική δυσπραγία που πλήττει τα χαμηλότερα στρώματα», ενώ πρόσθεσε ότι οι επιχειρήσεις έχουν στηριχθεί και τώρα είναι η ώρα των εργαζομένων. Πρόσθεσε ότι από τον Ιούνιο θα γίνει νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Επίσης, δήλωσε ότι σήμερα άνοιξε η πλατφόρμα για την επιδότηση των καυσίμων και εξήγησε πως είναι εφικτή η πρόσβαση στην πλατφόρμα και ποιοι είναι οι δικαιούχοι.

«Όσα εξαγγέλλουμε είναι καλά ζυγισμένα ώστε να είναι εφαρμόσιμα», υπογράμμισε.

Επιπρόσθετα αναφέρθηκε στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας κατά μία βαθμίδα. «Επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία. Σφραγίδα αξιοπιστίας», υπογράμμισε ενώ τόνισε η αναβάθμιση έρχεται σε στιγμή που κυριαρχεί σε παγκόσμιο επίπεδο η αβεβαιότητα και βασικό στοιχείο αποτέλεσε η αξιοποίηση του σχεδίου ανάκαμψης.

«Πιστοποιεί ότι η Ελλάδα βαδίζει στο σωστό δρόμο», επισήμανε. «Ο λαός μας έπαθε και έμαθε και δεν πρόκειται να ανακόψει την πορεία της χώρας. Σύντομα θα φτάσουμε στην επενδυτική βαθμίδα», συμπλήρωσε.

Τέλος, είπε ότι η Ελλάδα είναι μία από τις 12 χώρες παγκοσμίως με πλήρη νομική ισότητα ανδρών και γυναικών, κάτι που είπε οφείλεται σε μία σειρά από μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης.