Στο τραπέζι του διαλόγου για το καλό της κτηνοτροφίας, κατάφεραν να καθίσουν τους βουλευτές Κρήτης της ΝΔ, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς, ο υφυπουργός Σίμος Κεδίκογλου και ο Πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Δημήτρης Μελάς. Αντικείμενο του διευρυμένου διαλόγου ήταν το μέλλον και τα προβλήματα των κτηνοτρόφων της Κρήτης.

Οι βουλευτές που συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη μετέφεραν στον υπουργό την αγωνία των κτηνοτρόφων, οι οποίοι εν μέσω της διεθνούς κρίσης αντιμετωπίζουν συνθήκες πολύ χειρότερες από αυτές των συναδέλφων τους της ηπειρωτικής χώρας, καθώς οι τιμές των προϊόντων τους είναι χαμηλότερες ενώ οι τιμές των ζωοτροφών και των καυσίμων υψηλότερες.

Τα δεδομένα αυτά καθιστούν την κτηνοτροφία στην Κρήτη μη βιώσιμη.

Στην τηλεδιάσκεψη έδωσαν το παρών, οι βουλευτές, από το Ηράκλειο Λευτέρης Αυγενάκης, Υφυπουργός Αθλητισμού και Μάξιμος Σενετάκης από το Λασίθι, ο Γιάννης Πλακιωτάκης, Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, από το Ρέθυμνο ο Γιάννης Κεφαλογιάννης και από τα Χανιά, οι Ντόρα Μπακογιάννη, Μανούσος Βολουδάκης και Βασίλης Διγαλάκης.

Μάλιστα, είναι η πρώτη φορά που όλοι οι γαλάζιοι βουλευτές Κρήτης κάθισαν και συζήτησαν με διάθεση και συναίνεση τα θέματα των κτηνοτρόφων, που επί της προηγουμένης ηγεσίας του υπουργείου είχαν μπλοκάρει.

Ο Γ. Γεωργαντάς που έχει πάρει πολύ ζεστά το θέμα και έχει άψογη συνεργασία με τους βουλευτές, φαίνεται να κατανοεί και το μέγεθος και τη φύση των προβλημάτων και τους ενημέρωσε για ορισμένες από τις πρωτοβουλίες που ήδη έχει πάρει, οι οποίες πρόκειται να εξειδικευθούν και να ανακοινωθούν επίσημα σύντομα,όπως :

-Επιτάχυνση της καταβολής της συνδεδεμένης ενίσχυσης για την αιγοπροβατοτροφία (με στόχο την πληρωμή πριν το Πάσχα)

-Για την αντιμετώπιση της έκρηξης των τιμών των ζωοτροφών,  πρόκειται να δοθεί αυξημένη ενίσχυση η οποία θα υπολογισθεί στο σύνολο του τζίρου του 2021, και όχι στις περιόδους που είχαν ανακοινωθεί ως σήμερα.

-Καταβολή του μεταφορικού ισοδυνάμου για τις ζωοτροφές, από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.