«Η επόμενη παρέμβαση της κυβέρνησης θα αφορά κυρίως το ηλεκτρικό ρεύμα», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στους Χριστίνα Κοραή και Δημήτρη Τάκη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης.

Όπως τόνισε στις δηλώσεις του, η κυβέρνηση εξετάζει μεσοπρόθεσμη παρέμβαση για το πρόβλημα που έχει και δημοσιονομικές πτυχές, ενώ αναφέρθηκε στη δήλωση του πρωθυπουργού ότι εάν δεν υπάρξει ευρωπαϊκή αντιμετώπιση θα εξετάσουμε εθνική αντιμετώπιση.

Αναφορικά με ότι αφορά τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, είπε πως εάν γίνει θα αφορά λίγα προϊόντα. gsfgadsf

Aναλυτικά οι δηλώσεις του 

Ερωτηθείς αν η επιβολή πλαφόν στην χονδρεμπορική του ρεύματος μπορεί να είναι ένα εθνικό μέτρο στην περίπτωση που αποτύχει μια κοινή ευρωπαϊκή αντιμετώπιση

Όπως είπε και ο πρωθυπουργός εάν δεν υπάρχει κοινή ευρωπαϊκή αντιμετώπιση η κυβέρνηση εξετάζει την εθνική αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος καθώς δεν βλέπουμε αυτη τη στιγμή εύκολη λήξη του πολέμου. Δεν φαίνεται προφανής λήξη του πολέμου και κυρίως δεν φαίνεται ότι μετά τη λήξη του πολέμου οι τιμές του αερίου θα επανέλθουν στην προηγούμενη κατάσταση καθώς η Ευρώπη έχει αποφασίσει την σταδιακή απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο αυτό αναγκάζει να εξετάσουμε μια μεσοπρόθεσμη παρέμβαση για το πρόβλημα η οποία έχει και ενεργειακές πτυχές και δημοσιονομικές πτυχές. Δεν μπορώ να πω περισσότερα... Υπάρχει μια σκέψη ευρωπαϊκή για να χρησιμοποιηθούν τα δάνεια του Ταμείου ανάκαμψης που δεν έχουν απορροφηθεί από τις άλλες χώρες- η Ελλάδα τα έχει απορροφήσει- να επαναδιανεμηθεί το ποσό που θα μείνει για να γίνει μια συνολική ευρωπαϊκή παρέμβαση. Θα δούμε πως θα εξελιχθεί , το σίγουρο είναι ότι αυτή η κατάσταση που βιώνουν οι καταναλωτές δεν είναι κάτι που μπορούμε να δεχτούμε να παραταθεί για πολύ ακόμη.

Καταλαβαίνω από αυτά που μας λέτε ότι είναι στα πλάνα που συζητάτε το πλαφόν στην χονδρική του ρεύματος

Μεν μπορώ να πω σε λεπτομέρειες για το πως μπορεί να γίνει αυτή η παρέμβαση γιατί υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι να παρέμβει κανείς στην σχετική αγορά και μπορεί η παρέμβαση να είναι πολλαπλή.

Είναι σημαντικό αυτό που είπατε ότι τα νοικοκυριά δεν μπορούν να συνεχίσουν για μακρό διάστημα να αντέχουν αυτούς τους λογαριασμούς

Απ'όλο το πρόβλημα του πληθωρισμού το κυρίαρχο θέμα είναι η ενέργεια και είναι η ηλεκτρική ενέργεια. Η ηλεκτρική ενέργεια έχει το εξής χαρακτηριστικό, την μαθαίνεις εκ των υστέρων. Είναι πολύ πιο δύσκολο να προσαρμόσεις τη συμπεριφορά σου και τα οικονομικά σου στην ηλεκτρική ενέργεια ...για αυτό θα ρίξουμε το βάρος στην επόμενη φάση

Είναι σημαντικό αυτό που λέτε ότι η επόμενη ουσιαστική παρέμβαση της κυβέρνησης θα είναι στο ηλεκτρικό ρεύμα

Αυτή είναι η πιο σημαντική επόμενη παρέμβαση από εκεί και πέρα ψηφίζουμε τώρα στη Βουλή ένα συμπληρωματικό προϋπολογισμό που μας δίνει τα εργαλεία. 2,6 δις, τα 600 εκ. είναι συγχρηματοδοτούμενο, είναι πρόσθετες επενδύσεις που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ οπότε δεν μας απασχολούν, δημόσιες επενδύσεις αλλά έχουν και τα αντίστοιχα έσοδα και είναι και 2 δις επιπλέον που θα μπούνε για δαπάνες.

Άρα είναι γύρω στα 2 δις αυτά που θα πάνε σε μέτρα

Το τακτικό είναι 2 δις από αυτά 590 είναι τα μέτρα που έχουμε ήδη εξαγγείλει κάποια χρήματα, δεν ξέρουμε ακριβώς πόσα εξαρτάται από τις τιμές, θα πάνε για τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και καυσίμων κάποια πρόσθετα καύσιμα στο δημόσιο και τα υπόλοιπα για πρόσθετες παρεμβάσεις. 1 εκ. 400 χιλιαδες είναι για πρόσθετες παρεμβάσεις συμπεριλαμβάνουν όμως τις αυξήσεις της ηλεκτρικής ενέργειας στο δημόσιο, στην τοπική αυτοδιοίκηση και στις αυξήσεις καυσίμων.

Μέχρι πότε; Μήπως θα χρειαστεί και επιπρόσθετος συμπληρωματικός προϋπολογισμός δεδομένου ότι ο πόλεμος συνεχίζεται

Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να απαντήσω αυτό το ερώτημα γιατί υπάρχει εξαιρετική αβεβαιότητα, κυρίως η μεγάλη αβεβαιότητα αφορά τις τιμές του φυσικού αερίου. Αυτός είναι ο μεγάλος παράγων που προκαλεί αβεβαιότητα σε όλη την Ευρώπη και σε εμάς. Η Γερμανία σήμερα είχε τον υψηλότερο πληθωρισμό εδώ και πολλές δεκαετίες. Σε εμάς δεν ξέρουμε πόσο θα κλείσει, εμάς ο πληθωρισμός κουβαλάει και την περίοδο αποπληθωρισμού στις αρχές του ’21 που είχαμε τα lock down και είχαμε -2 αποπληθωρισμό οπότε είναι λίγο υψηλότερο σε σχέση τον μέσο ευρωπαϊκό γιατί ξεκινάμε από αρνητική βάση αλλά καθώς θα πλησιάζουμε προς το τέλος του έτους θα πέφτει συνεχώς ο πληθωρισμός και το ’23 θα είναι πολύ χαμηλότερος ελπίζουμε.

Ερωτηθείς αν μπορεί και αν θα μειωθεί ή όχι ο ΦΠΑ στα βασικά ήδη ανάγκης

Τα χρήματα δεν είναι απεριόριστα και πρέπει κανείς να κάνει επιλογές που θα πάει, σε κάθε περίπτωση αν υπάρξει παρέμβαση στα τρόφιμα θα είναι περιορισμένη σε πολύ λίγα τρόφιμα γιατί υπάρχουν δύο κριτήρια που παρεμποδίζουν μια πιο μαζική παρέμβαση εκεί. Το ένα είναι ότι δεν έχεις το μηχανισμό να ελέγξεις όσο περισσότερο αυξάνεις τον αριθμό των ειδών που βάζεις σε ένα τέτοιο πλαίσιο την μεταφορά της μείωσης στον τελικό καταναλωτή. Και το δεύτερο που συμβαίνει είναι ότι η μείωση του ΦΠΑ πηγαίνει οριζόντια ενώ η βοήθεια στους κοινωνικά ευάλωτους ή και σε μια ευρύτερη κατηγορία κοινωνικά ευάλωτων συν ένα κομμάτι της μεσαίας τάξης έχει πολύ μεγαλύτερη κοινωνική απόδοση όταν τη δίνεις με τη μορφή άμεσης ενίσχυσης.

Σε κάθε περίπτωση μιλάμε για τα νέα μέτρα από το Μάιο

Θα πρέπει να περιμένουμε, 30 Απριλίου έχουμε τη κατάθεση του μεσοπρόθεσμου και να πούμε ότι ο βασικός λόγος που θα προχωρήσουμε σε αυτή τη βοήθεια είναι ότι το ’21, όταν θα αποδειχθεί όταν καταθέσουμε τα συγκεκριμένα στοιχεία, είχαμε καλύτερες δημοσιονομικές επιδόσεις από αυτές που προβλέπονταν.

Aκούστε τη συνέντευξή του