«Η αντιμετώπιση της κρίσης απαιτεί κοινή ευρωπαϊκή απάντηση», είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεων με τους πρωθυπουργούς της Ιταλίας, Μάριου Ντράγκι της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ και της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα μετά την τετραμερή σύσκεψή τους.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός επισήμανε τον κίνδυνο ότι η ενεργειακή κρίση μπορεί να ξυπνήσει φαινόμενα λαϊκισμού στην Ευρώπη.

«Μιλήσαμε για τις συνέπειες εισβολής στην Ουκρανία και τις συνακόλουθες ανατιμήσεις, κυρίως τις εξωφρενικές ανατιμήσεις στην ενέργεια. Μιλήσαμε για την επιστροφή στην ανάπτυξη αύριο», είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως «Κοινή μας πεποίθηση είναι πως η αντιμετώπιση μιας τέτοιας πρόκλησης, απαιτεί κοινή ευρωπαϊκή απάντηση».

«Απαιτούνται δράσεις που θα προφυλάσσουν τις κοινωνίες μας τουλάχιστον ως το τέλος του πολέμου. Καμία χώρα δεν μπορεί μόνη της να αντιμετωπίσει μια τέτοια κρίση. Οι τέσσερις χώρες συμφωνήσαμε πως οι λύσεις δεν μπορεί να είναι μόνο εθνικές. Πρέπει να υπάρξουν εναρμονισμένες ευρωπαϊκές απαντήσεις στην κερδοσκοπία. Πρέπει την επόμενη εβδομάδα να παρουμε αποφάσεις, άμεσα. Να συγκροτήσουμε ενιαίο μέτωπο στην οικονομία. Να δώσουμε έμφαση στις διασυνδέσεις και στο LNG. Επίσης, στην εξοικονόμηση. Η ενεργειακή κρίση μπορεί να ξυπνήσει τον εφιάλτη του λαϊκισμού στην Ευρώπη», τόνισε στη συνέχεια. 

Η ελληνική κυβέρνηση θα ανακατασκευάσει το μαιευτήριο στη Μαριούπολη

Στις δηλώσεις του, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως η ελληνική κυβέρνηση θα αναλάβει την ανακατασκευή του μαιευτηρίου στη Μαριούπολη αμέσως μετά το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία, 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε εκ νέου τον αποτροπιασμό του για όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία και ειδικά στη Μαριούπολη, κάνοντας λόγο για το ελληνικό ενδιαφέρον λόγω της παρουσίας ελληνικής ομογένειας εκεί και χαρακτήρισε τη Μαριούπολη ως «σύμβολο αντίστασης στη ρωσική επιθετικότητα».

«Η ελληνική κυβέρνηση θα αναλάβει να ανακατασκευάσει το μαιευτήριο της Μαριούπολης ως μια έμπρακτη στήριξη στην Ουκρανία όταν τελειώσουν οι εχθροπραξίες» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Χαρακτήρισε απειλή τον πληθωρισμό

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι οι συνακόλουθες ανατιμήσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι κορυφαίας σημασίας ζήτημα για την οικονομία και την κοινωνική συνοχή στην Ευρώπη και χαρακτήρισε απειλή τον πληθωρισμό. Σημείωσε δε, ότι είναι κοινή πεποίθηση ότι απαιτείται κοινή ευρωπαϊκή απάντηση.

Κάνοντας λόγο για ενιαίο μέτωπο στο επίπεδο της οικονομίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι ο κίνδυνος του πληθωρισμού απειλεί την ανάκαμψη μετά την πανδημία επισημαίνοντας ότι η ενεργειακή κρίση μπορεί να ξαναπνήσει τον εφιάλτη του λαϊκισμού. «Πρέπει να μαθαίνουμε από τα λάθη του παρελθόντος» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Σε ότι αφορά τη Στρατηγική Πυξίδα, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως συμφωνήσαμε ότι το κείμενο στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι φιλόδοξο και τα γεγονότα στην Ουκρανία έρχονται να επιδείξουν την ανάγκη μιας ισχυρής ΕΕ και της συνεργασίας με το ΝΑΤΟ.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η αύξηση των αμυντικών προϋπολογισμών καθώς θα επιβαρύνει τους εθνικούς προϋπολογισμούς.