Με τους δικούς του όρους ισχυρίζεται ο Νίκος Ανδρουλάκης ότι θα συζητήσει τα σενάρια κυβερνήσεων συνεργασίας που έβαλε ουσιαστικά στο τραπέζι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την απόφασή του να μην αλλάξει τον εκλογικό νόμο.

Ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ διαμηνύει ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να γίνει «νέος Καμμένος» και  παρότι βλέπει το κόμμα του να σταθεροποιείται σε επίπεδα χαμηλότερα από εκείνα που είχε καταγράψει το πρώτο διάστημα μετά την εκλογή του, παραμένει εντός των στόχων.

Οι περισσότερες μετρήσεις άλλωστε δείχνουν ότι διπλασιάζει το ποσοστό του 2019, με εισροές τόσο από τη Νέα Δημοκρατία όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τα «μαθηματικά»

Τα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη εξηγούν ότι, με βάση τα όσα ισχύουν δημοσκοπικά σήμερα, η Ν.Δ. προβλέπεται να έχει το βράδυ των εκλογών γύρω στους 110 βουλευτές, ο ΣΥΡΙΖΑ περί τους 75 και το Κίνημα Αλλαγής 50. Kάτι τέτοιο σημαίνει ότι Ν.Δ. και Κίνημα Αλλαγής μπορούν να συμφωνήσουν στον σχηματισμό κυβέρνησης από την πρώτη Κυριακή. Σε ένα τέτοιο σκηνικό, η Χαριλάου Τρικούπη θεωρεί ότι θα μπορούσε να περάσει άνετα τους όρους της, που έχουν να κάνουν τόσο με την πολιτική της κυβέρνησης όσο και με τα πρόσωπα.

Οι «γραμμές» του προέδρου

Ο κ. Ανδρουλάκης έχει προς το παρόν μιλήσει δημοσίως για «σοσιαλδημοκρατικό κορμό», υπονοώντας ότι θα ορίσει κόκκινες γραμμές για τις πολιτικές, αλλά και τα νέα πρόσωπα στις θέσεις ευθύνης.

Επιπλέον, ενδέχεται μάλιστα η πλευρά του ΚΙΝΑΛ να επικεντρωθεί και σε μια τριμερή κυβέρνηση, με τη συμμετοχή και του ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον είναι δεύτερο κόμμα, ανάλογα και με τις εξελίξεις.

Σε κάθε περίπτωση, στελέχη του ΚΙΝΑΛ εκτιμούν ότι όλα θα εξαρτηθούν από τα ποσοστά των τριών κομμάτων στον γύρο της απλής αναλογικής. Αν τα ποσοστά της Ν.Δ. είναι τέτοια που θα αποκλείουν την αυτοδυναμία και με τον εκλογικό νόμο του δεύτερου γύρου, τότε ενδεχομένως η συζήτηση για συνεργασία να ξεκινήσει από τον πρώτο γύρο.