Έμφαση στο μεταρρυθμιστικό έργο της δίνει η κυβέρνηση, καθώς η χώρα μπαίνει σταδιακά σε προεκλογική τροχιά. Οι μεταρρυθμίσεις που θα αλλάξουν την Ελλάδα αποτελούν άλλωστε μια από τις βασικότερες προεκλογικές δεσμεύσεις που έκανε η Νέα Δημοκρατία το 2019 και ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιθυμεί τα αποτελέσματά τους να γίνουν αισθητά στην κοινωνία προτού οι πολίτες φτάσουν στις κάλπες.

Αυτό αναμένεται να είναι το στίγμα της σημερινής παρέμβασης που αναμένεται να κάνει ο πρωθυπουργός νωρίς το μεσημέρι στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης για την τροπολογία του υπουργείου Εργασίας που αφορά την ταχεία απονομή των συντάξεων και για τις λεγόμενες «συντάξεις εμπιστοσύνης», δύο μεταρρυθμίσεις που θα συμβάλουν έτσι ώστε έως το καλοκαίρι να έχει αποκλιμακωθεί σημαντικά ο όγκος των εκκρεμών συντάξεων.

Ταχεία απονομή σύνταξης

Σύμφωνα με την τροπολογία που αποκάλυψε ο Κωστής Χατζηδάκης στο Φόρουμ των Δελφών το Σάββατο, στο εξής ο ΕΦΚΑ θα είναι υποχρεωμένος να ολοκληρώνει τον έλεγχο και να εκδίδει τη σύνταξη εντός τριών μηνών. Αν ο έλεγχος δεν πραγματοποιηθεί εντός αυτού του χρονικού διαστήματος, τότε οι αρμόδιες υπηρεσίες για να εκδώσουν την απόφαση θα βασίζονται σε δυο δεδομένα: Αφενός στα στοιχεία που περιέχει το ηλεκτρονικό σύστημα «ΑΤΛΑΣ» για το ασφαλιστικό ιστορικό του αιτούντος, αφετέρου στα επιπλέον στοιχεία που έχει ο ίδιος προσκομίσει για τον χρόνο της ασφάλισής του.




Σύνταξη εμπιστοσύνης

Βεβαίως, η προαναφερθείσα ρύθμιση αφορά τις νέες αιτήσεις για συνταξιοδότηση, από τις αρχές Απριλίου. Υπάρχουν, όμως, και περίπου 75.000 αιτήσεις που έχουν μείνει σε εκκρεμότητα, έχοντας υποβληθεί ως το τέλος Μαρτίου του τρέχοντος έτους. Γι’ αυτές, η πράξη απονομής εκδίδεται στη βάση των στοιχείων που είναι καταγεγραμμένα στα πληροφοριακά συστήματα του e-ΕΦΚΑ και των δηλώσεων των ασφαλισμένων για την αναγνώριση χρόνου σύνταξης επιπλέον αυτού που προκύπτει από τα προαναφερθέντα συστήματα. Στην περίπτωση αυτή, οι δηλώσεις γίνονται δεκτές χωρίς να απαιτείται η προσκόμιση παραστατικών που τις τεκμηριώνουν.

Πρακτικά, η διαδικασία θα είναι ταχύτερη και ουσιαστικά θα στηρίζεται στην εμπιστοσύνη του κράτους προς τον ασφαλισμένο. Και εδώ ο έλεγχος των προσκομιζόμενων στοιχείων και δικαιολογητικών θα γίνεται εκ των υστέρων. Μάλιστα, στην πράξη της απονομής σύνταξης θα αναφέρεται ότι οι ασφαλισμένοι είναι υποχρεωμένοι να διατηρήσουν φυσικά παραστατικά που τυχόν δεν έχουν προσκομίσει στον ΕΦΚΑ για 10 χρόνια, προκειμένου να μπορούν να προσκομιστούν κατά τη διάρκεια των ελέγχων.

Οι πράξεις απονομής συντάξεων θα έχουν ελεγχθεί εντός τριών ετών από την έκδοση τους και σε κάθε περίπτωση έως την πάροδο πέντε ετών από την έκδοση. Αν προκύψει ότι το ασφαλιστικό ιστορικό που λήφθηκε υπόψη για την έκδοσή τους ήταν λανθασμένο, οι πράξεις έκδοσης μεταρρυθμίζονται ή ανακαλούνται κατά περίπτωση. Αν προκύψει ότι ότι ο ασφαλιστικός χρόνος που ελήφθη υπόψη για την έκδοση της σύνταξης είναι μεγαλύτερος του πραγματικού χρόνου μέχρι δυο έτη, επιτρέπεται στον ασφαλισμένο να καλύψει τις αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές εντός ενός έτους, είτε με καταβολή, είτε με παρακράτηση από την καταβαλλόμενη σύνταξη, είτε με συνδυασμό των δυο τρόπων.