Μπορεί η κυβέρνηση να βρίσκεται αντιµέτωπη µε διαδοχικές διεθνούς εµβέλειας κρίσεις, οι οποίες αγγίζουν το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας και οι οποίες θα διαµορφώσουν καταλυτικά το περιβάλλον υπό το οποίο η χώρα θα οδηγηθεί στις επερχόµενες εθνικές εκλογές, ωστόσο στο Μέγαρο Μαξίµου κάθε άλλο παρά παραβλέπουν τις αναγκαίες προετοιµασίες για την «ώρα της κάλπης».

Με δεδοµένη την εξαγγελία του πρωθυπουργού ότι του χρόνου τέτοιο καιρό λήγει η κοινοβουλευτική θητεία, οπότε η χώρα θα βρίσκεται σε κατάσταση προεκλογικής εκστρατείας, αλλά και τη δύσκολη εξίσωση που διαµορφώνεται όσον αφορά τη µάχη της αυτοδυναµίας (λόγω της αδυσώπητης µάχης που αναµένεται στον χώρο του Κέντρου µε φόντο τη δυναµική του ΚΙΝ.ΑΛ., αλλά και τις δυσκολίες που προκύπτουν από τις προβλέψεις του εκλογικού νόµου Θεοδωρικάκου, µε τον οποίο θα διεξαχθεί η δεύτερη αναµέτρηση µετά το «κάψιµο» της απλής αναλογικής), είναι κοινός τόπος στο περιβάλλον του πρωθυπουργού ότι η διαδικασία συγκρότησης των «γαλάζιων» ψηφοδελτίων είναι ιδιαίτερα κρίσιµη και ως εκ τούτου πρέπει να «τρέξει» µε γοργούς ρυθµούς.

Νέα πρόσωπα

Στο πλαίσιο αυτό, µεγάλη σηµασία αποδίδεται στα νέα πρόσωπα που θα βρεθούν στις λίστες της Ν.∆. και τα οποία θα εξυπηρετούν τον στόχο της ανανέωσης και της περαιτέρω διεύρυνσης της επιρροής του κυβερνώντος κόµµατος σε κοινωνικές δεξαµενές όπου βάσει των δηµοσκοπήσεων υπάρχει ζήτηµα ή έστω περιθώριο βελτίωσης. Την ίδια στιγµή, βεβαίως, θα πρέπει να υπάρξει προσοχή σε ό,τι αφορά τη διατήρηση των εσωκοµµατικών ισορροπιών, καθώς οι ήδη υπάρχοντες βουλευτές και πολιτευτές εκφράζουν εδώ και καιρό προβληµατισµούς για όσα ακούγονται σχετικά µε την αύξηση του ανταγωνισµού στις περιφέρειές τους.

Για τον λόγο αυτό, εσχάτως διακινείται από το πρωθυπουργικό στρατηγείο η επωδός ότι οι... πρωτοεµφανιζόµενοι στις εκλογικές περιφέρειες (πλην φυσικά των όποιων εξαιρέσεων προκύψουν χάριν της ανάγκης και των δεδοµένων) θα επιδιωχθεί να µην είναι περισσότεροι του ενός, προκειµένου να µην αλλοιωθεί η φυσιογνωµία του κάθε ψηφοδελτίου και να περιοριστούν κατά το δυνατόν τα παράπονα περί αδικιών και... ουρανοκατέβατων υποψηφιοτήτων.

Εξωκοινοβουλευτικοί

Η πιο προβεβληµένη και πολυπληθής κατηγορία νεοεισερχόµενων υποψηφίων θα είναι βεβαίως τα εξωκοινοβουλευτικά κυβερνητικά στελέχη, τα οποία θα δοκιµάσουν για πρώτη φορά να µπουν στη µάχη του σταυρού. Σε αυτούς συγκαταλέγονται και οι δύο κορυφαίοι υπουργοί, Επικρατείας και Προστασίας του Πολίτη, Γιώργος Γεραπετρίτης και Τάκης Θεοδωρικάκος, αντίστοιχα, οι οποίοι το 2019 είχαν εκλεγεί βουλευτές Επικρατείας. Ο µεν πρώτος έχει βάλει πλώρη για το µεγάλο λιµάνι και την Α’ Πειραιώς και Νήσων, ενώ ο δεύτερος έχει οργανώσει ήδη ισχυρό µηχανισµό στον Νότιο Τοµέα. Μάλιστα, συναντήθηκε µε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπου έλαβε κι επισήµως το χρίσµα για την εκλογική του κάθοδο. Μεγάλο ερώτηµα για τη µεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας προκύπτει αναφορικά µε τα σχέδια του υφυπουργού Αµυνας, Νίκου Χαρδαλιά, για τον οποίο υπάρχει και το ενδεχόµενο της Ευρωβουλής. Εντούτοις, διαχρονικοί συνοµιλητές του επισηµαίνουν στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους ότι µε τα σηµερινά δεδοµένα ο Νότιος Τοµέας θα είναι ο πλέον ενδεδειγµένος για την πολιτική του προοπτική.

Στον αντίποδα, τη θέση του στον εκλογικό «παράδεισο» αναµένεται να διατηρήσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονοµικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης (που ήταν πρώτος επιλαχών και µετά την απώλεια της Μαριέττας Γιαννάκου κέρδισε µια κοινοβουλευτική έδρα), παρά την έντονη φηµολογία που ακούγεται όλο αυτό το διάστηµα περί υποψηφιότητάς του είτε στην Α’ Αθήνας είτε στην Ηλεία. Οσο για τον εκτελούντα για ένα πολύ βραχύ διάστηµα χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου Χρήστο Ταραντίλη, ο οποίος συµπλήρωνε την οµάδα των κυβερνητικών βουλευτών Επικρατείας, οι προθέσεις του είναι άγνωστες, ωστόσο ορισµένοι συνοµιλητές του τον τοποθετούν στον Βόρειο Τοµέα.

Προς Επικρατείας

Στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, και πιθανότατα στην πρώτη εκλόγιµη θέση, θα βρεθεί, εκτός συγκλονιστικού πλέον απροόπτου, ο υπουργός Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης. Αρχικά φαινόταν να έχει «κλειδώσει» η υποψηφιότητά του στην Α’ Αθήνας, ωστόσο η ανάγκη ισχυροποίησης της Ν.∆. στον χώρο του Κέντρου και η προσωπική επιθυµία του Κυριάκου Μητσοτάκη να υπογραµµιστούν στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας οι µεγάλες νίκες της διακυβέρνησής του, ανάµεσα στις οποίες κατέχει ξεχωριστή θέση ο ψηφιακός µετασχηµατισµός του κράτους, φέρνουν τον επιτυχηµένο υπουργό στο επίκεντρο της µάχης. Μάλιστα, µε βάση τα παραπάνω, θεωρείται εξόχως πιθανό το σενάριο που τον θέλει να αναλαµβάνει την εκπροσώπηση της Ν.∆. στην δρόµο προς την κάλπη.

Στην πρώτη εκλογική περιφέρεια της πρωτεύουσας αναµένεται να πολιτευθεί τελικώς η υφυπουργός Εργασίας, ∆όµνα Μιχαηλίδου, καθώς και ο υφυπουργός Πολιτισµού, Νικόλας Γιατροµανωλάκης. Στον Βόρειο Τοµέα θα καταλήξει, όπως όλα δείχνουν, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, µε την εν λόγω περιφέρεια να θεωρείται ως µια από τις εναλλακτικές για το πολιτικό µέλλον και της αν. υπουργού Υγείας, Μίνας Γκάγκα.

«Κλείδωσε»

Στην Ανατολική Αττική, «κλειδωµένη» είναι η υποψηφιότητα του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα, ο οποίος, όπως όλα δείχνουν, θα ανταγωνιστεί µεταξύ άλλων και την υφυπουργό Τουρισµού, Σοφία Ζαχαράκη, παρά το γεγονός ότι η ίδια ήθελε να εξαντλήσει τις πιθανότητες υποψηφιότητάς της στην Ευρυτανία. Στη ∆υτική Αττική, παραµένει ανοικτό το ενδεχόµενο να είναι υποψήφιος ο υφυπουργός Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης, Θοδωρής Λιβάνιος, αν και η ιδιότητά του ως... βασικού «εκλογολόγου» της κυβέρνησης ίσως χρειαστεί να τον κρατήσει στα γρανάζια της «γαλάζιας» εκλογικής µηχανής. Οσο για τον ∆υτικό Τοµέα της Αθήνας, ορισµένοι από το πρωθυπουργικό περιβάλλον επιµένουν ότι τον πρώην υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη θα συνοδεύσει τελικώς η έτερη υφυπουργός Εργασίας, Μαρία Συρεγγέλα, µε την ίδια πάντως να τηρεί σιγήν ιχθύος. Τέλος, για την Καβάλα ακούγεται το τελευταίο διάστηµα από τοπικούς κύκλους το όνοµα του υφυπουργού Εξωτερικών, Κώστα Φραγκογιάννη.

Γενικοί Γραμματείς

Σε ό,τι έχει να κάνει µε τους γενικούς γραµµατείς που παραιτήθηκαν τον περασµένο Ιανουάριο, προκειµένου να έχουν το δικαίωµα να πολιτευθούν, το ενδιαφέρον εστιάζεται στα πρόσωπα του µέχρι πρότινος γενικού διευθυντή της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, Ανδρέα Τσώκου, ο οποίος θα είναι υποψήφιος στη ∆υτική Αττική (το 2019 κόπηκε την τελευταία στιγµή, ενώ τώρα η υποψηφιότητά του θεωρείται δεδοµένη, παρά τον συνωστισµό που παρατηρείται), της πρώην γενικής γραµµατέως Τουριστικής Ανάπτυξης Βίκυς Λοΐζου, η οποία φέρεται ότι θα δοκιµάσει την τύχη της στις Κυκλάδες, της πρώην γενικής γραµµατέως Αντεγκληµατικής Πολιτικής Σοφίας Νικολάου, η οποία µετά την παρθενική της µάχη του σταυρού στην Α’ Αθήνας µετακοµίζει στην Εύβοια, καθώς και της Αθηνάς Καλύβα, η οποία εγκατέλειψε τη Γραµµατεία Φορολογικής Πολιτικής και Δηµόσιας Περιουσίας για χάρη της Θεσπρωτίας. Στην ίδια λίστα συµπεριλαµβάνεται ο πρώην διευθύνων σύµβουλος του ΕΣΥΠ Νίκος Καλάκος, που ενδιαφέρεται για τον Νοµό Ηλείας.

Οι αυτοδιοικητικοί

Το δικό τους στίγµα στα «γαλάζια» ψηφοδέλτια θα δώσουν και µια σειρά αυτοδιοικητικών στελεχών, οι οποίοι έχουν κλείσει θέση στις λίστες των περιοχών όπου δραστηριοποιούνται. Ο λόγος για τον αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής, Ιωάννη Γιώργο, Τρικάλων, Χρήστο Μιχαλάκη, Πιερίας, Σοφία Μαυρίδου, Μαγνησίας, ∆ωροθέα Κολυνδρίνη, Αχαΐας, Χαράλαµπο Μπονάνο, και Αρτας, Βασίλη Ψαθά. Παράλληλα, στην Α’ Θεσσαλονίκης, πέραν της σίγουρης Μαρίας Σπυράκη, που επιστρέφει στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό, ακούγεται όλο και πιο δυνατά η περίπτωση της αντιπεριφερειάρχη Βούλας Πατουλίδου, ενώ αντιθέτως δεν εµφανίζεται ζεστός ο υφυπουργός Υποδοµών, Γιώργος Καραγιάννης. Παρεµπιπτόντως, κάθε άλλο παρά θετικά είναι τα µηνύµατα για τον πρώην γραµµατέα της Ν.∆. Ανδρέα Παπαµιµίκο, η προοπτική υποψηφιότητας του οποίου µε τη Ν.∆. αποµακρύνεται, όχι µόνο λόγω των προσωπικών του έργων και ηµερών, αλλά και του... πολέµου στην Ουκρανία, αφού τα καµώµατα του θείου του εκ γυναικός, Ιβάν Σαββίδη, και κυρίως οι σχέσεις του µε το καθεστώς Πούτιν δείχνει ότι ακυρώνουν και τις τελευταίες του ελπίδες.

Στην Α’ Αθήνας, έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό την προετοιµασία για την κάθοδό του στην κεντρική πολιτική σκηνή ο επί χρόνια αντιδήµαρχος Αθηναίων, Χρήστος Τεντόµας. Ενδιαφέρον σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις του έχει εκφράσει για την ίδια περιφέρεια και ο αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τοµέα, Γιώργος ∆ηµόπουλος. Στη Λάρισα, έχει «κλειδώσει» η πρώην υποψήφια δήµαρχος Ρένα Καραλαριώτου, ενώ µέσα σε όλα αυτά πολύ πιο αδύναµο εµφανίζεται πλέον το ενδεχόµενο της υποψηφιότητας στον Νότιο Τοµέα του δηµάρχου Γλυφάδας, Γιώργου Παπανικολάου αν και πολλοί είναι εκείνοι που εξακολουθούν να το στηρίζουν.

Κρήτη και Β’ Πειραιά

Πρόκειται για δύο από τις πλέον κοµβικές περιφέρειες για την επίτευξη των εκλογικών στοχεύσεων της Ν.∆. Από τη µια, η Μεγαλόνησος αποτελεί πια ακόµα πιο µεγάλο στοίχηµα για τον στενό µητσοτακικό πυρήνα, δεδοµένης της δύναµης που καταγράφει ο Νίκος Ανδρουλάκης στη γενέτειρά του, και από την άλλη, η δεύτερη εκλογική περιφέρεια του µεγάλου λιµανιού είναι διαχρονικός πονοκέφαλος για το κυβερνών κόµµα.

∆εν είναι τυχαίο ότι έχει συζητηθεί ήδη το σενάριο επιστροφής στον Νοµό Ηρακλείου του «γαλάζιου» ευρωβουλευτή Μανώλη Κεφαλογιάννη, µε τον ίδιο πάντως να µην πείθεται µέχρι νεωτέρας. Εναλλακτικά έχει εξεταστεί η πιθανότητα εκπροσώπησης της οικογένειας από τον ανιψιό του, Κωνσταντίνο Κεφαλογιάννη. Κινητικότητα υπάρχει και στα Χανιά, όπου προωθείται η υποψηφιότητα του γνωστού δηµοσιογράφου ∆ηµήτρη Καµπουράκη, η οποία συναρτάται άµεσα µε τις πληροφορίες που θέλουν την πολύπειρη Ντόρα Μπακογιάννη να µετακοµίζει στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Στην έδρα των Μητσοτάκηδων παίζει δυνατά και ο πρώην υποψήφιος περιφερειάρχης Κρήτης Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης. Στη Β’ Πειραιά, έχει ανακοινωθεί προ πολλού η υποψηφιότητα του καταγόµενου από το Μπουρούντι Σπύρου Χαµπαγκιµπάνα, σε µια κίνηση µε ιδιαιτέρως ισχυρούς συµβολισµούς, ενώ παράλληλα αναζητούνται υποψηφιότητες που θα ενισχύσουν ακόµα περισσότερο το κυβερνών κόµµα σε επίπεδο τοπικής κοινωνίας.



Δείτε εδώ το infographic σε υψηλότερη ανάλυση.

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 16 Απριλίου 2022.