Πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις για τη στήριξη της οικονομίας, επιχειρήσεων και καταναλωτών ανακοίνωσε από τη Βουλή, ο Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στην Ολομέλεια, κατά τη συζήτηση νομοσχεδίου αρμοδιότητάς του, όπως το πλαφόν στην αύξηση των ενοικίων των επαγγελματικών μισθώσεων.

Όπως ενημέρωσε ο υπουργός Ανάπτυξης «προτίθεται να καταθέσει άμεσα στη Βουλή ρύθμιση που θα θέτει πλαφόν στις αυξήσεις των επαγγελματικών μισθώσεων 3% για ολόκληρο το 2022».

Παράλληλα ο υπουργός τόνισε πως θα θεσπιστεί ειδική διάταξη που θα ορίζει πλαφόν στην αύξηση των ενοικίων των επαγγελματικών μισθώσεων από 1/1/22 στο 3%. «Δεν θα επιτρέπουμε τη σύνδεση με τον πληθωρισμό αλλά θα υπάρχει όριο. Ο λόγος που το αποφασίζουμε αυτό είναι για να προστατεύσουμε τις επιχειρήσεις από υπέρογκες αυξήσεις ενοικίων δεδομένου ότι πληθωρισμός είναι εισαγόμενος και δεν απηχεί την ανάπτυξη της οικονομίας. Να βοηθήσουμε την αγορά να παραμείνει όρθια», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.

Επίσης, ενημέρωσε για την απόφαση του, να φέρει ρύθμιση στη Βουλή όπου θα επιτρέπει στην Γενική Γραμματεία Καταναλωτή να δημοσιοποιεί την επωνυμία των εταιριών που κάνουν αισχορκέρδεια.

«Πάντα υπάρχει η επιφύλαξη της προσφυγής στη δικαιοσύνη. Θέλω να είμαι πολύ ειλικρινής! Για μένα την ώρα του πολέμου η αισχροκέρδεια δεν είναι απλά τέτοια, είναι μαυραγορητισμός. Είμαστε σε μια εποχή που κανείς δεν μπορεί να βγάζει κέρδος, εκμεταλλευόμενος τον πληθωρισμό και να πατά στο πόλεμο για να αυξάνει τις τιμές και κερδίζει χρήματα», τόνισε, ζητώντας την στήριξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης προκειμένου η διάταξη να είναι πιο ενδυναμωμένη στις δικαστικές αίθουσες εφόσον προσβληθεί από επιχειρήσεις.

Όσον αφορά την ανατιμήσεις που πιέζουν τα ελληνικά νοικοκυριά, τόνισε: «Τώρα έχει έρθει η ώρα να χρησιμοποιήσουμε κάθε διαθέσιμο μέσο να προστατεύσουμε τον καταναλωτή από την αισχροκέρδεια. Οι έλεγχοι έχουν ενταθεί και η πτώση της τιμής φάνηκε σε πρατήριο καυσίμων σε 24 ώρες. Οι έλεγχοι έχουν αρχίσει να αποδίδουν και κατάλαβε η αγορά πως να κινείται. Διαβεβαιώνω τους πολίτες ότι είναι βούληση του πρωθυπουργού, της κυβέρνησης και εμού να χρησιμοποιήσουμε κάθε εργαλείο για αν βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας να περάσουμε αυτή τη μεγάλη πρόκληση που η παράνομη εισβολή Ρωσίας έχει φέρει. Αν υπάρξουν και άλλα μέτρα που θα κριθεί σκόπιμο να πάρουμε στο μέλλον, αυστηρότερα, είμαστε εδώ για να τα πάρουμε».

Ο κ. Γεωργιάδης, ενημέρωσε μάλιστα την Βουλή, για την πρόθεσή του να φέρει διάταξη που θα μεταφέρει τις εκλογές των επιμελητηρίων για τα τέλη του 2023, μετά από αίτημα τους.