Στη σκιά των δραματικών εξελίξεων στην Ουκρανία συναντώνται την Κυριακή στην Κωνσταντινούπολη ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Την ώρα που τα μέτωπα στην Ουκρανία φλέγονται, ο Ταγίπ Ερντογάν σε μία ιστορική στιγμή υποδέχθηκε στην Τουρκία τον Ισραηλινό ομόλογό του βγάζοντας από τον πάγο τις τουρκο-ισραηλινές σχέσεις και ετοιμάζεται για τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη την Κυριακή στην Κωνσταντινούπολη.

 Η υπερκινητικότητα της Τουρκίας στη διπλωματική σκακιέρα δεν την βγάζει ωστόσο εκτός των αναθεωρητικών της σχεδιασμών. Η Άγκυρα δέσμευσε με παράνομη NAVTEX περιοχή μεταξύ Λήμνου και Λέσβου για άσκηση την Πέμπτη.

 Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο υπουργικό συμβούλιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης το ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη θα γίνει με διάθεση παραγωγική. Γεγονός ωστόσο είναι πως η Αθήνα δεν τρέφει αυταπάτες. «Η Ελλάδα μάλιστα έχει κάθε λόγο να επιδιώκει τη συζήτηση, καθώς οι θέσεις μας εδράζονται στη διεθνή νομιμότητα. Οι προσδοκίες μου, συνεπώς, είναι μετρημένες και ρεαλιστικές. Γι’ αυτό και προσέρχομαι σε αυτήν τη συνάντηση με την αυτοπεποίθηση την οποία μας προσφέρουν οι τεκμηριωμένες εθνικές μας απόψεις» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

 Ο Ερντογάν στράφηκε σήμερα κατά της Δύσης την οποία κατηγόρησε ότι δεν κάνει κάτι για να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία. «Μπροστά σε αυτήν την επαίσχυντη εικόνα της ανθρωπότητας, οι οργανισμοί των οποίων το καθήκον είναι να διασφαλίζουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα δεν κουνούν ούτε το δαχτυλάκι τους» σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

 Παράλληλα, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας υποδέχεται τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ και τον ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα, διαφημίζοντας μια τριμερή συνάντηση στο Φόρουμ της Αττάλειας στην Τουρκία, με απώτερο στόχο να κερδίσει διπλωματικούς πόντους και να φανεί χρήσιμη στη Δύση μέσα από μια ειρήνευση στο Ουκρανικό μέτωπο.

 

Ιστορική συνάντηση Ερντογάν-Χερτζόγκ στην Κωνσταντινούπολη

Σε θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Τούρκου προέδρου και του νέου πρωθυπουργού του Ισραήλ, όπου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε τις ενεργειακές προτάσεις του, με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να δηλώνει πως «πρέπει να κοιτάξουμε την επόμενη μέρα». Το σημαντικό είναι πως μετά από αυτή τη συνάντηση θα μεταβεί τις επόμενες μέρες στο Ισραήλ, ο Τούρκος πρόεδρος Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

 Την ίδια ώρα, αύριο θα γίνει και η συνάντηση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ με τον Τούρκο πρόεδρο, μία συνάντηση για την οποία δέχεται εύσημα η Τουρκία.