Για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις του στην Ευρώπη και στην Ελλάδα μίλησε στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «Επιστροφή στην Κανονικότητα» ο πρώην Επίτροπος της ΕΕ και πρώην υπουργός Δημήτρης Αβραμόπουλος. 

Για τον νέο γύρο συνομιλιών μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας ο κ. Αβραμόπουλος σχολίασε: «Πώς γίνεται να γίνουν διαπραγματεύσεις με τη μία πλευρά να είναι με το πιστόλι στον κρόταφο; Είναι πολύ δύσκολες οι διαπραγματεύσεις γίνονται κάτω από εκφοβισμό και απειλή, την στιγμή που κλιμακώνονται οι πολεμικές επιχειρήσεις».

Αναφορικά με την εισβολή της Ρωσίας και τον Βλαντιμίρ Πούτιν είπε: «Έχουμε να κάνουμε με έναν δικτάτορα. Ο Πούτιν και ο στρατός του είναι που κάνει την εκβολή εγώ πιστεύω ότι ο ρωσικός λαός δεν συμφωνεί και θα το δείξει σύντομα, κυρίως κάτω από την πίεση που θα ασκηθεί επάνω του με την εφαρμογή των σκληρών κυρώσεων που έχει επιβάλει Δύση. Το πρώτο πλήγμα θα είναι ο ρωσικός λαός και τα πονηρά θα χτυπήσουν και τις δικές μας κοινωνίες. Ο κόσμος θα ξεσηκωθεί».

«Ο Πούτιν θα βρεθεί απομονωμένος την ίδια του τη χώρα και ίσως αυτό να είναι και η λύτρωση διότι όπως έχει συμβεί με όλους τους δικτάτορες αυτού του είδους έχουν ένα κακό τελος», επεσήμανε ο πρώην υπουργός τονίζοντας πως «δείχνει εκδίκηση γι’ αυτό που έγινε το 1990 που χωρίς να πέσει μία τουφεκιά έπεσε ο κομμουνισμός».

Αναφορικά με τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς της Γερμανίας: «Η Γερμανία πήρε την απόφαση και επανεξοπλίστηκε αυτή την απόφαση την καταχειροκρότησαν και οι ΗΠΑ το θηριώδες ποσό των 100 δισεκατομμυρίων θα καταστήσει την Γερμανία μια υπερδύναμη στην καρδιά της Ευρώπης.

Κάθε χώρα έχει τις δικές εθνικές ευαισθησίες και τα δικά της προβλήματα. Η Ευρώπη έχει περάσει τρεις απανωτές κρίσεις την προσφυγική την οικονομική και την υγειονομική, που ανέδειξαν τις εσωτερικές τις αδυναμίες. Τώρα έρχεται το ουκρανικό και της θυμίζει ότι αν θέλει να επιβιώσει πρέπει να ολοκληρώσει την πολιτική της ενότητα και αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα από την άμυνα και την εξωτερική πολιτική. Η Γερμανία πολύ ορθά θα παίξει τον δικό της ρόλο. Τα ιστορικά της μαθήματα τα έχει πάρει δεν θα δούμε μία Γερμανία να απειλεί την Ευρώπη».

Για την Τουρκία

«Η Τουρκία κοιτάει προς την Δύση θα ήταν ανόητο να σκεφτεί κάποιος από την Τουρκία να ανοίξει μέτωπο με την Ευρώπη μέσα από ζητήματα με την Ελλάδα. Είναι ανησυχητικό ότι τον τελευταίο καιρό ο Τσαβούσογλου και ο Ερντογάν αμφισβήτησαν την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας. Σε ό,τι αφορά τον ρόλο της Τουρκίας μη γελιόμαστε είναι ένας στρατηγικός παίκτης την οποία υπολογίζουν οι πάντες».

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος χαρακτήρισε πολύ σωστή ενέργεια την πρόταση του πρωθυπουργού στον Τούρκο ομόλογό του να συζητήσουμε για την ουκρανική κρίση.

«Το ουκρανικό δεν συνιστά λόγω ανησυχίας για την Ελλάδα σε σχέση με την Τουρκία», κατέληξε.