Απαντήσεις για τον τρόπο κάλυψης του πολέμου στην Ουκρανία από την ΕΡΤ έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας στην Βουλή.

Αφορμή στάθηκε η επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Νατάσας Γκαρά, που τόνισε πως: «Η ΕΡΤ έχει 8 δημοσιογράφους - ανταποκριτές στην εμπόλεμη ζώνη και μεταδίδει καθημερινά επι 20 ώρες τις εικόνες πολέμου».

Μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε και στις αιχμές του ΣΥΡΙΖΑ που υποστηρίζει, πως ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ στη Μόσχα μετέδιδε τις ανταποκρίσεις του από το σπίτι του στην Αθήνα.

Όπως ανέφερε ο Γ. Οικονόμου: «Η ΕΡΤ τα τελευταία χρόνια δεν διέθετε ανταποκριτές σε κρίσιμες και μεγάλες χώρες του εξωτερικού όπως Γαλλία, Κύπρο, Ρωσία κ.α. Ξεκίνησε λοιπόν η διαδικασία προσλήψεων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Στις 11.12.2020 υπήρξαν δύο υποψηφιότητες για την θέση ανταποκριτή στη Μόσχα. Μια από τις υποψηφιότητες ήταν του κ. Πατσούκα η οποία και τελικά επιλέχθηκε, καθώς είχε τα προσόντα ενώ η 2η υποψηφιότητα κατείχε άλλη θέση αμειβόμενη από το δημόσιο. Η σύμβαση που υπογράφηκε προέβλεπε μηνιαίο μισθό 1.800 ευρώ το μήνα μικτά – λιγότερο από 1.200 ευρώ καθαρά -. Ο κ. Πατσούκας κατέθεσε τα χαρτιά του στην Πρεσβεία της Ρωσίας προκειμένου να του παραχωρηθεί βίζα».

«Η έκδοση της βίζα καθυστερούσε με αποτέλεσμα ο κ. Πατσούκας να παραμείνει στην Μόσχα έως την λήξη της άδειας παραμονής. Όταν τελικά πήρε την βίζα – μετά από 10 μήνες καθυστέρηση – ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας τον κράτησε στην Ελλάδα. Ο κ. Πατσούκας τελικά παραιτήθηκε στις αρχές Μαρτίου. Την περίοδο που εργαζόταν στην ΕΡΤ είχε δοθεί εντολή ώστε να μην αναγράφεται "ανταπόκριση από Μόσχα". Η εντολή αυτή τηρήθηκε πλην ελαχίστων περιπτώσεων κατά τις οποίες εκ παραδρομής γράφηκε ότι ήταν εκεί», σημείωσε ο κ. Οικονόμου.