Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Ελλάδα θα βρεθούν την Παρασκευή στο ίδιο τραπέζι, με τους ηγέτες των χωρών του ευρωπαϊκού νότου να επιχειρούν να δημιουργήσουν ένα κοινό μέτωπο σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, ενόψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ στις 24 και 25 Μαρτίου.

Στην τετραμερή συνάντηση θα συμμετάσχουν ο Μάριο Ντράγκι, ο Πέδρο Σάντσεθ, ο Αντόνιο Κόστα, ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει, μέσω τηλεδιάσκεψης, καθώς νοσεί με κοροναϊό. 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ελληνικό σχέδιο, των έξι σημείων, ενδέχεται να αποτελέσει τη βάση της κοινής απάντησης του ευρωπαϊκού νότου απέναντι στην ενεργειακή κρίση, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι στη Σύνοδο Κορυφής στις Βερσαλλίες την περασμένη εβδομάδα, οι αρχηγοί χωρών της ΕΕ συζήτησαν τρόπους για να περιορίσουν την οικονομική τους έκθεση στη Μόσχα και να μειώσουν τις εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία έως το 2027.

Πλαφόν στην τιμή φυσικού αερίου, όπως είχε ζητήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πρότεινε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι. «Η αυριανή συνάντηση γεννήθηκε αυθόρμητα και είναι σημαντική για να συντονίσουμε τις θέσεις μας ενόψει της νέας Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής, με δυο κύριους στόχους: ο ένας είναι να μπορέσει να καθοριστεί ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου, κάτι που θεωρούμε αναγκαίο. Το δεύτερο θέμα είναι ότι η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας εξαρτάται, έως τώρα, από την τιμή του φυσικού αερίου, ενώ θεωρούμε ότι το κόστος των δυο πηγών ενέργειας θα έπρεπε να διαχωριστεί», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι σε σχέση με την αυριανή συνάντησή του, στην Ρώμη.


Το σχέδιο 6 σημείων του Μητσοτάκη για τα ενεργειακά

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη ζητήσει μέσω του σχεδίου «έξι σημείων» και της σχετικής επιστολής του προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρέμβαση ώστε να μπει «φρένο» στην αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου για να αποσυνδεθεί η γεωπολιτική από την ενεργειακή κρίση, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Ταυτόχρονα, ο κ. Μητσοτάκης πέτυχε να ενταχθεί στα συμπεράσματα του προηγούμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πρόβλεψη για δέσμη μέτρων, που θα απορροφήσει τις διακυμάνσεις των τιμών της ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Επιπλέον αναμένεται και πάλι να υπογραμμίσει ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα πανευρωπαϊκό, το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.