Την πρώτη σαρωτική νίκη σε ψηφοφορία στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε ο Αλέξης Τσίπρας, όταν τα μέλη και τα στελέχη της Ομπρέλας (53) ζήτησαν στην να στηθούν δύο κάλπες για τις προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα, στην αυριανή συνεδρίαση.

Δηλαδή μία κάλπη για την εκλογή του προέδρου του κόμματος και μία κάλπη για την Κεντρική Επιτροπή. Με δεδομένο ότι η Ομπρέλα κατέθεσε νωρίτερα την δική της πρόταση, την οποία ανέλυσε ο Δημήτρης Βίτσας, οι 53 θεώρησαν ότι τα μέλη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα μπορούσαν να ψηφίσουν διαφορετικά για το θέμα προέδρου και το θέμα της Κεντρικής Επιτροπής.

Ο γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Τζάνακόπουλος αρνήθηκε να στηθούν δύο κάλπες, καθώς όπως είπε η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα είναι μία και ενιαία για την εκλογή προέδρου και των μελών Κεντρικής Επιτροπής.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αντέδρασε έντονα και θέλησε να ανέβει στο βήμα για να αιτιολογήσει την πρόταση της Ομπρέλας, κάτι τέτοιο ωστόσο δεν προβλεπόταν από την διαδικασία, με αποτέλεσμα να υπάρξουν κάποιες αντιδράσεις εναντίον του πρώην υπουργού. Ο κ. Τσακαλώτος αιτιολογώντας την εισήγηση για δύο κάλπες, υποστήριξε ότι είναι δύο διαφορετικά τα θέματα για τα οποία ζητείται να αποφασίσουν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. 

Τελικά η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα, αναφορικά με τον τρόπο διεξαγωγής της ψηφοφορίας την Κυριακή, σε μία κάλπη, πέρασε με μεγάλη πλειοψηφία.