Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κος Γιάννης Τσακίρης, μίλησε στον Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Secret” με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο.

Ερωτηθείς αν ανησυχεί για τις επιπτώσεις που θα έχει ο πόλεμος στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Τσακίρης υποστήριξε πως «Ο πόλεμος προφανώς σε ευρωπαϊκό και σε παγκόσμιο επίπεδο έχει επιπτώσεις στην ανάπτυξη της οικονομίας και το έχουν πει και οι αρμόδιοι υπουργοί των Οικονομικών ότι θα έχουμε μια μείωση του ρυθμού ανάπτυξης που προβλέπαμε λόγω του πολέμου. Αυτό είναι προφανές, δεν μπορούμε να το αποτρέψουμε γιατί είναι η ευρωπαϊκή οικονομία η οποία επιβραδύνεται άρα μας συμπαρασύρει και εμάς αλλά παρόλα αυτά νομίζω ότι η οικονομία της Ελλάδας συνεχίζει να έχει το συγκριτικό πλεονέκτημα. Προφανώς δεν θα πιάσουμε μάλλον τους στόχους τους οποίους στοχεύαμε πριν τον πόλεμο πιστεύω όμως ότι δεν θα ξεφύγουμε καθόλου από τους στόχους γιατί τα δεδομένα είναι τέτοια και όπως είδατε στην οικονομία αλλάζουν και πάρα πολύ γρήγορα. Δηλαδή με το που τέλειωσε η πανδημία άρχισε ο αναμενόμενος πληθωρισμός, ξέραμε ότι θα έρθει αλλά ήρθε αμέσως. Ελπίζω ότι ο πόλεμος θα τελειώσει γρήγορα, η αγορά θα αυτορυθμιστεί σύντομα γιατί είμαστε σε παγκοσμιοποίηση καλώς ή κακώς, θα χάσουμε προφανώς ένα μικρό ποσοστό της ανάπτυξης αλλά από τους στόχους δεν θα βγούμε καθόλου».

Αναφορικά με την ακρίβεια, ο κ. Τσακίρης τόνισε ότι «Καταλαβαίνουμε όλοι ότι τα πράγματα είναι δύσκολα πανευρωπαϊκά. Η κυβέρνηση όπως και με την πανδημία και τα κατάφερε πάρα πολύ καλά τότε και τώρα προσπαθεί στο μέτρο που μας επιτρέπει ο δημοσιονομικός χώρος έτσι ώστε να μην υποθηκεύσουμε το μέλλον της χώρας και της κοινωνίας. Βοηθάει με στοχευμένες κινήσεις τα χαμηλά εισοδήματα προκειμένου εν μέρει, όχι εν όλω, να αντιμετωπίσουν αυτή την κρίση αλλά προφανώς η ακρίβεια είναι πού περισσότερη από αυτό που μπορεί η κυβέρνηση και κάθε κυβέρνηση σε κάθε ευρωπαϊκό κράτος να συνεισφέρει προς τους πολίτες. Αλλά νομίζω, εργαζόμαστε και σιγά σιγά μέτρα μπαίνουν, ο πρωθυπουργός ανακοινώνει συνεχώς στοχευμένα μέτρα για μερική ανακούφιση αυτής της ακρίβειας ελπίζοντας ότι θα τελειώσει ο πόλεμος, θα αυτορυθμιστεί η αγορά και θα ξαναγυρίσουμε σε κανονικές συνθήκες».

Εν συνεχεία, αναφορικά με την υπογραφή σύμβασης για τη διαχείριση πόρων από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων του ταμείου Ανάκαμψης, ο κ. Τσακίρης επισήμανε ότι «Μακροπρόθεσμα εμείς συνεχίζουμε να σχεδιάζουμε πως θα αναπτύξουμε την οικονομία. Αυτά τα 500 εκατομμύρια είναι χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης τα οποία μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων, συμπράττοντας με αντίστοιχα ιδιωτικά κεφάλαια, θα οδηγηθούν προς επενδύσεις σε ταχέως αναπτυσσόμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στις επενδύσεις στο μετοχικό τους κεφαλαίο. Τον τελευταίο καιρό υπάρχει μια πανσπερμία ανάπτυξης αυτών των νεοφυών ταχέως αναπτυσσόμενων επιχειρήσεων, έχουν δημιουργηθεί πάρα πολλές νέες θέσεις εργασίας σε αυτό τον κλάδο. Έχουμε δει να αναστρέφεται το brain drain. Γυρίζουν μαζικά οι Έλληνες οι οποίοι έφυγαν τα χρόνια της κρίσης άρα σε ένα βάθος 4-5 ετών αυτά τα χρήματα θα έχουν επενδυθεί σε σωστές επιχειρήσεις, θα παράγουν αξία και για την κοινωνία αλλά και για το κράτος. Γιατί το κράτος είναι μέτοχος, αυτά δεν είναι δώρο είναι επένδυση η οποία επιστρέφει μετά από καιρό πάλι πίσω στον κρατικό προϋπολογισμό».

Τέλος, ερωτηθείς πότε θα ξεκινήσει το νέο ΕΣΠΑ, ο κ. Τσακίρης απάντησε πως «Το νέο ΕΣΠΑ είναι καθαρά επενδυτικό. Άρα δεν μιλάμε για κεφάλαιο κίνησης, μιλάμε για επιδότηση επιδοτήσεων. Σε ό,τι αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ο στόχος του ΕΣΠΑ είναι πράσινος και ψηφιακός με λίγη επιχειρηματική δραστηριότητα. Στοχεύαμε αμέσως μετά το Πάσχα να έχουμε την πρώτη ψηφιακή μεγάλη πρόσκληση, γιατί θα έχουμε δύο εμβληματικές προσκλήσεις που είναι η πράσινη και η ψηφιακή, λόγω αυτής της κατάστασης του πολέμου κλπ έχουμε κάποιες καθυστερήσεις στο επίπεδο της ευρωπαϊκής επιτροπής για τις εγκρίσεις των προγραμμάτων άρα το μεταθέτουμε λίγο αργότερα 1 με 2 μήνες. Κάνουμε και εμείς αγώνα δρόμου έτσι ώστε να μην δημιουργηθεί χρηματοδοτικό κενό σε ότι αφορά τις επενδύσεις προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αυτό που θέλω να πω και το πιστεύω είναι ότι το νέο ΕΣΠΑ θα είναι εντελώς διαφορετικό από το παλιότερο ειδικά σε ό,τι αφορά τους χρόνους πληρωμής των δαπανών, των εντάξεων δηλαδή και πληρωμής των δαπανών. Νομίζω θα ξεχάσουμε αυτό το μεγάλο χρόνο που χρειαζόταν το ΕΣΠΑ για να δώσει τα χρήματα σε μια μικρομεσαία επιχείρηση. Στοχεύουμε να δίνονται σχεδόν άμεσα όπως το έχουμε καταφέρει με τις δράσεις που κάναμε του κοροναϊού για την εστίαση, για τον τουρισμό κλπ μέσα σε διάστημα 1,5-2 μηνών οι επιχειρήσεις πληρώνονταν για τις δαπάνες που είχαν κάνει και αυτό θέλουμε να κάνουμε και στο καινούργιο ΕΣΠΑ και νομίζω θα το πετύχουμε».

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη