«Πρέπει να σπάσουμε τη σύνδεση τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας. Αν δεν το κάνουμε θα προκαλέσουμε οικονομικό πόνο στους πολίτες μας στην ΕΕ», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, καλώντας για μια συντονισμένη, ευρωπαϊκή απάντηση στην ενεργειακή κρίση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτησή του με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, Ματίας Κόρμαν, με συντονιστή το δημοσιογράφο του Politico, Φλόριαν Έντερ προειδοποίησε τις Βρυξέλλες ότι εάν η ΕΕ δεν δώσει μια ενιαία απάντηση στην ενεργειακή κρίση, τότε «θα ξοδέψουμε ως κράτη πόρους για να συγκρατήσουμε τις τιμές». Μια τέτοια εξέλιξη, προσέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα είχε δημοσιονομικές επιπτώσεις και θα επέτρεπε «στις δυνάμεις του λαϊκισμού στην Ευρώπη να επανέλθουν ισχυρότερες» -μια «μάχη» που αναβιώνει σήμερα στη Γαλλία.

«Δεν πρέπει να χάσουμε για οικονομικούς λόγους την υποστήριξη των πληθυσμών μας» υπογράμμισε ακολούθως ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
      
Επίσης είπε ότι έχουμε 230 δισ. αδιάθετα δάνεια από το ταμείο ανάκαμψης και θα μπορούσαμε να τα χρησιμοποιήσουμε ως ΕΕ και να τα αξιοποιήσουμε για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

«Βγήκαμε από την πανδημία και ελπίζαμε ότι θα συνεχίζονταν η μεγάλη ανάπτυξη. Κανείς δεν περίμενε πόλεμο στην Ευρώπη. Είναι ξεκάθαρο ότι θα υπάρξουν μεγάλες επιπλοκές στην παγκόσμια οικονομία», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Επιπλέον ανέφερε ότι η Ελλάδα αποπλήρωσε τα δάνειο του ΔΝΤ νωρίτερα, πήρε την πρώτη δόση από το ταμείο ανάκαμψης, και τον Αύγουστο θα βγούμε από τον μηχανισμό ενισχυμένης εποπτείας. «Έχει σημασία να δώσουμε μήνυμα στις αγορές ότι μπορούμε να σταθούμε στα πόδια μας, ότι είμαστε αξιόπιστοι» είπε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνοντας ότι ο επόμενος εφικτός στόχος είναι να αναβαθμιστεί η χώρα σε επενδυτική βαθμίδα.

Επιπλέον υπογράμμισε ότι η ελληνική οικονομία πορεύεται προς τη σωστή κατεύθυνση, έχει φιλόδοξη ατζέντα που την υλοποιεί σε συνθήκες δημοσιονομικής αξιοπιστίας.