Εμφανώς συγκινημένη ήταν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, την Τρίτη το βράδυ στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, κατά την παρουσίαση του τιμητικού τόμου «Το Βιώσιμο Κράτος» (εκδ. Σάκκουλα), τον οποίο επιμελήθηκε η Ελληνική Εταιρία Δικαίου του Περιβάλλοντος.

«Με συγκινούσε, όταν νεαροί δικηγόροι και σπουδαστές στη Σχολή Δικαστών αναφέρονταν σε σκέψεις που είχα διατυπώσει σε υποθέσεις ως εισηγήτρια, ή ως μέλος που μειοψήφησε. Η φράση ‘Κυρία Σύμβουλε σας γνωρίζω, σας θαυμάζω από τις μειοψηφίες σας’ ηχούσε συγκινητικά στ’ αυτιά μου.

Νεαρή Σύμβουλος εγώ, σε μια υπόθεση χωρίς ιδιαίτερη ένταση, διαφοροποιήθηκα σε ένα ζήτημα και ρώτησα τον τότε πρόεδρο, μήπως να μην επιμείνω στη μειοψηφία για να μην αδυνατήσει η απόφαση.

‘Όχι Κατερίνα, πιστεύω στη χρησιμότητα της μειοψηφίας’, απάντησε ο Κώστας Μενουδάκος. Ίσως ήταν η μοναδική φορά που προσφέρθηκα να μην επιμείνω σε μειοψηφία», επισήμανε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στον χαιρετισμό της.


Προσπαθώ να είμαι κοντά στους συμπολίτες μου και στα προβλήματά τους

Όσον αφορά στη σημερινή της θέση στο ανώτερο πολιτειακό αξίωμα, υπογράμμισε ότι προσπάθησε και θα συνεχίσει να προσπαθεί, ώστε να ανοίξει τον θεσμό στην κοινωνία, να είναι πιο κοντά στους συμπολίτες της και στα προβλήματά τους.

Όπως σημείωσε, ο ρόλος της μπορεί να είναι θεσμικά περιορισμένος, όπως όμως διαπίστωσε, η παρουσία της έχει θετικό αντίκτυπο στους συμπατριώτες της.


Μου φωνάζουν «Είσαι δικό μας κορίτσι εσύ»

«Γνώρισα τον τόπο μας με μια άλλη ματιά. Από τα ταξίδια μου μέχρι τώρα κρατώ την κυρά Ρήνη στην Κίναρο, τη γιαγιά στην Κάλυμνο, τον Κώστα και τον Μιχάλη στο λιμάνι του Πειραιά, τη Λίλιαν στη Γαύδο, τις στιγμές που περπατώ στη Θεσσαλονίκη και μου φωνάζουν ‘γεια σου Κατερίνα, στη Θράκη που μου έλεγαν ‘είσαι δικό μας κορίτσι εσύ’»,τόνισε.


Ηχηρό μήνυμα για την εισβολή στην Ουκρανία

Ηχηρό ήταν το μήνυμα που έστειλε για την εισβολή στην Ουκρανία.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν περιορίζεται στη γεωστρατηγική ισχύ, ούτε μπορεί να ιδωθεί μονοσήμαντα μέσα από το πρίσμα του ρεαλισμού των διεθνών συγκρούσεων και συσχετισμών. Είναι και μια ευθεία και δραματική σύγκρουση αξιών, ανάμεσα στην ελευθερία και τον απολυταρχισμό, που επιδιώκει να σαρώσει τον κόσμο μας και να αναιρέσει τα μεταπολεμικά μας κεκτημένα. Αυτή διαισθάνομαι ότι είναι η μεγάλη μάχη της εποχής μας», είπε χαρακτηριστικά.


Δεν αρκούν οι εκλογές σε μια χώρα για να θεωρηθεί δημοκρατία

«Δεν αρκούν οι εκλογές σε μια χώρα για να θεωρηθεί δημοκρατία. Τη λαϊκή θέληση πλαισιώνουν οι δικαιοκρατικές αξίες, η προστασία των δικαιωμάτων, η διάκριση των εξουσιών, η ανεξάρτητη δικαιοσύνη. Διαφορετικά κυλάει στην εργαλειοποίησή της και τον αυταρχισμό, όπως στα ανελεύθερα καθεστώτα του καιρού μας, που δομούνται στη διχαστική διάκριση εχθρών και φίλων, τόσο στο εσωτερικό τους, όσο και στις εξωτερικές τους σχέσεις», πρόσθεσε.


Οι υποθέσεις που ξεχώρισε ως δικαστής

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στη διαδρομή της στο δικαστικό σώμα, μιλώντας για μια σειρά από υποθέσεις που ξεχώρισε, όπως τα προσφυγικά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, μια από τις υποθέσεις που την άγγιξαν πολύ.

«Στη διάσκεψη, διαβάζοντας τα πρακτικά του Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων, και όσα κατέθεσαν οι κάτοικοι, απόγονοι προσφύγων που ήθελαν να κρατήσουν τα σπίτια τους, δεν μπόρεσα να συγκρατήσω τη συγκίνησή μου και είδα τον πρόεδρο Κώστα Μενουδάκο βουρκωμένο», τόνισε.

Αναφέρθηκε ακόμη στην ιστορία της εκτροπής του Αχελώου, που όπως είπε «θα μπορούσε να γεμίσει τόμους, μια δύσκολη ιστορία που ακόμα απασχολεί», στα διατηρητέα της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, όπου αναδείχθηκε η ισότιμη μεταχείριση αρχαιοτήτων και νεώτερων μνημείων και προστατεύθηκε το εξαιρετικό αρχιτεκτονικό μέτωπο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου.

«Η πόλη νομίζω, κέρδισε από την απόφαση αυτή και το Μουσείο της Ακρόπολης δεν έπαθε ζημιά, λειτουργεί άψογα», συμπλήρωσε.

Στον ενεργό ρόλο που είχε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου ως πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Δικαίου του Περιβάλλοντος αναφέρθηκε από την πλευρά της η καθηγήτρια Νομικής του ΕΚΠΑ, Βασιλική Σιούτη, καλωσορίζοντας την «αλλαγή παραδείγματος στο ήθος και τον τρόπο με τον οποίο ασκείται η δημόσια εξουσία» από την πρόεδρο.

Ο Κώστας Μενουδάκος, πρόεδρος ΑΠΔΠΧ και πρόεδρος ΣτΕ ε.τ., χαιρέτισε στο πρόσωπο της Κατερίνας Σακελλαροπούλου «την συνοδοιπόρο στην αναζήτηση της δίκαιης λύσης, τη φίλη που προσέφερε ευχαρίστηση, προβληματισμό και γνώση και την πεισματάτα νομικό που στάθηκε στην πλευρά της προόδου», ενώ εκθείασε το τιμώμενο πρόσωπο για την προσφορά του στη νομική προστασία του περιβάλλοντος».


Δεν έλειψε από κανένα μάθημα

Στη «δασκάλα» Κατερίνα Σακελλαροπούλου αναφέρθηκε η νεαρή δικηγόρος Ελένη Μπαρογιάννη, απόφοιτος μεταπτυχιακού προγράμματος για το δίκαιο του περιβάλλοντος.

«Δεν έλειψε από κανένα μάθημα παρά το βεβαρυμένο της πρόγραμμα κι εμείς κρεμόμασταν από τα χείλη της», δήλωσε.

Στη στενή σχέση της Κατερίνας Σακελλαροπούλου με τον πολιτισμό, αναφέρθηκε η διευθύντρια Πολιτισμού της Στέγης, Αφροδίτη Παναγιωτάκου.

«Αντιλαμβάνεται τη σημασία της τέχνης και των δημιουργών» είπε σε μια φορτισμένη ομιλία. «Όσο την γνωρίζουμε τόσο την αγαπάμε και την θαυμάζουμε», πρόσθεσε.

Τέλος, ο συνταγματολόγος Αντώνης Μανιτάκης, αναγνώρισε «μια σχέση ειλικρίνειας ανάμεσα στον θεσμό και τον φορέα».

Σημείωσε πως Κατερίνα Σακελλαροπούλου «γίνεται υπόδειγμα πολιτικού πολιτισμού» και πως δεν υποδύεται την Πρόεδρο, η Πρόεδρος είναι ο εαυτός της».

«Ζήτω η Πρόεδρος, ζήτω η Δημοκρατία μας!», κατέληξε.