«Η Ελλάδα δεν θα βρεθεί αντιμέτωπη με επισιτιστική κρίση λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς υπάρχει πρόνοια», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας.

Επίσης, τόνισε πως ο πρωθυπουργός έχει αναλάβει πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο και η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να λάβει μέτρα για την ανακούφιση των πολιτών, ενώ τόνισε πως η ΕΕ θα πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

«Η κυβέρνηση θέλει σταθερότητα»

Για τον εκλογικό νόμο, είπε ότι τις απαντήσεις τις έχει δώσει ο πρωθυπουργός ενώ παράλληλα ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση θέλει σταθερότητα, ώστε να υπάρχει σταθεροποίηση της οικονομίας. Ανέφερε, μάλιστα, πως η κυβέρνηση είναι εδώ για να στηρίξει με κάθε τρόπο τους πολίτες που πλήττονται.

«Κανείς ατιμώρητος»

Σε ότι αφορά την αισχροκέρδεια, απάντησε πως διάθεση των υπουργών είναι να αντιμετωπιστούν τέτοια φαινόμενα και τόνισε πως κανείς με τη λογική της συμμορίας δεν μπορεί να μένει ατιμώρητος.

«Στα Ειρηνοδικεία»

Σημείωσε επίσης, ότι «σε συνεργασία με τον Άρειο Πάγο νομοθετήσαμε την δυνατότητα ανακατανομής στα Ειρηνοδικεία ώστε έως το τέλος του χρόνου να τελειώσουν όλες οι υποθέσεις του νόμου Κατσέλη».



Η συνέντευξη

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας,  είπε στην εκπομπή «Secret» και τον Παναγιώτη Τζένο:

Για τη σύσκεψη με θέμα την επισιτιστική επάρκεια της χώρας: Αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Ουκρανία με την εισβολή της Ρωσίας  είναι ένα θέμα που δημιουργεί πάρα πολλά ερωτήματα σε σχέση όχι μόνο με τη γενικότερη παρουσία των συγκεκριμένων χωρών  απέναντι στην ΕΕ ή απέναντι στην παγκόσμια κοινότητα αλλά κυρίως και σε θέματα ή ζητηματα τα οποία αφορούν αρχικά την ενέργεια δευτερευόντως αλλά εξίσου ουσιαστικά και το θέμα της προμήθειας πρώτων υλών, αγαθών που  ξέρουμε ότι είναι απολύτως απαραίτητα. Η πρώτη εκτίμηση που υπάρχει για τη χώρα μας είναι ότι τέτοιου είδους ζήτημα δεν θα αντιμετωπίσουμε επειδή όμως υπάρχει μια γενικότερη αναστάτωση η οποία έχει εκφραστεί ακόμη και από τον κ. Μακρόν ή υπάρχει μια γενικότερη πανευρωπαϊκή και παγκόσμια συζήτηση καλό είναι να υπάρχει μια  πρόνοια προκειμένου να μην βρεθεί η χώρα μας μπροστά σε τέτοιου είδους εξελίξεις. Η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία παράγει, το γεγονός ότι χρειάζεται να επαναπροσδιορίσουμε το παραγωγικό μοντέλο είναι μια συζήτηση δεκαετιών  και πάντα είναι επίκαιρη και πάντα πρέπει να τη βλέπουμε πολύ σοβαρά, το θέμα βέβαια από εκεί και πέρα είναι ότι υπάρχουν και οι ασφαλιστικές δικλείδες αλλά λαμβάνονται και όλα τα μέτρα ούτως ώστε να μην αντιμετωπίσουμε ούτε την επισιτιστική κρίση ούτε πολύ περισσότερο να βρεθούμε σε τόσο δύσκολη θέση που οι ίδιες οι συνθήκες πολλές φορές μας οδηγούν.    

Για τον πόλεμο: Δεν μπορώ να δεχτώ τον 21ο αιώνα να χάνονται άνθρωποι από τα όπλα άλλων ανθρώπων με έναν πόλεμο ο οποίος ποτέ δεν έχει ούτε λόγο ούτε δικαιολογία πραγματική και βεβαίως από εκεί και πέρα να γινόμαστε όλοι μάρτυρες απώλειας ανθρωπίνων ζωών και πολύ περισσότερο καταστροφής τόπων, ανθρώπων, καταστάσεων που για πολλές δεκαετίες έχτισαν κάποιοι προκειμένου να γίνουν.

Για το αν είναι ικανοποιημένος από τον τρόπο αντίδρασης της Ευρώπης στην ενεργειακή κρίση: Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχουν τεράστιες δυσκολίες αλλά η πραγματικότητα αυτή τη στιγμή διαμορφώνεται και εξελίσσεται χωρίς να μπορουμε να  συμμετάσχουμε ως Ελλάδα ή ως μια ευρωπαϊκή χώρα  εμείς ουσιαστικά. Είναι μια πραγματικότητα η οποία διαμορφώνεται μόνη της μέσα από εξελίξεις που σε καμιά περίπτωση  δεν θα μπορούσε από μόνη της η Ελλάδα να επηρεάσει, το γεγονός όμως ότι ο Πρωθυπουργός της χώρας με δικές του  πρωτοβουλίες και με δικές του ανακοινώσεις δείχνει και σε  ευρωπαϊκό αλλά και σε εγχώριο   επίπεδο ότι ειναι διατεθειμένη η κυβέρνηση να αναλάβει όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες που θα ανακουφίσουν τους έλληνες πολίτες νομίζω ότι είναι ένας δρόμος τον οποίο τον δείχνει σε όλη την Ευρώπη, και εκτιμώ  ότι  μπορεί μεν να υπάρχει μια αναβολή στη λήψη τελικών αποφάσεων αλλά δεν μπορεί η  Ευρώπη να μην σταθεί στο ύψος των περιστάσεων για να αντιμετωπίσει ένα ζήτημα  που προφανώς δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Δεν είμαστε στην περίοδο της οικονομικής κρίσης που η Ελλάδα ήταν στο στόχαστρο και στο επίκεντρο διαφόρων εντός και εκτός Ευρώπης, είναι  μια  εποχή  και μια πραγματικότητα η οποία διαμορφώνεται από τρίτους όρους και προφανώς αφορά σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, θα έλεγα σε όλες τις χώρες του κόσμου. Άρα πρέπει να ληφθούν γενναίες αποφάσεις, υπάρχουν οι προτάσεις οι οποίες έχουν κατατεθεί από τον Πρωθυπουργό της χώρας και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εκτιμώ ότι έστω και με μικρή καθυστέρηση θα υπάρξουν εξελίξεις και θα υπάρξουν πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση. Σίγουρα αντιμετωπίζουμε μια πολύ δύσκολη πραγματικότητα, όλη η ελληνική κοινωνία, όλες οι ευρωπαϊκές κοινωνίες αντιμετωπίζουν την ίδια δύσκολη πραγματικότητα αυτή τη στιγμή.

Για το αν εκτιμά ότι θα μπορούσαν να γίνουν βελτιωτικές κινήσεις στον εκλογικό νόμο: Καταρχήν τις απαντήσεις τις έχει δώσει ήδη ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και νομίζω ότι όλοι μας ξέρουμε  πολύ καλά ότι το να δείξει μια κυβέρνηση και την απαιτούμενη σοβαρότητα και να επιδιώξει τη σταθερότητα η οποία έχει λείψει τα τελευταία χρόνια από την ελληνική πολιτική πραγματικότητα και είναι απολύτως αναγκαία για τη σταθεροποίηση της οικονομίας είναι ένα ζητούμενο το οποίο το έχει υποστηρίξει  με μεγάλη θέρμη και με μεγάλη ένταση ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Εμείς είμαστε προσανατολισμένοι στο να διαχειριστούμε  όλα αυτά τα ζητήματα και τα προβλήματα τα οποία έρχονται χωρίς να υπάρχει ευθύνη της χώρας αυτή τη στιγμή και από την άλλη πλευρά να δώσουμε ένα συγκεκριμένο μήνυμα στην ελληνική κοινωνια ότι ενωμένοι μαζί μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες, μπορουμε να περιορίσουμε τα αρνητικά αποτελέσματα μιας πολύ δύσκολης πραγματικότητας όπως είναι αυτή που διαμορφώνεται  και βεβαίως να στείλουμε ένα σταθερό μήνυμα αισιοδοξίας σε όλους τους έλληνες πολίτες ότι είμαστε εδώ για να στηρίξουμε με κάθε τρόπο και με κάθε  προσπάθεια τη δική τους μεγάλη προσπάθεια η οποία ξεκίνησε περίπου από  την αρχή της οικονομικής κρίσης και συνεχίζεται ακόμη και τώρα. Αντικειμενικά υπάρχει μια μεγάλη δυσκολία  και νομίζω ότι αυτό αφορά όλους τους έλληνες πολίτες, μετά από σχεδόν μια δεκαετή οικονομική κρίση ακολούθησε μια αδιανόητη  υγειονομική κρίση και τώρα αντιμετωπίζουμε ένα πόλεμο είναι πραγματικά μια πολύ δύσκολη συγκυρία και ένα μεγάλο δύσκολο χρονικό διάστημα για το οποίο πρέπει να δείξουμε και το απαιτούμενο θάρρος και τη συγκρότηση πολύ περισσότερο τη διάθεση να αγωνιστούμε για να αναστρέψουμε μια κακή πραγματικότητα.  

Για τα φαινόμενα αισχροκέρδειας:  Είναι γεγονός ότι όταν έρχονται τέτοιου είδους καταστάσεις προφανώς δίνεται χώρος σε παράλληλα αρνητικά φαινόμενα. Το ζήτημα είναι ότι η κυβέρνηση είναι παρούσα, υπάρχει ανά πάσα ώρα και στιγμή η διάθεση από όλο το υπουργικό συμβούλιο πάντα με την καθοδήγηση του πρωθυπουργού τέτοιου  είδους ζητήματα να τα αντιμετωπίσουμε και να προσπαθήσουμε να τα  εξαλείψουμε στη ρίζα τους.  Δεν είναι πάντα μια εύκολη προσπάθεια η αλήθεια όμως είναι ότι  ήδη έχουν ληφθεί κάποια μέτρα και ήδη στέλνεται ένα μήνυμα ότι τέτοιου είδους φαινόμενα δεν θα συναντήσουν ούτε την ανοχή ούτε πολύ περισσότερο την αδιαφορία των  κυβερνητικών παραγόντων.

Για τις αντιδράσεις στην τροποποίηση του άρθρου 187 του ποινικού κώδικα: Είναι καθυστερημένη η αντίδραση αυτή γιατί το συγκεκριμένο άρθρο  ψηφίστηκε δύο εβδομάδες νωρίτερα στο αθλητικό νομοσχέδιο , ήταν τότε που έπρεπε να αντιμετωπίσουμε όλα αυτά τα φαινόμενα βίας και έπρεπε ουσιαστικά να κάνουμε μια προσαρμογή και στο συγκεκριμένο άρθρο του ποινικού κώδικα.  Δεν κάνουμε τίποτα περισσότερο από το να  δείχνουμε ότι όταν υπάρχει ζημιά στην περιουσία κάποιου τρίτου με τη μορφή ατόμων που δρουν σαν συμμορία ότι δεν υπάρχει ανασταλτικός χαρακτήρας στην επιβαλλόμενη ποινή. Πρέπει κάποτε να καταλάβουν όλοι γιατί μέχρι τώρα είχαμε το φαινόμενο να γίνονται κατ’ επανάληψη πράξεις οι οποίες πλήττουν και ανθρώπους και αξιοπρέπειες και περιουσιακά στοιχεία και στο τέλος οι δράστες να παραμένουν ατιμώρητοι. Πρέπει να σταλεί ένα μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι αυτό δεν μπορεί να παραμείνει με τον τρόπο που υπάρχει και αυτο περιλαμβάνει και τον τρόπο με τον οποίο δρουν οργανωμένες ομάδες «οπαδών» όπως το θλιβερό χαρακτηριστικό περιστατικό που είχαμε στη Θεσσαλονίκη.  Δεν μπορεί να συνεχίζεται η ατιμωρησία με μια λογική η οποία είχε επιβληθεί και πιστεύω ότι δεν έφταιγε κανείς εκ των συμμετεχόντων και το λεω ειλικρινά απλά  ενδεχομένως υπήρχε ένα κενό στο νομοθετικό πλαίσιο. Αυτό το κενό προσπαθήσαμε να αντιμετωπίσουμε ούτως ώστε να στείλουμε ένα μήνυμα ότι κανείς πλέον με τη λογική της συμμορίας πράττοντας και λειτουργώντας απέναντι  είτε στην αξιοπρέπειας ελλήνων πολιτών είτε στα περιουσιακά στοιχεία ελλήνων πολιτών θα μπορεί να μένει ατιμώρητος.

Για τις εκκρεμείς υποθέσεις των υπερχρεωμένων νοικοκυριών: Σε συνεργασία με τον Άρειο Πάγο και απόφαση της  διοικητικής ολομελείας του Αρείου Πάγου νομοθετήσαμε τη δυνατότητα ανακατανομής υποθέσεων από Ειρηνοδικεία τα οποία είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένα σε Ειρηνοδικεία που έχουν  λιγότερο φόρτο εργασίας ούτως ώστε να μπορέσουμε να τελειώσουμε όλες τις εκκρεμείς υποθέσεις του νόμου Κατσέλη ενδεχομένως μέχρι το τέλος του χρόνου.  Είναι μια τεράστια προσπάθεια την οποία αναλάβαμε περίπου 15 μήνες  και νομίζω ότι φτάνουμε κοντά  στην ολοκλήρωση μιας εκκρεμότητας η οποία δεν φαινότανε ότι θα τέλειωνε ποτέ.  Υπήρχε προσδιορισμός των δικασίμων  για τις εκκρεμείς υποθέσεις του νόμου Κατσέλη που μπορεί να ξεκινούσαν  από το 2014 για το 2028-’30-’31-’32-’33 και σήμερα είμαστε σε θέση μέχρι το τέλος του χρόνου, το πρώτο εξάμηνο του 2023 να ολοκληρώσουμε όλες αυτές τις εκκρεμείς υποθέσεις  δίνοντας ένα τέλος σε μια εκκρεμότητα που κρατούσε  ενδεχομένως εγκλωβισμένους πολλούς συμπολίτες μας αλλά ταυτόχρονα προσέφερε και καταφύγιο σε κάποιους άλλους  που δεν δικαιούνταν αυτή την προστασία. Νομίζω οτι έγινε ένα πολύ γενναίο βήμα.

Για τον σχεδιασμό του ψηφιακού πινακίου και των τηλεδικών: Είμαστε πάρα πολύ κοντά, καταρχήν υπάρχει  ηλεκτρονικό ψηφιακό πινάκιο στο Πρωτοδικείο Αθηνών και σε λίγο θα επεκταθεί σε όλα τα δικαστήρια της χώρας. Δηλαδή είναι η πειραματική περίοδος και σιγά-σιγά θα επεκταθεί παντού, πολύ δε περισσότερο ακόμα και το θέμα των τηλεδικών  είναι μια διαδικασία η οποία ήδη βρίσκεται σε διαγωνιστική φάση και εκτιμώ ότι  πολύ σύντομα με βάση όλα αυτά τα οποία έχουν εξελιχθεί, όλα αυτά τα οποία έχουμε ενσωματώσει προς το e-justice   θα μας δώσουν  την ευκαιρία μέσα στα επόμενα δύο χρόνια να δούμε μια διαφορετική δικαιοσύνη στην Ελλάδα όπου τα πάντα θα λειτουργούν ηλεκτρονικά και ψηφιακά και θα στέλνουν ένα μήνυμα ότι η Δικαιοσύνη μέσα από μια μεγάλη προσπάθεια μεταρρύθμισης και εκσυγχρονισμού ανταποκρίνεται και στις ανάγκες αλλά πολύ περισσότερο σε αυτό που οι ίδιοι οι έλληνες πολίτες έχουν σαν προσδοκία για τη λειτουργία της Δικαιοσύνης.

Για τις ανησυχίες των αγροτών: Οι αγρότες ανησυχούν δικαιολογημένα γιατί υπάρχουν θέματα και ζητήματα τα οποία πολλές φορές κανείς μας δεν καταλαβαίνει όταν πρέπει να συζητήσουμε για τον κόσμο που είναι  στην πρωτογενή παραγωγή και που στην πραγματικότητα μας δίνει αυτό που πάντα χρειάζεται προκειμένου να επιβιώσουμε. Η επισιτιστική κρίση μπορεί να αντιμετωπιστεί αν υπάρχει μια αναδιάρθρωση του παραγωγικού μοντέλου μια προσπάθεια την οποία επιχειρεί το τελευταίο χρονικό διάστημα η ηγεσία, όλοι όσοι βρεθήκανε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, επειδή έτυχε να συζητήσω μαζί   ήταν υπουργοί που είχαν αυτό το όραμα και γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση. Νομίζω ότι δικαιολογημένα μπορεί να υπάρχουν παράπονα από την άλλη πλευρά  και η πολιτεία όπου και όταν χρειάζεται στέκεται δίπλα τους, δίνει τις λύσεις  και τις απαντήσεις. Ειδικά μάλιστα για την Καρδίτσα  επειδή κατά την περίοδο που είχαμε το μεγάλο κλιματικό φαινόμενο του Ιανού υπήρξαν και γενναίες αποζημιώσεις αλλά και γενικότερη υποστήριξη της πολιτείας προς τον αγροτικό κόσμο νομίζω ότι οι αγρότες της Καρδίτσας  ξέρουν ότι αυτή η κυβέρνηση στέκεται δίπλα τους και όταν πραγματικά χρειάζεται τους  δίνει το χέρι της βοήθειας.