Ένα πλήρες χρονοδιάγραμμα μεγάλων έργων για την ενέργεια, που «χτίζει» μέσα στα επόμενα χρόνια την ενεργειακή ασφάλεια και την ενεργειακή αυτονομία της Ελλάδας, έχει πλέον στα χέρια του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος πρόσθεσε χθες στο παζλ αυτό ένα ακόμα κομμάτι, της εξόρυξης υδρογονανθράκων.

«Ανακοινώνουμε σήμερα την επιτάχυνση των ερευνών για την εξόρυξη φυσικού αερίου που γνωρίζουμε ότι η χώρα μας είναι πιθανό -το τονίζω, δεν είμαστε βέβαιοι- είναι πιθανό να διαθέτει σε σημαντικές ποσότητες με βάση τις προκαταρκτικές μελέτες, τόσο στον ηπειρωτικό όσο και στον θαλάσσιο χώρο», δήλωσε ο πρωθυπουργός κατά τη σύσκεψη στην οποία προήδρευσε στην έδρα της ΕΔΕΥ. Δήλωσε δε πολύ χαρούμενος για την δυνατότητα «να μπορέσουμε να κάνουμε μία νέα αρχή σε αυτή τη διαδικασία. Και θέλω να επαναλάβω ακόμα μία φορά ότι όταν μιλάμε για έρευνες στον τομέα του φυσικού αερίου, των υδρογονανθράκων κανείς δεν μπορεί ποτέ να είναι βέβαιος για το αποτέλεσμα. Έχουμε ενδείξεις -θα το ξαναπώ- ενδείξεις που μας κάνουν συγκρατημένα αισιόδοξους. Οφείλουμε όμως ως χώρα να γνωρίζουμε με βεβαιότητα εάν υπάρχουν αποθέματα φυσικού αερίου, τα οποία είναι οικονομικά εκμεταλλεύσιμα», προσέθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Οι ημερομηνίες «σταθμοί»

Το χρονοδιάγραμμα, λοιπόν, ξεκινώντας από την εξόρυξη φυσικού αερίου έχει ως εξής:
  1. Μέχρι το τέλος του 2023 θα έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες σε έξι περιοχές, προκειμένου να γνωρίζει η κυβέρνηση αν υπάρχουν εκμεταλλεύσιμες ποσότητες φυσικού αερίου, ώστε να προχωρήσει στη συνέχεια στην εκμετάλλευσή τους. Η μια στην ηπειρωτική Ελλάδα, στην Περιφέρεια Ηπείρου και πέντε σε θαλάσσιες περιοχές, στο Ιόνιο οι δύο, στον Κυπαρισσιακό, δύο δυτικά-νότια της Κρήτης. Όπως μάλιστα ανέφερε ο πρωθυπουργός, «σε κάποιες περιοχές ενδεχομένως να μπορούμε να πετύχουμε πρώτες διερευνητικές γεωτρήσεις, ενδεχομένως και πριν το τέλος του 2023».
  2. Μέσα στο καλοκαίρι του 2022 θα παραδοθεί το έργο του ελληνο-βουλγαρικού διασυνδετήριου αγωγού (IGB), που αποτελείται από έναν αγωγό μήκους περίπου 182 χλμ. (εκ των οποίων περίπου 31 χλμ. βρίσκονται εντός της ελληνικής επικράτειας), καθώς και τις αναγκαίες υποστηρικτικές εγκαταστάσεις. Με σημείο εκκίνησης την Κομοτηνή, ο αγωγός θα καταλήγει στην Στράτα Ζαγόρα αντίστοιχα, συνδέοντας τα δίκτυα φυσικού αερίου Ελλάδος και Βουλγαρίας.
  3. Στο τέλος του 2023 θα είναι έτοιμη στην Αλεξανδρούπολη η νέα υπεράκτια πλωτή μονάδα παραλαβής, αποθήκευσης και αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου, που συνοδεύεται και από ένα σύστημα υποθαλάσσιου και χερσαίου αγωγού, μέσω του οποίου το φυσικό αέριο προωθείται στο Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου και από εκεί προς τους τελικούς καταναλωτές.
  4. Τον Δεκέμβριο του 2025 προγραμματίζεται να τεθεί σε λειτουργία το έργο EuroAsia Interconnector για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ. Τα 898 χιλιόμετρα υποθαλάσσιων καλωδίων και το μέγιστο βάθος θάλασσας των 3.000 μέτρων θα αποτελέσουν νέα παγκόσμια ρεκόρ για ένα τέτοιου είδους έργο.
  5. Το 2026 πιθανώς θα τελειώσει η κατασκευή δεύτερου τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) με ιδιωτικά κεφάλαια στην Αλεξανδρούπολη, που εξήγγειλε πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
  6. Το 2027 αναμένεται να είναι το έτος έναρξης λειτουργίας της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου, με υποθαλάσσιο καλώδιο μήκους πάνω από 900 χιλιόμετρα, το οποίο θα συνδέει την περιοχή Ελ Σαλούμ με την Αττική. Τα οφέλη της διασύνδεσης περιλαμβάνουν μείωση της εξάρτησης της Ελλάδας και της Ευρώπης από τα ορυκτά καύσιμα, ανάδειξη της Ελλάδας σε κόμβο «πράσινης» ενέργειας και αύξηση της ασφάλειας εφοδιασμού.
  7. Οι επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και ιδίως σε αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα θα οδηγήσει, με χαμηλότερο κόστος και χωρίς καθυστερήσεις, όπως επεσήμανε χθες ο πρωθυπουργός, έως το 2030 στο στόχο της επίτευξης της μείωσης των εκπομπών κατά 55%, όπως έχει συμφωνηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Η ανάπτυξη όμως των ΑΠΕ, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, παραμένει η ραχοκοκαλιά της προσπάθειάς μας και είναι αυτή η οποία τελικά θα μας επιτρέψει να εξασφαλίσουμε και την οικονομική βιωσιμότητα της πράσινης μετάβασης», ανέφερε χαρακτηριστικά.