«Η κοινωνία βυθίζεται σε δίνη που με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί σε κοινωνική κρίση. Ευτυχώς μέχρι σήμερα δεν έχουμε δει κοινωνική ένταση, αλλά αν συνεχιστεί για πολλούς μήνες αυτή η διεύρυνση των ανισοτήτων, αυτή η λεηλασία της πλειοψηφίας, θα βρεθούμε μπροστά σε μεγάλα αδιέξοδα». Αυτό τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Ionian TV.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπογράμμισε ότι «εμείς ζητάμε εκλογές γιατί διαπιστώνουμε ότι αν δεν αλλάξουμε, θα βουλιάξουμε. Το είτε θα αλλάξουμε είτε θα βουλιάξουμε νομίζω σήμερα έχει την κυριολεκτική του σημασία». Σχολίασε τις χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού, σημειώνοντας ότι «ο κ. Μητσοτάκης αυτοεγκλωβίζεται» και ότι «όσο περνάει ο καιρός δεν φθείρεται μόνο η δυναμική του, αλλά και τα επιχειρήματα του, γι' αυτό αναγκάζεται να τ' αλλάξει και στο τέλος της ημέρας το δίλημμα 'σταθερότητα ή χάος' θα είναι ένα δίλημμα που θα έχει γίνει ‘σταθερότητα ή Μητσοτάκης', διότι θα έχει ταυτιστεί ο ίδιος με το χάος».

Ανέφερε ότι ο κ. Μητσοτάκης, χθες, «υπό την πίεση της κοινωνικής κριτικής μετέτρεψε το δίλημμα ‘αυτοδυναμία ή χάος' σε ‘εντάξει δεν είναι και αυτοσκοπός η αυτοδυναμία'» και τον κάλεσε να απαντήσει με ποιους σκέφτεται να συνεργαστεί «για να έχουμε τη σταθερότητα, όπως λέει». «Φαντάζομαι ότι δεν θα συνεργαζόταν με τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε κι εμείς με τη ΝΔ, διότι οι ιδεολογικές και πολιτικές μας διαφορές είναι τεράστιες», υπογράμμισε. «Με ποιον λοιπόν; Θα συνεργαζόταν με τον κ. Ανδρουλάκη, ο οποίος έχει δηλώσει ότι θέλει μια σοσιαλδημοκρατικής κατεύθυνσης κυβέρνηση; Δεν νομίζω ότι ο κ. Ανδρουλάκης λοιπόν - εκτός αν ήθελε να αυτοκτονήσει πολιτικά - θα πήγαινε να συνεργαστεί με τον κ. Μητσοτάκη σε μια κυβέρνηση που κάθε άλλο παρά σοσιαλδημοκρατικής κατεύθυνσης είναι», σημείωσε.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε επίσης, ότι μπορεί να υπάρξει και μετά τις εκλογές της απλής αναλογικής, σταθερότητα στη χώρα με μια κυβέρνηση συνεργασίας πάνω σε προγραμματική βάση προοδευτικής σύγκλισης».

Κατόπιν αυτών, έθεσε το ερώτημα ο κ. Μητσοτάκης με ποιον θα συνεργαστεί στη βάση του προγράμματος που ως κυβέρνηση σήμερα εφαρμόζει - γιατί φαντάζομαι δεν έχει μετανιώσει γι' αυτά που κάνει αλλιώς θα τα άλλαζε». Με ποιον; Με τον κ. Βελόπουλο; Αν αυτός είναι ο σχεδιασμός του ας το πει». Παράλληλα υπογράμμισε ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουν να πάρουν θέση στο κρίσιμο ερώτημα πως η χώρα θα βγει από αυτήν την κρίση, με ποιο πρόγραμμα. Και ποιες συνεργασίες. «Εμείς είμαστε πάρα πολύ καθαροί επ' αυτού», τόνισε.