Με το βλέμμα στραμμένο στη στήριξη των νέων και εν γένει των εργαζομένων είναι η κυβέρνηση, έχοντας ως στόχο την αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους ζωής. Το κυβερνητικό επιτελείο έχει στα σκαριά ένα σύνθετο σχέδιο ενώ από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός κατά τη χθεσινή του ομιλία αναφέρθηκε στο σκέλος που αφορά την εμπλοκή του υπουργείου Εργασίας μέσω του αποθεματικού του ΟΑΕΔ, ενώ οι παρεμβάσεις που μελετώνται είναι ευρύτερες.

Παράλληλα, οι πρώτες πληροφορίες θέλουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναμένεται να δώσει ορισμένες βασικές κατευθύνσεις, ίσως και να κάνει συγκεκριμένες ανακοινώσεις, στο συνέδριο της ΝΔ που θα γίνει στις 6 Μαΐου.
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης επιθυμεί η ομιλία του να είναι επικεντρωμένη στην καθημερινότητα αλλά και στους νέους που δεν αποτελούν ένα προνομιακό target group της ΝΔ. Συνεπώς, η αναφορά του πρωθυπουργού θα περιλαμβάνει κωδικοποιημένα τις παρεμβάσεις που είχαν εξαγγελθεί και έγιναν προς όφελος της νέας γενιάς, αλλά και τα όσα σχεδιάζονται από εδώ και πέρα.

1,5 δισ. για στέγη

Κομβικό ρόλο στον σχεδιασμό θα διαδραματίσει ο ΟΑΕΔ, ο οποίος θα μετανοσματει σε Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) καθώς, με βάση το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας «Δουλειές για Όλους» το αποθεματικό του οργανισμού ύψους 1,5 δισ ευρώ θα αξιοποιηθεί και όχι απλώς για να δημιουργηθούν εργατικές κατοικίες.

Ο νέος ΟΑΕΔ θα μπορεί να αξιοποιεί ακίνητα της ΕΤΑΔ ή και να αγοράζει οικόπεδα για την ανέγερση κατοικιών ή ακόμα και να συνεργάζεται μέσω ΣΔΙΤ με ιδιώτες, προκειμένου να παράσχει φθηνότερη στέγη σε όσους έχουν ανάγκη. Στις επιλογές που θα έχει ο νέος οργανισμός είναι η παραχώρηση διαμερισμάτων με χαμηλό ενοίκιο και την επιλογή για τους ενοικιαστές να αγοράσουν το διαμέρισμα σε χαμηλό αντίτιμο, ύστερα από μερικά χρόνια, το λεγόμενο rent to own, αλλά και η επιδότηση ενοικίου, η επιδότηση επιτοκίου σε περίπτωση λήψης στεγαστικού δανείου ή και η επιδότηση για την αγορά πρώτης κατοικίας.

Στο επίκεντρο της κυβερνητικής πρωτοβουλίας θα είναι οι νέοι άνθρωποι και ιδίως τα νέα ζευγάρια που θέλουν να ξεκινήσουν τη ζωή τους, αλλά δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο κόστος στέγης, με το μέτρο να έχει συνδέεται και με την ανάγκη αντιμετώπισης του δημογραφικού.

Νέο Εξοικονομώ

Ένα ακόμα πρόγραμμα που μελετά η κυβέρνηση είναι ένα νέο «Εξοικονομώ», ένα από τα δημοφιλέστερα προγράμματα κρατικής επιδότησης που έτρεξαν ποτέ. Το νέο πρόγραμμα θα είναι σύνθετο και πολύπτυχο, αλλά στον πυρήνα του περιλαμβάνει την παροχή άτοκων χρηματοδοτήσεων σε νέους είτε για την αγορά είτε για την ανακαίνιση σπιτιών, ιδίως παλαιότερων διαμερισμάτων και κατοικιών. Ο πρωθυπουργός, άλλωστε, προ ημερών είχε αναφερθεί σε «κλειστά διαμερίσματα στην Αθήνα», στο συνέδριο του Οικονομικού Ταχυδρόμου, φωτογραφίζοντας μια λύση που θα αντιμετωπίζει το πρόβλημα στέγης, αλλά και θα αναβαθμίζει την κτιριακή υποδομή μεγάλων πόλεων.

Όλα τα παραπάνω ήταν πτυχές του Εθνικού Σχεδίου για τους νέους που είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ και είναι ακόμα υπό επεξεργασία στην Προεδρία της κυβέρνησης, υπό τον συντονισμό του υπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου. Πρωθυπουργικοί συνομιλητές, πάντως, εκτιμούν ότι η ομιλία του κ. Μητσοτάκη στο γαλάζιο συνέδριο μπορεί να περιλαμβάνει και άλλες εκπλήξεις, μιας και στο τραπέζι έχουν πέσει αρκετές ιδέες, μεταξύ των οποίων και «φοιτητικά δάνεια», κατά το αγγλοσαξονικό μοντέλο.