Ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την Άγκυρα, στο ανώτερο επίπεδο, επιδιώκει η Αθήνα, εν μέσω της κρίσης σε πολλά επίπεδα που έχει προκαλέσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και ο συνεχιζόμενος πόλεμος. Στόχος είναι να πέσουν οι τόνοι και να υπάρχει ηρεμία στις σχέσεις των δύο χωρών τους επόμενους τουλάχιστον μήνες, όπου οι γεωπολιτικές, οικονομικές και ενεργειακές αναταράξεις αναμένονται ισχυρές.

Μετά από διαβουλεύσεις αρκετών ημερών, οριστικοποιήθηκε χθες το πρωί η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν, αυτή την Κυριακή 13 Μαρτίου το μεσημέρι στην Κωνσταντινούπολη, σε γεύμα στην οικία του προέδρου της Τουρκίας – χωρίς την διευρυμένη ατζέντα συζήτησης που επεδίωκε η τουρκική πλευρά.

Το περίγραμμα

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει θέσει ο ίδιος το περίγραμμα και τον πήχη των προσδοκιών της συνάντησης με τον κ. Ερντογάν, μιλώντας προ ημερών στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha: «Δεν περιμένω ότι από μία τέτοια συνάντηση θα λυθούν όλα τα ζητήματα και όλες οι μεγάλες διαφορές που έχουμε, προεξάρχοντος του ζητήματος της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών. Είναι ένα ζήτημα το οποίο μας ταλανίζει δεκαετίες. Θα μπορούσε όμως να αποτελέσει το έναυσμα για ένα κατέβασμα των τόνων, για να σταματήσει αυτή η αναθεωρητική ρητορική, να σταματήσουμε να ακούμε αυτές τις αδιανόητες συζητήσεις περί αποστρατικοποίησης των νησιών και περί κυριαρχίας των νησιών που συνδέεται με την αποστρατικοποίηση», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.


«Προκλήσεις»

«Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για τον κόσμο, οι δύο χώρες, παρά τις διαφορές μας, αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις σε μια σειρά από ζητήματα. Προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν στη λογική του να λύσουμε προβλήματα και όχι να προσθέσουμε και άλλα», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, σημειώνοντας πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης «θα προσέλθει στην συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο με θετική διάθεση επικεντρώνοντας στην ουσία και όχι στη ρητορική, χωρίς ψευδαισθήσεις και φυσικά χωρίς διαφοροποιήσεις από τις σταθερές και καθαρά διατυπωμένες θέσεις της Ελλάδος, θέσεις οι οποίες εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο».

«Αν όχι τώρα, πότε;»

«Εάν δεν υπάρξει επαφή ανάμεσα στον κ. Μητσοτάκη και στον κ. Ερντογάν, τώρα που αλλάζει το τοπίο της ευρωπαϊκής ασφάλειας, πότε θα υπάρξει;», διερωτήθηκε παράλληλα η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Σύμφωνα με την ίδια, οι τουρκικές αιτιάσεις είναι γνωστές, δεν μπορούν να μπουν στην ατζέντα σε κανένα επίπεδο διαλόγου. «Έχουμε απαντήσει τεκμηριωμένα και κατ΄ επανάληψη σε όλα τα επίπεδα, και οι δικές μας θέσεις είναι γνωστές και τις υποστηρίζουμε. Η Δύση έχει καταδικάσει κάθε μορφή αναθεωρητισμού και επεκτατισμού και ελπίζουμε ότι αυτό θα κάνει και η Τουρκία εγκαταλείποντας τέτοιου είδους θέσεις», υπογράμμισε.

Στο Φανάρι

Νωρίς το πρωί της Κυριακής, ο πρωθυπουργός θα παρευρεθεί στην Θεία Λειτουργία για την Κυριακή της Ορθοδοξίας στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι και στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο.