Το εμβληματικό κτίριο επί της Λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας 91, όπου στεγάζεται η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα, από το προσεχές καλοκαίρι θα έχει άλλον επικεφαλής, καθώς τον Μάιο ο Τζορτζ Τσούνης, ο 47ος πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα, θα αναλάβει επισήμως τα καθήκοντά του, διαδεχόμενος τον νυν πρέσβη, Τζέφρι Πάιατ, ως επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής στη χώρα μας. Δύο προσωπικότητες με διαφορετικά χαρακτηριστικά και κοινή αναφορά τους το αμερικανικό κόμμα των Δημοκρατικών, πρόκειται να διαδεχθούν ο ένας τον άλλον χωρίς να αλλάζουν οι βασικές στοχεύσεις της στρατηγικής των ΗΠΑ στην Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο.

Τζέφρι Πάιατ: Σφράγισε μια νέα εποχή με τις ΗΠΑ

Geoffrey Pyatt
Ο Τζέφρι Πάιατ, ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα.
Θα πρέπει κάποιος να ταξιδέψει 81 χρόνια πίσω στον χρόνο για να βρει στο πρόσωπο του Λίνκολν ΜακΒί τον πρέσβη των ΗΠΑ που έμεινε περισσότερα χρόνια στην Αθήνα από τον Τζέφρι Πάιατ, τον πολύπειρο διπλωμάτη, ο οποίος αποχωρεί από την Αθήνα, όπου βρίσκεται από το καλοκαίρι του 2016.

Ο απερχόμενος πρέσβης θεωρείται από ουκ ολίγους εμβληματική προσωπικότητα στην ιστορία των διπλωματικών σχέσεων Αθήνας και Ουάσινγκτον.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης συνέδεσε τη θητεία του με μια άνευ προηγουμένου εξωστρέφεια της πρεσβείας των ΗΠΑ, συμβάλλοντας στην καταπολέμηση της καχυποψίας στην ελληνική πολιτική και στην κοινή γνώμη που είχε δημιουργηθεί κατά το παρελθόν και στην εμπέδωση ενός κλίματος εμπιστοσύνης και συνεργασίας.

Ο Τζέφρι Πάιατ συνέδεσε το όνομά του και τη θητεία του με σημαντικούς σταθμούς των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, όπως η πρόσφατη Ελληνοαμερικανική Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας, η αμερικανική στρατιωτική και ενεργειακή βάση στην Αλεξανδρούπολη, η αναβάθμιση της ναυτικής βάσης στη Σούδα της Κρήτης και η ανάδειξη της Θεσσαλονίκης ως μητροπολιτικής πόλης για τα Νότια Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο.

Παράλληλα, συνδέθηκε με τη θεαματική αναβάθμιση των σχέσεων των δύο χωρών και την επίτευξη σημαντικών συμφωνιών σε τομείς όπως η ενέργεια, η άμυνα και οι νέες τεχνολογίες.

Θεωρείται από ουκ ολίγους εμβληματική προσωπικότητα στην ιστορία των διπλωματικών σχέσεων Αθήνας και Ουάσινγκτον, που είχε σημαντική συμβολή


Στα αξιοσημείωτα της θητείας Πάιατ στην Αθήνα συγκαταλέγεται η αμέριστη υποστήριξη στη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία άνοιξε τον δρόμο για την περαιτέρω επέκταση του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, αλλά και η ενίσχυση των διακρατικών συνεργασιών στην Ανατολική Μεσόγειο. Τέτοιες συνεργασίες είναι το σχήμα «3+1» (Ελλάδα, Ισραήλ, Κύπρος + ΗΠΑ) αλλά και η συνεργασία της Ελλάδας με την Αίγυπτο και την Κύπρο, κινήσεις που ενδυνάμωσαν τον σταθεροποιητικό και πρωταγωνιστικό ρόλο της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Την ίδια ώρα, ο έμπειρος διπλωμάτης καλλιέργησε κλίμα συνεννόησης και συνεργασίας με την πρώτη αριστερή κυβέρνηση στην Ελλάδα, η οποία διαπνεόταν εν μέρει από αντιαμερικανισμό, με έναν κυβερνητικό εταίρο που είχε αμφιλεγόμενες σχέσεις με εξωτερικούς παράγοντες, κατορθώνοντας να εμπεδωθεί κλίμα αποτελεσματικής συνεργασίας.

Τζορτζ Τσούνης: Με ανοιχτούς διαύλους και διασυνδέσεις

George James Tsunis
Ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζορτζ Τσούνης.
Όπως μαρτυρά το επώνυμό του, ο Τζορτζ Τσούνης είναι ομογενής, ο δεύτερος μετά τον Μάικλ Σωτήρχο που αναλαμβάνει επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Στα περίεργα παιχνίδια της μοίρας και της Ιστορίας ο μοναδικός μέχρι σήμερα ομογενής πρέσβης, Μάικλ Σωτήρχος, ήταν στην Ελλάδα από το 1989 μέχρι το 1993, όταν πρωθυπουργός ήταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, πατέρας του σημερινού πρωθυπουργού.

Ο Τζορτζ Τσούνης αποτελεί επιλογή που έχει την αμέριστη στήριξη του γερουσιαστή και προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος είναι γνωστός για τις φιλελληνικές θέσεις που έχει εκφράσει.

Ο Τζ. Τσούνης είναι ένα πρόσωπο το οποίο διατηρεί ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με ισχυρούς παράγοντες της ελληνικής Ομογένειας των ΗΠΑ και την Αρχιεπισκοπή Αμερικής, από την οποία έχει λάβει την υψηλότερη αναγνώριση που απονέμει, το Μετάλλιο του Αγίου Παύλου, ενώ έχει τιμηθεί με τον τίτλο του Αρχοντα του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ως μέλος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής, του Faith and Leadership 100, του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) και της Ελληνικής Πρωτοβουλίας (THI), θεωρείται ο κατάλληλος άνθρωπος για να ισχυροποιήσει περαιτέρω τις σχέσεις Ελλάδας και ομογενών.

Είναι ένα πρόσωπο το οποίο διατηρεί επικοινωνία με ισχυρούς παράγοντες της ελληνικής Ομογένειας των ΗΠΑ, την Αρχιεπισκοπή Αμερικής και επιχειρηματίες


Σε ευρύτερο επίπεδο, έχει καλλιεργήσει πολύ καλές σχέσεις με την Αμερικανοεβραϊκή Επιτροπή (AJC) και το Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας, όπως και με την κυπριακή Ομογένεια της Αμερικής, στοιχεία τα οποία θεωρείται ότι θα λειτουργήσουν ενισχυτικά στη συνεργασία του σχήματος «3+1» (Ελλάδα, Ισραήλ, Κύπρος + ΗΠΑ).

Εκτιμάται, τέλος, ότι μία από τις βασικές του στοχεύσεις κατά τη διάρκεια της θητείας του στην Αθήνα θα είναι η περαιτέρω αναβάθμιση των επιχειρηματικών και οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών σε τομείς όπως οι νέες τεχνολογίες και ο τουρισμός, με γνώμονα τη μεγάλη εμπειρία που έχει ο ίδιος από επιχειρηματικές δραστηριότητες. Ο Τζορτζ Τσούνης μπορεί να επελέγη πολύ πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, ωστόσο η ανάληψη των καθηκόντων του συνδέεται με μια κρίσιμη περίοδο για την Ανατολική Ευρώπη, το ΝΑΤΟ και τον ρόλο των ΗΠΑ στην Ευρώπη.