«Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, δεν μπορούμε να μιλάμε για ένα τέτοιο ενδεχόμενο νωρίτερα λόγω και του πολέμου στην Ουκρανία», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη και υποψήφιος της ΝΔ Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι η παρούσα κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας έδωσε πρωτοφανή ποσά για να στηρίξει νοικοκυριά, επιχειρήσεις και το ΕΣΥ και τώρα δίνει μεγάλα ποσά για να καλυφθούν οι συνέπειες από τις αυξήσεις στην ενέργεια. Την ίδια στιγμή ο πρώην υπουργός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης του πληθωρισμού, ενώ εκτίμησε ότι στη συνέχεια θα υπάρξει σταδιακή αποκλιμάκωση του. Για το ΚΙΝΑΛ τόνισε ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης επιχειρεί να ανασυντάξει ένας κόμμα που υπέστη «ακρωτηριασμό». Παράλληλα επισήμανε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κάνει αλλαγές στη χώρα που έχει γίνει ελκυστική στις επενδύσεις. Τέλος ανέφερε πως η χώρα χρειάζεται απόλυτη σταθερότητα. 

Αναλυτικά οι δηλώσεις του 

Ερωτηθείς αν υπάρχει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών: Νομίζω πως δεν μπορούμε να πάμε σε εκλογές αφενός μεν γιατί οι εκλογές θα γίνουν περίπου σε τουλάχιστον ένα χρόνο από σήμερα, εννοώ οτι λήγει η τετραετία του χρόνου το καλοκαίρι, και από την άλλη πλευρά νομίζω ότι δεν πρέπει να συζητάμε για εκλογές την ώρα που γίνονται πόλεμοι στην γειτονία μας κι έχουμε πολύ σημαντικές αρνητικές συνέπειες. Με όλη την Ευρώπη σε ανασφάλεια, με όλη την Ευρώπη σε φόβο και προβλήματα πάρα πολλά με τις οικονομικές επιπτώσεις που επιφέρει αυτός ο πόλεμος άρα δεν υπάρχουν εκλογές.

Αναφορικά με την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ: Ωραίες είναι αυτές οι περιγραφές για ένα ακροατήριο το οποίο ακούει τον κ. Τσίπρα, την αξιωματική αντιπολίτευση αλλά όλα αυτά είναι χωρίς καμία σημασία και ουσία. Σημασία έχει ότι η παρούσα κυβέρνηση έδωσε κυρίως τον ενάμιση αυτό χρόνο, όσο διαρκεί δηλαδή η πανδημία πρωτοφανή ποσά για να στηρίξει την κοινωνια, τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τις επιχειρήσεις, το ΕΣΥ, όλα αυτα για να κρατήσουμε την κοινωνία όρθια. Δόθηκαν πάρα πολλά χρήματα για τον covid και τώρα δίνονται επίσης πάρα πολύ μεγάλα ποσά για να σταθεί πάλι η κοινωνία όρθια εξαιτίας των συνεπειών του πολέμου. Προφανώς δεν υπάρχουν απεριόριστα ποσά, προφανώς δεν υπάρχει η δυνατότητα να καλυφθούν πλήρως αυτές οι μεγάλες διαφορές που προκύπτουν από τις συνέπειες του πολέμου αλλά το γεγονός ότι η κυβέρνηση σχεδόν κάθε μήνα ανακοινώνει πολύ σημαντικά μέτρα ελάφρυνσης και ανακούφισης αυτό είναι σπουδαίο. Ελπίζω ότι στις 24 Μαρτίου να υπάρξουν και αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όχι μόνο για το πλαφόν στα καύσιμα, αλλά θεωρώ να υπάρξει μια χαλάρωση περαιτέρω των δημοσιονομικών περιορισμών έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους προϋπολογισμούς να μπορέσουν να στηρίξουν τους πολίτες γιατί οι αυξήσεις είναι πάρα πολύ μεγάλες.

Αναφορικά με τα 40€ για τα καύσιμα: Είναι μια μικρή ανάσα, είναι μια μικρή βοήθεια, αυτή τη στιγμή αυτή τη δυνατότητα έχει η κυβερνηση και την εξαντλεί γιατί αυτή τη στιγμή αντιλαμβάνεστε ότι αν τυχόν υπήρχε κάτι παραπάνω αυτό μπορεί να δημιουργούσε άλλου είδους προβλήματα πολύ πιο δυσάρεστα από την αύξηση των καυσίμων. Υπάρχει ένα ζήτημα το οποίο δεν προκύπτει από εμάς, δεν προκύπτει από την Ευρώπη, προκύπτει από μια πραγματικότητα πολύ δυσάρεστη που έχει δημιουργηθεί. Αυτό θα αντιμετωπιστεί συνολικά προκειμένου να πάμε στην αποκλιμάκωση των τιμών γιατί αυτή είναι η λύση.

Για τον πληθωρισμό: Υπάρχει κίνδυνος να αυξηθεί περαιτέρω ο πληθωρισμός, εγώ πιστεύω ότι θα πάμε σε μια σταδιακή αποκλιμάκωση ανάλογα με τις εξελίξεις φυσικά στο πολεμικό μέτωπο και ανάλογα με τις αποφάσεις που θα πάρει η ευρωπαϊκή επιτροπή και το Συμβούλιο Κορυφής και όλες οι χώρες οι οποίες ορίζουν κατά κάποιο τρόπο την παγκόσμια οικονομική και πολιτική πραγματικότητα.

Ερωτηθείς τι του λέει ο κόσμος που συναντά, ποιες είναι οι αντιδράσεις του: Είναι προφανώς ότι υπάρχει αυτή τη στιγμή μια πολύ μεγάλη ανησυχία για το συνολικό κόστος ζωής που αυξάνεται. Νομίζω ότι αυτό που μπορεί αυτή τη στιγμή να γίνει γίνεται από την πλευρά της κυβέρνησης. Θεωρώ ότι τουλάχιστον τους πολύ φτωχούς ανθρώπους οι οποίοι έχουν ανάγκη ότι δίνεται αυτή τη στιγμή αυτό είναι αρκετά ικανοποιητικό. Πιστεύω ότι για το Πάσχα η κυβέρνηση έχει προγραμματίσει μια σειρά από στηρίξεις και επιδόματα πάλι για τα λαϊκά στρώματα έτσι ώστε οι άνθρωποι να ανακουφιστούν περαιτέρω. Αλλά νομίζω ότι η λύση για την Ελλάδα είναι αφενός μεν οι αποφάσεις της Ευρώπης, οι εξελίξεις στον πόλεμο και βέβαια ένα καλοκαίρι που μπορεί ενδεχομένως να φέρει σημαντικά έσοδα στη χώρα από το τουριστικό προϊόν.

Αναφορικά με τον κ. Ανδρουλάκη: Είναι ένας νέος άνθρωπος, επιχειρεί να ανασυντάξει ένα κόμμα ιστορικό το οποίο υπέστη έναν ακρωτηριασμό το 2012. Εύχομαι πραγματικά ο κ. Ανδρουλάκης να κάνει το ΚΙΝΑΛ, το ΠΑΣΟΚ, το βασικό φορέα έκφρασης της Κεντροαριστεράς. Έχουμε ανάγκη από οργανωμένες πολιτικές δυνάμεις, έχουμε ανάγκη από ένα κομματικό σύστημα το οποίο θα λειτουργεί στα πλαίσια της ευρωπαϊκής μας πραγματικότητα, στο πλαίσιο της καλώς εννοούμενης πολιτικής αντιπαράθεσης συμφωνώντας όμως στους βασικούς πυλώνες της εθνικής μας στρατηγικής και της αντιμετώπισης των κοινωνικών προβλημάτων.

Ερωτηθείς αν τον φοβίζει ότι η ενδεχόμενη άνοδος του ΚΙΝΑΛ θα πάρει ψήφους από τη ΝΔ: Πιστεύω ότι το 2019 συγκροτήθηκε μια συμμαχία πολιτική και κοινωνική με στόχο την ανασύνταξη της χώρας, αυτή την συμμαχία την εξέφρασε με τρόπο πάρα πολύ ικανοποιητικό και αποτελεσματικό ο Κ. Μητσοτάκης παρά το γεγονός ότι τα τελευταία 2,5 χρόνια δυστυχώς η κυβέρνηση αυτή δεν διαχειρίζεται τίποτα άλλο παρά έκτακτες καταστάσεις. Συνεπώς παρά το γεγονός ότι διαχειρίστηκε η κυβέρνηση αυτή την πραγματικότητα ο κ. Μητσοτάκης έχει κάνει μια σειρά από σημαντικές αλλαγές στη χώρα, η χώρα έχει γίνει ελκυστική στις επενδύσεις. Για πρώτη φορά ίσως μετά από 15-20 χρόνια έχουμε τόσες πολλές επενδύσεις και πολύ σημαντικές ξένες επενδύσεις. Θεωρώ ότι η χώρα μπαίνει σιγά-σιγά παρά τις κρίσεις που αντιμετωπίζουμε σε μια κανονικότητα, αυτό πρέπει να συνεχιστεί γιατί δυστυχώς οι κρίσεις δεν άφησαν να ολοκληρωθεί ένα έργο. Θεωρώ ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης κινείται στη σωστή κατεύθυνση, αυτή η συμμαχία εξακολουθεί να υπάρχει και είναι ανάγκη να υπάρξει για το καλό της χώρας. Τουλάχιστον να του δοθεί η δυνατότητα να κυβερνήσει μέσα σε μια κανονικότητα.

 Η κανονικότητα είναι αυτοδυναμία ή μια κυβέρνηση συνεργασίας;

:Στην Ελλάδα δεν έχουμε μεγάλη εμπειρία και κουλτούρα από κυβερνήσεις συνεργασίας. Εγώ πιστεύω ότι η Ελλάδα σε αυτή τη φάση χρειάζεται απόλυτη σταθερότητα, απόλυτη αποτελεσματικότητα προκειμένου να μπούμε σε μια περίοδο όπου η μεσαία τάξη της χώρας θα εδραιωθεί καλά και θα βάλει μπροστά τις μηχανές της για να φτιάξουμε την παραγωγική Ελλάδα και τα λαϊκά στρώματα, τους φτωχούς ανθρώπους να μπορέσουμε μέσα από αυτό το προϊόν που θα παραχθεί να τους στηρίξουμε κοινωνικά.