«Ο ελληνικός λαός έχει την ευθύνη για τον σχηματισμό της κυβέρνησης, στόχος μας είναι η αυτοδυναμία», δήλωσε στα
Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης.

Ο κ. Βορίδης μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ερωτηθείς για το ΚΙΝΑΛ απάντησε … «θα δούμε τότε».

Παράλληλα ο υπουργός σημείωσε ότι παρά τα όσα έχουν συμβεί στα τρία χρόνια διακυβέρνησης, η ΝΔ διατηρεί μεγάλη διαφορά στις δημοσκοπήσεις.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Μάκη Βορίδη στα Παραπολιτικά 90,1

Αναφορικά με φράση του πρωθυπουργού ότι η αυτοδυναμία δεν είναι αυτοσκοπός, ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε: «Νομίζω ότι ο πρωθυπουργός είπε περίπου κάτι αυτονόητο, είπε ότι η πρόταση με την οποία θα κατέβουμε εμείς στις εκλογές προς τον ελληνικό λαό και το αίτημα το οποίο θα υποβάλλουμε είναι να μας δώσει εντολή για σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης. Αυτό είπε ο πρωθυπουργός και βεβαίως είπε και ένα δεύτερο πράγμα που είναι επίσης αυτονόητο ότι την ευθύνη για τον τρόπο με τον οποίο τελικώς θα συγκροτηθεί η κυβερνηση πάλι την έχει ο ελληνικός λαός ανάλογα με τους συσχετισμούς που θα διαμορφώσει. Άρα η θέση της ΝΔ, του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης είναι σαφής, εμείς θέλουμε εντολή να σχηματίσουμε αυτοδύναμη κυβέρνηση. Στην ερώτηση των δημοσιογράφων ''αν δεν σας δοθεί η εντολή τι θα κάνετε;'', η απάντηση είναι ότι πάντα τις εντολές για τον τρόπο με τον οποίο θα συγκροτηθούν οι κυβερνήσεις τις δίνει ο λαός. Εκτίμησή μου είναι ότι θα μας τη δώσει την αυτοδυναμία ο ελληνικός λαός».

Ερωτηθείς αν θα μπορούσε η ΝΔ να συνεργαστεί με το ΣΥΡΙΖΑ στην περίπτωση που δεν πάρει την αυτοδυναμία, ο κ. Βορίδης απάντησε: «Έχουμε ξεκαθαρίσει αξιακό, ηθικό, αισθητικό, πολιτικό, προγραμματικό χάος και χάσμα άρα δεν γίνεται. Αν συμπεριλάβετε σε αυτό το χάσμα εν συνεχεία μικρότερα κόμματα της Αριστεράς και της άκρας Αριστεράς στην πραγματικότητα θα δείτε ότι οι δυνατότητες εκλογικής συνεργασίας κάπως περιορίζονται».

ΔΗΜ: Με το ΚΙΝΑΛ;

«Θα δούμε τότε», απάντησε ο υπουργός.

Ερωτηθείς αν θα δεχόταν στην περίπτωση που είναι πρώτο κόμμα η ΝΔ να μην είναι πρωθυπουργός ο κ. Μητσοτάκης, απάντησε: «Δεν συζητούνται αυτά τα πράγματα, ειναι εκτός συνταγματικού πλαισίου».

Το ρεπορτάζ λεει ότι αυτό ως θέμα θα τεθεί ότι «αφού θέλεις συνεργασία εντάξει αλλά θα επιλέξουμε ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής που δεν θα είναι ούτε ο αρχηγός του πρώτου κόμματος ούτε ο αρχηγός του συνεργαζόμενου κόμματος». Σε μια τέτοια απαίτηση πάμε σε τρίτες εκλογές;

«Ναι, δεν είναι δυνατόν να υπάρξει συμφωνία σε αυτό το επίπεδο. Ο καθένας θα πάρει εκεί τις ευθύνες του. Ας πούμε ότι είναι πρώτο κόμμα η ΝΔ, η ΝΔ έχει έναν πρόεδρο που ταυτόχρονα έτσι όπως είναι το πολιτικό μας σύστημα έχει θέσει και υποψηφιότητα για πρωθυπουργός άρα λοιπόν βγαίνουνε τα αποτελέσματα και η πλειοψηφική επιλογή του ελληνικού λαού είναι ότι θέλει για πρωθυπουργό τον κ. Μητσοτάκη. Έρχεται ένα πολύ μικρότερο κόμμα και λεει ότι «εγώ για να συνεργαστώ μαζί σας δεν σέβομαι την πλειοψηφική επιλογή του ελληνικού λαού θέλω έναν άλλο για πρωθυπουργό». Αυτό είναι μια βαθιά προσβολή της επιλογής των πολιτών, δεν μπορεί να γίνει αυτό, είναι εκτός συζήτησης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με την μείωση των δημοσκοπικών ποσοστών της ΝΔ, τοποθετήθηκε λέγοντας: «Θέλω να προσπαθήσετε να θυμηθείτε αν στα τρία χρόνια διακυβερνήσεως θυμάστε διατήρηση τόσο μεγάλης διαφοράς σε οποιασδήποτε προηγούμενη περίοδος. Εάν επίσης θυμάστε διατήρηση τόσο μεγάλης διαφοράς με όλα αυτά τα οποία έχει περάσει η κυβέρνηση».

Για τις κυβερνήσεις συνεργασίας, ο υπουργός δήλωσε: «Ούτε τις αγαπήσαμε ούτε τις αγαπάμε, διεκδικούμε την αυτοδυναμία. Εκείνο που λεει ο πρωθυπουργός είναι το εξής, στο ερώτημα δημοσιογράφων ''εσείς τι θέλετε την αυτοδυναμία αν δεν σας τη δώσει ο λαός τι θα κάνετε;'', τι να κάνουμε; Από εκεί και πέρα προφανώς είσαι υποχρεωμένος να υπακούσεις σε αυτό το οποίο έχει επιλέξει ο ελληνικός λαός, δεν μπορεί να γίνει κάτι διαφορετικό. Λέω όμως γιατί δεν θα συμβεί αυτό, διότι από τις πρώτες στις δεύτερες εκλογές θα έχουν κριθεί μια σειρά από ζητούμενα. Θα έχει κριθεί ποιος είναι το πρώτο κόμμα, θα έχει κριθεί ποιος ειναι δεύτερο κόμμα και σε μεγάλο βαθμό θα έχουν εκδηλωθεί στις πρώτες διερευνητικές οι δυνατότητες συγκροτήσεως κυβερνήσεων συνεργασίας».

«Άρα στην πραγματικότητα τα διλήμματα θα έχουν τεθεί με καθαρό τρόπο. Ενώ στις πρώτες εκλογές εκείνο που θα συζητάμε είναι η καταγραφή των πολιτικών συσχετισμών, στις δεύτερες εκλογές εκείνο το οποίο θα συζητάμε είναι αν θα συγκροτηθεί ή όχι αυτοδύναμη κυβέρνηση», διευκρίνισε ο ίδιος.

Για την απογραφή, ο κ. Βορίδης είπε: «Η ενημέρωση που έχω από την ΕΛΣΤΑΤ είναι ότι ολοκληρώνεται η απογραφική διαδικασία και ότι μετά την ολοκλήρωση της υπάρχει ένα χρονικό περιθώριο κατά το σύνταγμα και κατά το νόμο, ενός έτους, προκειμένου να οριστικοποιηθούν τα αποτελέσματα αυτής της διαδικασίας. Το πρώτο λοιπόν είναι ότι κατά το σύνταγμα και κατά το νόμο από το τελευταίο απογραφικό αποτέλεσμα και εντός ενός έτους πρέπει να εκδώσει η ΕΛΣΤΑΤ ένα προεδρικό διάταγμα με το οποίο οριστικοποιούνται τα αποτελέσματα της απογραφής και εν συνεχεία εκδίδεται ένα δεύτερο προεδρικό διάταγμα του υπουργείου Εσωτερικών το οποίο κάνει τις διάφορες προσαρμογές που πρέπει να γίνουνε ανάλογα με την απογραφή και τον πληθυσμό στην κατανομή των εδρών ανά εκλογική περιφέρεια».

ΔΗΜ: Θα υπάρξουν περιφέρειες που θα χάσουν και περιφέρειες που θα κερδίσουν έδρες;

«Αυτό θα μπορώ να σας το πω υπεύθυνα τον Δεκέμβριο όπως σύμφωνα με την ενημέρωση που έχω από την ΕΛΣΤΑΤ θα έχουμε την οριστικοποίηση των απογραφικών αποτελεσμάτων», δήλωσε επιπρόσθετα.

Ερωτηθείς αν είναι έτοιμα όλα για τη ψήφο των απόδημων ελλήνων και πόσοι θα εγγραφούν, απάντησε: «Είναι έτοιμα, υπάρχουν ορισμένες λεπτομέρειες που πρέπει να ρυθμιστούν ακόμα αλλά είναι έτοιμα. Αυτή τη στιγμή η εικόνα που έχουμε είναι ότι είναι λίγο πάνω από 2.000».