Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας με τον υφιστάμενο εκλογικό νόμο, επανέλαβε κατηγορηματικά στην τριτολογία του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, καταλογίζοντας στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι σπέρνει την αβεβαιότητα.

«Εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και ο λαός θα σας επιστρέψει στα έδρανα που βρίσκεστε και σήμερα» τόνισε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών.

«Σήμερα αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι σταθερότητα, όχι πειραματισμούς και εφήμερες συμμαχίες που δεν θα αντέξουν στον χρόνο» είπε τονίζοντας πως «η σημερινή κυβέρνηση έχει αποδείξει πως αν και είναι κυβέρνηση ενός κόμματος έχει ενσωματώσει δυνάμεις ευρύτερες των παραδοσιακών ορίων της Ν.Δ.

Διερωτήθηκε παράλληλα προς τι το άγχος του ΣΥΡΙΖΑ για τον εκλογικό νόμο. «Σας διακατέχει μία μεγάλη αναταραχή. Οι εκλογές θα γίνουν με τον υφιστάμενο εκλογικό νόμο» και όπως ορίζει το Σύνταγμα. «Αφού - όπως λέτε - είστε πρώτο κόμμα τι είναι αυτό το άγχος, τι σας κόπτει;»

Σχολιάζοντας τα όσα είπε ο Αλ. Τσίπρας, τον κατηγόρησε ότι «επαναφέρει τον δημόσιο διάλογο στο επίπεδο των Αγανακτισμένων του 2012».

«Δεν είναι η Ελλάδα του 2022 η Ελλάδα του 2012, ούτε ο κ. Τσίπρας είναι ο νέος, άφθαρτος του 2012. Θα δοκιμαστείτε στις εκλογές και ο λαός θα απορρίψει την ''εναλλακτική σας πρόταση''» είπε.

Κατηγόρησε επιπλέον τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για «λαϊκίστικη χυδαιότητα», για άγνοια σχετικά με το πώς λειτουργεί η αγορά και για διαστρέβλωση της πραγματικότητας. «Πιστεύετε ότι υπάρχουν μαγικές λύσεις; Ότι μπορούμε να γεννήσουμε λεφτά;» διερωτήθηκε.

Απαντώντας σε αναφορά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για υπερκέρδη ύψους 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ διερωτήθηκε «από πού προήλθε αυτός ο αριθμός» και επισήμανε πως «δεν μπορούμε να φορολογήσουμε υπερκέρδη προτού αυτά υπολογιστούν».

«Έχω σοβαρές αμφιβολίες ότι τα νούμερα θα είναι τέτοια αλλά δεν είμαστε αρμόδιοι για να το κρίνουμε. Η ΡΑΕ θα κάνε μία πολύ δύσκολη άσκηση για να τα υπολογίσει. Ας δούμε πόσα είναι αυτά τα υπερκέρδη και μην έχετε αμφιβολία ότι θα επιστραφούν στον κρατικό προϋπολογισμό. «Δεν είμαι αρμόδιος να το πω. Μιλάμε για εισηγμένες επιχειρήσεις που ελέγχονται από ορκωτούς ελεγκτές, οι προϋπολογισμοί τους δημοσιεύονται. Υπάρχουν φορείς που τα ελέγχουν αυτά» είπε για να συμπληρώσει: «Εάν όμως υποθέταμε ότι τα υπερκέρδη ήταν πράγματι 1,4 δισ. ευρώ, βλέποντας συγκριτικά τα οικονομικά αποτελέσματα των προηγούμενων ετών, έρχομαι και σας λέω ότι με διάταξη της κυβέρνησης, το 90% των υπερκερδών θα επιστραφεί στο ελληνικό δημόσιο. Στο 90% των υπερκερδών, θα μπει έκτακτη φορολόγηση και θα επιστραφεί στον κρατικό προϋπολογισμό».

Καταλήγοντας στην τριτολογία και απευθυνόμενος στον κ.Τσίπρα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Να θυμόμαστε ότι στις εκλογές του 2015 δεν πήγαμε οικειοθελώς αλλά επειδή δεν εξελέγη πρόεδρος της Δημοκρατίας. Σύρατε τη χώρα σε εκλογές μαζί με την Χρυσή Αυγή. Η θητεία Σαμαρά είχε ακόμη 18 μήνες. Εσείς τάξατε να σκίσετε το μνημόνιο, είπατε ψέματα για πλήρη κατάργηση του ΕΝΦΙΑ βάλατε τον κ. Βαρουφάκη υπουργό, οδηγήσατε τη χώρα σε δημοψήφισμα και τη χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας, κι εμείς βάλαμε πλάτη για να μην χρεοκοπήσει η χώρα. Αυτή είναι η αλήθεια».

Η τριτολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη

Ολόκληρη η τριτολογία του πρωθυπουργού

Θα είμαι πολύ σύντομος κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Τσίπρα, οι πολίτες θα λάβουν άμεσα τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ και θα διαπιστώσουν οι ίδιοι εάν πληρώνουν λιγότερο, και πόσο λιγότερο φόρο πληρώνουν σε σχέση με αυτό το οποίο πλήρωναν. Επομένως, πολύ σύντομα η πραγματικότητα είτε θα επιβεβαιώσει εμάς, είτε θα επιβεβαιώσει εσάς. Επειδή, όμως, γνωρίζουμε τα πραγματικά δεδομένα και επειδή προσμετρώ το γεγονός ότι έρχεστε τελικά και υπερψηφίζετε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, και εσείς ο ίδιος ξέρετε ότι είναι μια πολιτική με έντονο κοινωνικό πρόσημο. Αλλιώς δεν θα είχατε καμία δυσκολία να καταψηφίσετε την πρότασή μας.

Ως προς τα ζητήματα των μέτρων 1,2 δισ. που έχουμε πάρει. Μέχρι στιγμής το ECOFIN, έχοντας υπολογίσει τα δημοσιονομικά μέτρα τα οποία έχουν παρθεί για τη στήριξη της πανδημίας, εκτιμά ότι κατά μέσο όρο στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή είναι στο 0,4% του ΑΕΠ.

Αν κάναμε τον αντίστοιχο επιμερισμό στο ελληνικό ΑΕΠ, θα έβγαιναν 700 εκατομμύρια. Έχουμε πάρει δημοσιονομικά μέτρα -συμπεριλαμβάνοντας τα μέτρα τα οποία ψηφίζουμε σήμερα- 1,2 δισεκατομμύρια. Εξαιρώ τα μέτρα στήριξης της ενέργειας, τα οποία προέρχονται από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Έχουμε πάρει, λοιπόν, αναλογικά περισσότερα μέτρα από ότι έχουν πάρει οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Επαναλαμβάνω όμως, για ακόμα μια φορά, θα είναι λάθος να πιστεύουμε ότι σήμερα οποιοσδήποτε προϋπολογισμός, ακόμα και των πιο ισχυρών χωρών στην Ευρώπη, είναι σε θέση να απορροφήσει πλήρως αυξήσεις του κόστους της ενέργειας όπως αυτές που έχουμε βιώσει τον τελευταίο χρόνο, ειδικά το τελευταίο εξάμηνο και ακόμα πιο έντονα τους τελευταίους μήνες.

Γι’ αυτό και επιμένω και επαναλαμβάνω ότι η απάντηση στο πρόβλημα πρέπει να είναι και ευρωπαϊκή. Και χρειάζεται ευρωπαϊκή στήριξη για να σπάσει ο φαύλος κύκλος σύνδεσης των τιμών του φυσικού αερίου με την ηλεκτροπαραγωγή. Οποιαδήποτε παρέμβαση -μέχρι και η παρέμβαση την οποία περιγράφατε- θα οδηγούσε τελικά στην ανάγκη ο Έλληνας φορολογούμενος να βάλει το χέρι στην τσέπη και να επιδοτήσει τους ηλεκτροπαραγωγούς, συμπεριλαμβανομένης και της ΔΕΗ. Δεν μπορούμε να γεννήσουμε χρήματα από το πουθενά. Κάποιος τελικά θα τα πληρώσει. Και η δική μας πολιτική, και στον τομέα της ενέργειας, εξακολουθώ να επιμένω ότι είναι κοινωνικά πιο δίκαιη. Γιατί; Διότι έχουμε μια κλιμακωτή στήριξη στα νοικοκυριά με τη μικρότερη κατανάλωση: επιδοτούμε περισσότερο τις πρώτες 310 κιλοβατώρες και λιγότερο τις επόμενες κιλοβατώρες.

Και πράγματι υπήρχε μία αδικία όσον αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ειδικά τις πολύ μικρές επιχειρήσεις. Είδαμε μία πολύ απότομη αύξηση στους λογαριασμούς και γι’ αυτό και δεσμευόμαστε ότι ένα κομμάτι αυτής της αύξησης θα επιστραφεί, διότι οι επιχειρήσεις σήμερα ματώνουν δυσανάλογα πολύ από τις αυξήσεις οι οποίες έγιναν τους τελευταίους μήνες.

Για το ζήτημα των υπερκερδών, χαίρομαι που συμφωνήσαμε. Καταλαβαίνω, ξέρετε, είναι λίγο άχαρο μερικές φορές να έχετε γράψει μία ομιλία και να πρέπει να τη διαβάσετε, αλλά να μην έχετε λάβει υπόψιν αυτά τα οποία έχω πει εγώ στην πρωτολογία μου. Διότι γράψατε μία πρωτολογία κατηγορώντας με για υπερκέρδη, χωρίς να έχετε ακούσει αυτό που σας είπα, ότι θα φορολογήσουμε τα υπερκέρδη, αφού τα βρούμε πρώτα.

Όμως μου κάνει εντύπωση, γιατί είστε κοινοβουλευτικά εύστροφος και με μεγάλη εμπειρία. Σας δίνω αυτή τη συμβουλή: προσαρμόστε λίγο τις ομιλίες σας. Μη θεωρείτε δεδομένο αυτό το οποίο θα σας πω, ακούστε και λίγο αυτά τα οποία λέμε, πού και πού μπορούμε να συμφωνήσουμε και σε κάτι. Και πράγματι, το είπατε πολύ ωραία στη δευτερολογία σας, όταν μας πει η ΡΑΕ πόσα είναι τα υπερκέρδη, θα έρθουμε να τα φορολογήσουμε. Εσείς βέβαια τα βγάλατε ήδη 1,4 δισ., ταυτόχρονα αναγνωρίζοντας ότι πρέπει να έρθει η ΡΑΕ να μας πει πόσα είναι.

Εν πάση περιπτώσει, ας συμφωνήσουμε λοιπόν ότι πράγματι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας θα δει που είναι τα υπερκέρδη, θα λάβει υπόψη της, όμως, το γεγονός ότι μπορεί να υπάρχουν υπερκέρδη πράγματι στην παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά θα αφαιρέσει από αυτά τις εκπτώσεις τις οποίες δίνουν οι καθετοποιημένοι παραγωγοί. Διότι η ΔΕΗ έδωσε σημαντικότατες εκπτώσεις σήμερα τις οποίες δεν θα μπορούσε να δώσει εάν δεν ήταν σε καλύτερη οικονομική κατάσταση.

Και με βάση αυτούς τους υπολογισμούς, εδώ είμαστε -με τη σύμφωνη γνώμη της αντιπροσωπείας- να φορολογήσουμε πράγματι τα υπερβάλλοντα κέρδη, αυτά τα οποία πηγαίνουν πέρα και πάνω από τα συνηθισμένα περιθώρια κέρδους που αυτή η οικονομική δραστηριότητα συνήθως παράγει.

Και τέλος -για να μην μακρηγορώ- πάλι μία μικρή ιστορική αναφορά. Κύριε Τσίπρα, καλό είναι να θυμόμαστε ότι στις εκλογές του 2015 δεν πήγαμε οικειοθελώς. Έτσι δεν είναι; Δεν έληγε η θητεία της κυβέρνησης τότε. Χρησιμοποιήσατε τον μηχανισμό, τη δυνατότητα, που σας έδινε τότε το Σύνταγμα για να ρίξετε την κυβέρνηση και να οδηγήσετε τη χώρα σε πρόωρες εκλογές. Εσείς σύρατε τη χώρα σε εκλογές το 2015, μαζί με τη Χρυσή Αυγή, για να μη ξεχνιόμαστε. Με τις ψήφους της Χρυσής Αυγής έγιναν όλα αυτά. Με τη Χρυσή Αυγή έγιναν όλα αυτά.

Ήρθατε, λοιπόν, τάζοντας ότι θα σκίσετε τα μνημόνια. Ετσι δεν είναι κ. Τσίπρα; Η θητεία της κυβέρνησης Σαμαρά είχε ακόμα 18 μήνες. Εσείς, λοιπόν, προκαλέσατε τις εκλογές. Εσείς τάξατε ότι θα σκίσετε το μνημόνιο με ένα νόμο και με ένα άρθρο. Εσείς είπατε ψέματα στον ελληνικό λαό ότι θα καταργήσετε πλήρως τον ΕΝΦΙΑ, ότι πλήρως θα τον καταργήσετε.

Εσείς βάλατε Υπουργό Οικονομικών τον κ. Βαρουφάκη, το «asset» σας το μεγάλο. Λοιπόν, εσείς οδηγήσατε τη χώρα στο δημοψήφισμα. Εσείς φέρατε τη χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Εσείς αναγκαστήκατε να υπογράψετε το τρίτο μνημόνιο και εμείς σας στηρίξαμε σε αυτήν την επιλογή για να μην πάει η χώρα στο βρόντο. Αυτά για να αποκαταστήσουμε την ιστορική αλήθεια του τι έγινε το ’15.

Ευχαριστώ.