«Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει επαναεργοποιήσει την Επιτροπή Επισιτιστικής Ασφάλειας, και παίρνει πρωτοβουλίες προκειμένου να ενισχυθούν οι αγρότες σε ότι αφορά το κόστος παραγωγής», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ο αρμόδιος υπουργός, Γιώργος Γεωργαντάς.

Πλήρης επάρκεια

Όπως ανέφερε, στο σκληρό σιτάρι η χώρα μας έχει πλήρη επάρκεια και κάνει εξαγωγές, ενώ σε ό,τι αφορά στο μαλακό και τον αραβόσιτο, η Ελλάδα προμηθευόταν από Ρωσία και Ουκρανία περί τους 250.000 τόνους.

Ζήτησε ενίσχυση

Ο κ. Γεωργαντάς τόνισε ότι για κάποιες παραγωγές πρέπει να δοθούν επιπλέον κίνητρα, ενώ είπε πως ζήτησε από το συμβούλιο υπουργών να ενισχυθούν οι παραγωγές σε μαλακό σιτάρι και τον αραβόσιτο.

Δέσμη μέτρων 180 εκατ. ευρώ

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος με την αύξηση του κόστους παραγωγής, επισήμανε ότι η κυβέρνηση από το φθινόπωρο λαμβάνει πρωτοβουλίες και ήδη έχει ανακοινωθεί δέσμη μέτρων ύψους 180 εκατ. ευρώ, ενώ όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εντός της επομένης εβδομάδος θα υπάρξει πρόσθετη στήριξη.



Η συνέντευξη

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς, είπε στην εκπομπή «Secret» και τον Παναγιώτη Τζένο:

Για τους σχεδιασμούς του υπουργείου: Είναι στην αρμοδιότητα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να προωθεί όσο το δυνατόν πιο άμεσα και αποτελεσματικά τα μέτρα για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, και μάλιστα στην ιδιαίτερη αυτή περίοδο την οποία βιώνουμε όλοι  σε όλη την Ευρώπη, σε όλο τον κόσμο, ένα ζήτημα επισιτιστικής επάρκειας. Είναι κάτι το οποίο η αλήθεια είναι ότι τα προηγούμενα χρόνια δεν μας απασχόλησε τόσο σοβαρά όλους αλλά τώρα πρέπει να είναι διασφαλισμένο ότι στη χώρα μας, στην Ευρώπη, στον κόσμο όλο δεν θα λείψουν τα προϊόντα τα οποία είναι αναγκαία για τη διατροφή του. Οπότε παίρνουμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και στο εσωτερικό αλλά και στις ευρωπαϊκές επιτροπές, στο συμβούλιο υπουργών στο οποίο συμμετείχα και θα ξανασυμμετέχω την Δευτέρα, προκειμένου να μπορέσουμε να ενισχύσουμε τους αγρότες μας και σε σχέση με το κόστος παραγωγής άρα συγχρόνως να βοηθήσουμε σε ένα νέο προσανατολισμό για συγκεκριμένα προϊόντα τα οποία εισάγαμε και για τα οποία δεν υπάρχει επάρκεια οπότε αντί να αναζητούμε εναλλακτικές αγορές το οποίο βεβαίως μπορεί να γίνει βλέπουμε και πόσο περισσότερο μπορούμε να καλύψουμε από την εγχώρια παράγωγη.

Για το αν θα υπάρχει επάρκεια σε σιτηρά: Δεν θα πούμε το ψωμί-ψωμάκι. Αυτή τη στιγμή δύο είναι τα προϊόντα στα οποία η αδυναμία εξαγωγών προϊόντων από Ρωσία και Ουκρανία δημιουργούν ζητήματα, το ένα ειναι το μαλακό σιτάρι και το άλλο είναι ο αραβόσιτος. Αυτά είναι τα δυο μεγάλα ζητήματα τα οποία έχουμε να αντιμετωπίσουμε, ο αραβόσιτος ειδικά χρησιμοποιείται και για ζωοτροφές και καταλαβαίνετε πόσο αναγκαίο είναι αυτή τη στιγμή για το ζωικό κεφάλαιο της χώρας. Σε σχέση με το σιτάρι, η Ελλάδα έχει πλήρη επάρκεια στην παράγωγη σκληρού σίτου. Ο σκληρός σίτος χρησιμοποιείται στις βιομηχανίες ζυμαρικών αλλά βεβαίως και σε μύλους για την παράγωγη του κίτρινου ψωμιού και βεβαίως μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα μικρό μέρος, ποιοτικά υποβαθμισμένο σχετικά, για ζωοτροφία χρήση. Βασικά  είναι για ζυμαρικά και για κίτρινο ψωμί,  έχουμε πλήρη επάρκεια και μάλιστα εξάγουμε μεγάλες ποσότητες κυρίως στην Ιταλία.  Στο μαλακό σιτάρι, έχουμε διαβαθμίσεις της ποιότητας δηλαδή έχουμε υψηλής πρωτεΐνης, μεσαίας και χαμηλότερης πρωτεΐνης πάντως περίπου 750 χιλιάδες  τόνοι το χρόνο είναι αυτοί που πρέπει να εισάγουμε, από αυτούς 250 χιλιαδες τόνους εισάγαμε από Ρωσία και Ουκρανία δηλαδή ουσιαστικά το ¼ των συνολικών αναγκών μας. Υπάρχουν οι εναλλακτικές αγορές  οι οποίες ήταν πάντα ενεργοποιημένες απλά πρέπει να αυξηθεί η εισαγωγή από αυτές. Είναι η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ουγγαρία και βεβαίως υπάρχει η εναλλακτική των ΗΠΑ στην εισαγωγή μαλακού σίτου μια αγορά η οποία επειδή είναι μακριά υπήρχαν και κάποια ζητήματα το 1997-’98 που είχαν δημιουργηθεί με κάποιους ελέγχους  είχαν αποθαρρυνθεί οι εισαγωγείς για να παίρνουν  από τη συγκεκριμένη αυτή αγορά πλην όμως η ενεργοποίηση και αυτής της αγοράς  μπορεί να γίνει. Σε συνάντηση που είχαμε με τους συνδέσμους εισαγωγέων και με τους αλευροβιομήχανους της χώρας είπαμε ότι ως υπουργειο θα πράξουμε ότι χρειάζεται για να διευκολύνουμε και την αναζήτηση φορτίων από αυτή την αγορά από τη στιγμή που θα επιθυμήσουν οι εισαγωγείς να την χρησιμοποιήσουν οπότε είμαι βέβαιος  ότι δεν θα υπάρχει κανένα ζήτημα επάρκειας στο μαλακό σιτάρι.

Για το αν θα πρέπει να επανασχεδιάσουμε την αγροτική παραγωγή της χώρας: Η αλήθεια είναι ότι για κάποιες παραγωγές πρέπει να δοθούν επιπλέον κίνητρα και είναι η αφορμή αυτό το οποίο συνέβη. Ήδη ζήτησα στο προηγούμενο συμβούλιο υπουργών να ενισχυθούν συγκεκριμένες παραγωγές από προϊόντα τα οποία έχουμε μια εξάρτηση  λόγω των μεγάλων εισαγωγών που κάνουμε. Αυτά ειναι το μαλακό σιτάρι   και ο αραβόσιτος, τι μπορεί να γίνει για αυτά; Κάτι που μπορεί να γίνει με βάση τα εργαλεία της ΕΕ είναι να δοθεί στα προϊόντα αυτά η λεγόμενη «συνδεδεμένη ενίσχυση» δηλαδή μια πρόσθετη ενίσχυση η οποία δίνεται ακριβώς για να έχει  ένα επιπλέον κίνητρο ο αγρότης και να καλλιεργήσει. Ήδη το μαλακό σιτάρι είχε συμπεριληφθεί από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία στον κατάλογο των προϊόντων που είχε σταλεί προς έγκριση στην ευρωπαϊκή επιτροπή και στη διαπραγμάτευση που είναι ακόμα  ανοιχτή και γίνεται εγώ θα προσθέσω και τον αραβόσιτο. Αλλά  συνολικά όλη η Ευρώπη στρέφεται πλέον σε μια νέα κατεύθυνση, η συζήτηση έχει ξεκινήσει για ένα νέο ίσως παραγωγικό μοντέλο. Ο γάλλος  ομόλογός μου πρότεινε να δούμε το θέμα του μέτρου της αγρανάπαυσης γιατί χρειάζονται όλες οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις για να χρησιμοποιηθούν και να μπορέσουν να παράξουν οι αγρότες και να μη λείψει  κανένα προϊόν,  οπότε έχει ξεκινήσει μια μεγάλη συζήτηση.

Για το ποιες άμεσες παρεμβάσεις μπορούν να γίνουν στο αγροτικό πετρέλαιο και στο θέμα των  λιπασμάτων: Οι αγρότες έχουν πραγματικά πολύ μεγάλη αύξηση το κόστος της παραγωγής τους οπότε η κυβέρνηση εγκαίρως να θυμίσω ότι ήδη από το Σεπτέμβριο όταν είχαμε τα πρώτα δείγματα της ενεργειακής κρίσης έκανε τις παρεμβάσεις της οι οποίες βεβαίως κλιμακώνονται. Ήδη έχουν ανακοινωθεί 180 εκατομμύρια για τη στήριξη των  αγροτών είτε έχουν να κανουν με τη κατανάλωση του αγροτικού ρεύματος είτε με την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης. Χθες κατατέθηκε στη Βουλή το σχετικό άρθρο το οποίο προβλέπει την επιστροφή στους αγρότες με βάση τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις που θα έχουνε φέτος μεγάλου μέρους από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης, η υπόθεση όμως για  τα λιπάσματα έχει ανοίξει και σε επίπεδο της ευρωπαϊκής επιτροπής. Εμείς αυτο το οποίο  αναμένουμε είναι να ανακοινωθεί η σχετική εργαλειοθήκη των χρηματοδοτικών εργαλείων και μέσων που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσουμε ως χώρα και αυτό θα το κάνει τη ευρωπαϊκή  επιτροπή το επόμενο χρονικό διάστημα έτσι ώστε να δούμε και σε επίπεδο ζωοτροφών. Έχουμε μειώσει το ΦΠΑ στα λιπάσματα στο 6%, έχουμε κάνει σημαντικές παρεμβάσεις  οι οποίες όμως μετά την εισβολή των ρώσων στην Ουκρανία δυστυχώς δεν επαρκούν οπότε το επόμενο διάστημα αλλά και από αύριο που θα αρχίσουν οι ανακοινώσεις συνολικά θα έχουμε και άλλα μέτρα για τους αγρότες γιατί κατανοούμε  περισσότερο από κάθε άλλη φορά όλοι μας  το πόσο  ανάγκη έχει να στηριχθεί ο πρωτογενής τομέας σε αυτή την πολύ δύσκολη περίοδο. Περιμένουμε νέες ανακοινώσεις για τους αγρότες και βεβαίως περιμένουμε και την άμεση υλοποίηση του προαναγγελθέντος μέτρου για το 4% επί του τζίρου των κτηνοτρόφων μας  για την ενίσχυσή τους έτσι ώστε να μπορέσουν να πάρουν τα εφόδια τα οποία τους χρειάζονται αυτή τη στιγμή. 

Για τα φαινόμενα κερδοσκοπίας: Βεβαίως το παρακολουθούμε και σε συνεργασία  με το υπουργείο Ανάπτυξης το επόμενο διάστημα θα ανακοινώσουμε συγκεκριμένα μέτρα παρακολούθησης όλης αυτής της  αλυσίδας. Πρέπει να δούμε τα αποθέματα τα οποία υπάρχουν για να παρακολουθούμε και τις κινήσεις των προϊόντων, είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τους εισαγωγείς, παρακολουθούμε την πορεία  στο τελικό προϊόν. Ειδικά ως προς την αρτοποιεία δεν έχουν σημειωθεί ιδιαίτερες αυξήσεις, βεβαίως ελπίζουμε ότι θα ομαλοποιηθεί η αγορά το επόμενο διάστημα  και θα ηρεμήσει η όλη κατάσταση αλλά αυτή τη στιγμή ειδικά στα προϊόντα των αρτοποιών είναι πάρα πολύ μικρές οι αυξήσεις και αυτές οφείλεται κατά βάση στην ενεργειακή κρίση η οποία αύξησε το κόστος παραγωγής.

Για το αν υπάρχει ενδεχόμενο αγροτικών κινητοποιήσεων τις επόμενες μέρες: Έχει προαναγγελθεί μια διαμαρτυρία που θα γίνει στην Αθήνα την Παρασκευή από συλλόγους αγροτών, εμείς θα είμαστε στο υπουργείο για να τους δεχτούμε και για να ακούσουμε τα ζητήματα που θα μας θέσουνε. Είμαστε μαζί στην αντιμετώπιση αυτού του εξωγενούς παράγοντα, του πολύ δύσκολου για όλους, πρέπει με μέτρο και με σύνεση και βέβαια εντός των δημοσιονομικών περιθωρίων να στηρίξουμε και τις ευπαθείς ομάδες και τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις αλλά βεβαίως και τους αγρότες μας. Νομίζω ότι το έχουμε κάνει με διακριτό τρόπο  το προηγούμενο  διάστημα ειδικά για τους αγρότες, θα το κάνουμε και στη συνέχεια. Κατανοούμε πόσο σημαντικά είναι αυτή τη στιγμή για όλους να μην υπάρχει καμία ανησυχία για την επισιτιστική επάρκεια της χώρας.