«Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, επιταχύνει την ενοποίηση της Ευρώπης», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε Φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως δεν βλέπει λόγο να γίνουν εκλογές.

Παράλληλα τόνισε πως ντρέπεται για τις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ περί δύο ιμπεριαλισμών.

Ακόμη σημείωσε πως η Ρωσία δεν μπορεί να κερδίσει την Ουκρανία και δεν είναι δυνατόν να απειλήσει το ΝΑΤΟ.

Την ίδια στιγμή ο υπουργός εκτίμησε πως δεν υπάρχει περίπτωση χρήσης πυρηνικών όπλων από την Ρωσία.

Επιπρόσθετα ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε πως είναι αδύνατον η Τουρκία να κάνει εισβολή ή προβοκάτσια κατά της Ελλάδας.

«Ηταν λάθος η στάση στου ΣΥΡΙΖΑ στο ντεμί για την ουκρανική κρίση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για την ανακοίνωση της Ρωσικής πρεσβείας είπε πως είναι απαράδεκτη.

Μεταξύ άλλων τόνισε ότι οι Έλληνες είναι λαός που πολεμάει για την Ελευθερία.

Τέλος ανέφερε πως περιμένει τι θα πει η αντιπολίτευση στην σημερινή συζήτηση στη Βουλή.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Άδωνι Γεωργιάδη στα Παραπολιτικά 90,1

Αναφορικά με το εύρημα δημοσκόπησης όπου 20% είναι υπέρ της Ρωσίας, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων σημείωσε: «Θα έλεγα ότι είναι πολύ καλό, το ότι είναι μόνο 20% τώρα είναι πάρα πολύ καλό διότι η παραδοσιακή ρωσοφιλία στην Ελλάδα είναι πολύ μεγαλύτερη από το 20% άρα δείχνει ότι ο ελληνικός λαός στρέφεται με πολύ μεγάλη ταχύτητα προς τη δίκαια πλευρά που είναι η πλευρά του αμυνόμενου».

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία επιταχύνει την ενοποίηση της Ευρώπης και επιταχύνει κατ’ αυτή την έννοια και τον προσανατολισμό το δικό μας. Μόνο να σκεφτείτε πόσα χρόνια οι ελληνικές κυβερνήσεις προσπαθούσαμε να επιτύχουμε κοινή ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική και κοινή εξωτερική πολιτική για να επιτευχθεί αυτή σε τρεις μέρες εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι εντυπωσιακό ιστορικό γεγονός», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς αν οι εξελίξεις επιταχύνουν τις εκλογές, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε: «Δεν βλέπω κανένα λόγο εκλογών. Δεν υπάρχει λόγος εκλογών».

Αναφορικά με τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στον ρωσοουκρανικό πόλεμο, τοποθετήθηκε λέγοντας: «Είναι δυνατόν την ώρα που μπροστά στα μάτια μας μια ξένη δύναμη εισβάλει σε ένα άλλο κράτος, το οποίο δεν έχει προκαλέσει και καθόλου, χωρίς κανένα λόγο και να εισβάλει με αυτή τη δύναμη πυρός και να συζητάμε για τους δύο ιμπεριαλισμούς. Αυτό ειναι ντροπή, ντρέπομαι για αυτούς που τα λένε. Βλέπουμε μπροστά στα μάτια μας μια εισβολή, μια υπερδύναμη εισβάλει σε ένα σχετικά αδύναμο κράτος μπροστά στην υπερδύναμη και συζητάμε για τους δύο ιμπεριαλισμούς;».

«Είναι τελείως προφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε το momentum για άλλη μια φορά. Δυο εβδομάδες πριν την εισβολή οι ευρωβουλευτές του απείχαν της ψηφοφορίας για την οικονομική ενίσχυση της Ουκρανίας. Ψήφισαν εναντίον οι βουλευτές του ΚΚΕ και της Ελληνικής Λύσης από την Ελλάδα και ο Λαγός της Χρυσής Αυγής και απείχαν του ΣΥΡΙΖΑ. Μπορείτε να συλλάβετε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο να ταυτιστεί με το ΚΚΕ, την Ελληνική Λύση και τον Λαγό επί ενός θέματος τόσο τεράστιου όσο η Ουκρανία αντί να είναι με όλη τη Δύση. Βέβαια θα μου πείτε ότι οι άνθρωποι πριν από 6 χρόνια πηγαίνανε στον Πούτιν και ζητάγανε ρούβλια», υπογράμμισε ο ίδιος.

Αναφορικά με τις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ότι υπάρχει ενδεχόμενο συνεπειών από τις κυρώσεις που θα επιβάλλει η Ρωσία, δήλωσε: «Έχετε δει τη Ρωσία να απειλεί με πόλεμο οποιαδήποτε Νατοική χώρα; Δεν αφήνουν τίποτα ανοιχτό ούτε μπορεί να το κάνει αυτό η Ρωσία. Η Ρωσία καλά –καλά δεν μπορεί να κερδίσει την Ουκρανία θα τα βάλει με όλο το ΝΑΤΟ;»

ΔΗΜ: Η προειδοποίηση ότι είναι τα πυρηνικά σε μέγιστο βαθμό επιφυλακής δεν αφορά το ΝΑΤΟ;

«Η προειδοποίηση για τα πυρηνικά δεν είναι για να επιτεθεί στο ΝΑΤΟ . Στο Ρωσικό δόγμα του πολέμου αν απειληθεί η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει πυρηνικά. Προφανώς ο Πρόεδρος Πούτιν σε μια στιγμή που είναι δύσκολη για αυτόν, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχει μπλέξει, ανεβάζει την κόντρα του και πετάει στο τραπέζι και την δήθεν χρήση πυρηνικών. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει καμία περίπτωση χρήση πυρηνικών όπλων. Ούτε πιστεύω ότι έχουν τρελαθεί όλοι στη Ρωσία. Ο πρόεδρος Πούτιν πρέπει να πει ό,τι μπορεί για να κερδίσει έναν πόλεμο στον οποίο έχει μπλέξει αυτό δεν αφορά τον προσανατολισμό και τις αποφάσεις της Ελλάδος. Αυτή η στιγμή η Ελλάδα έχει στείλει αμυντικό οπλισμό και ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία όπως έχουν κάνει δεκάδες άλλες ευρωπαϊκές χώρες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς αν άλλαξε το δόγμα που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια να μην στέλνουμε αμυντικό υλικό, απάντησε: «Ότι η Ελλάδα ανήκει στη Δύση και ότι είναι με τη Δυτική συμμαχία αυτό ήταν πάντα δεν είναι τώρα άλλαξε όμως κάτι που είχε ενδιαφέρον ως προς τη Ρωσία. Μέχρι σήμερα, μέχρι την κυβέρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη όποτε υπήρχε κάποια κρίση μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας η Ελλάδα ήταν πάντα σε μια θέση ολίγον αμφίσημη. Δηλαδή μεταξύ των χωρών μας θεωρούσαν πάντα μια περίπου φιλορωσική δύναμη στα πλαίσια που επέτρεπε η Δύση. Για πρώτη φορά επί του Κυρ. Μητσοτάκη η Ελλάδα παίρνει μια τόσο καθαρή θέση αυτό ειναι αλήθεια, αυτό έχει αλλάξει. Αν με ρωτάτε αν καλώς έκανε αυτό ο Μητσοτάκης προφανώς καλώς το έκανε γιατί πρώτον διότι έχουμε την πλευρά του αμυνόμενου και η ελληνική ιστορία δεν επιτρέπει να είμαστε με τον επιτιθέμενο.

«Δεύτερον διότι τα εθνικά μας συμφέροντα λένε ότι πρέπει να είμαστε απολύτως ξεκάθαροι στον πλανήτη ότι όταν κάποιος εισβάλει σε ένα γείτονά του για να αλλάξει τα σύνορα ή να αλλάξει το status quo αυτό είναι παράνομο και πρέπει να αντιμετωπίζεται. Να σας το πω διαφορετικά, αν ο πρόεδρος Πούτιν έπαιρνε την Ουκρανία σε τρεις μέρες και δεν είχε σοβαρές κυρώσεις από τη Δύση και γύρναγε τροπαιοφόρος νικητής και όλοι του λέγανε «τι μεγάλος είσαι» δεν θα άνοιγαν οι ορέξεις του Ερντογάν; Τώρα που ο Πούτιν έχει μπλέξει, του έχουν παγώσει τα λεφτά, έχουν κλείσει οι τράπεζες του, πέφτει το ρούβλι 40% , έχει θέμα εντός Ρωσίας λέτε με την ίδια διάθεση ο Ερντογάν να θέλει να μπλέξει; Άρα στοιχειώδεις αίσθηση εθνικών ελληνικών συμφερόντων λένε ότι αυτό που έκανε ο Μητσοτάκης είναι απολύτως σωστό», συμπλήρωσε.

«Υπό τις δεδομένες σημερινές συνθήκες είναι αδύνατον η Τουρκία να κανει πλέον προβοκάτσια κατά της Ελλάδος ή εισβολή. Είναι αδύνατον γιατί από την ώρα που η κοινή γνώμη σε όλη τη Δύση αφυπνίστηκε σε αυτό το βαθμό και είπε ότι η εισβολή σε μια χώρα πρέπει να τιμωρείται δεν ήταν το ίδιο το 1974, δεν υπήρχε αυτό το κλίμα στη Δύση το 1974 δυστυχώς δεν ήτανε, αυτό όμως που δεν ήταν το 1974 έχει γίνει το 2022», είπε μεταξύ άλλων.

ΔΗΜ: Προεξοφλείτε ότι η ΕΕ θα πάρει την ίδια θέση;

«Το προεξοφλώ 100%. Όταν σε θέματα αρχών όλη Ευρώπη συμφωνεί δεν μπορεί να αλλάξει μετά και για αυτό η Ελλάδα δεν πρέπει να έχει καμία αμφιθυμία και αμφισημία διότι το βασικό μας επιχείρημα αύριο με την Τουρκία θα είναι η στάση μας με την Ουκρανία. Για αυτό και ήταν λάθος η στάση του ΣΥΡΙΖΑ που ήταν από την αρχή στο ντεμί, τώρα έχει αρχίσει και στρίβει βλέπω και ο Τσίπρας», επισήμανε ο ίδιος.

Ερωτηθεις αν σε αυτή την κρίσιμη στιγμή θα ήταν καλό να υπάρχει επικοινωνία με τις πολιτικές δυνάμεις, απάντησε: «Ασφαλώς αλλά για να είμαι ειλικρινείς εγώ δεν είχα αν φανταστεί ότι θα υπήρχε σοβαρή πολιτική δύναμη στην Ελλάδα που θα αντετίθεντο στην αποστολή βοήθειας στην Ουκρανία. Εγώ το θεωρούσα κάτι σαν ηθικό μας καθήκον. Ζήσαμε πέρυσι τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση και όλοι εξήραμε τους φιλέλληνες που στέλνανε βοήθεια στην Ελλάδα να πολεμήσουν του Οθωμανούς τώρα που οι Ουκρανοί έχουν τους Ρώσους που πάνε να πάρουν την πατρίδα τους λέμε γιατί στέλνουμε στους Ουκρανούς; Δεν ντρέπονται καθόλου!».

Ερωτηθείς πως σχολιάζει την ανακοίνωση της ρωσικής πρεσβείας, δήλωσε: «Η ανακοίνωση της ρωσικής πρεσβείας είναι ιταμή, είναι απαράδεκτη. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι την έχει γράψει πρέσβης, πιστεύω ότι έχει έρθει απευθείας από τη Μόσχα. Είναι γελοία για πρέσβη. Δεν είναι προσβλητική μόνο για την Ελλάδα είναι γελοία για τη πρεσβεία που την εξέδωσε. Αλλά το ότι τα κόμματα δεν την καταδίκασαν τι να πω αυτό σας το κρίνει ο καθένας. Η ουσία όμως παραμένει οι Έλληνες είμαστε λαός που πολεμά για την ελευθερία, σέβεται την ελευθερία και είναι πάντα με αυτούς που αγωνίζονται για την ελευθερία. Σε όλη μας την ιστορία πάντα ήμασταν αυτό το πράγμα, όποιος δεν το καταλαβαίνει δεν έχει επαφή με αυτό που λέγεται ελληνισμός».

Ερωτηθείς τι περιμένει από τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή, ανέφερε: «Περιμένω με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τη συζήτηση αυτή, γιατί θέλω να δω τι θα πει η αντιπολίτευση. Πρέπει να πάρουν ξεκάθαρη θέση και οι άλλοι».

«Η αποστολή του αμυντικού εξοπλισμού στην Ουκρανία για μένα ως Έλληνα είναι ηθικό μας καθήκον. Βλέπεις στο δρόμο έναν νταή να πάει να πλακώσει στο ξύλο έναν αδύναμο, δεν θα πας να βοηθήσεις, θα τον αφήσεις να τον δείρει; Έχουμε χάσει την ανθρωπιά μας τελείως στην Ελλάδα για πολιτικούς λόγους;», διαμήνυσε κλείνοντας.