Διαδοχικές κρίσιμες και άκρως επίκαιρες χρονικώς συναντήσεις είχε σήμερα το πρωί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, με τους πρέσβεις των ΗΠΑ και της Ουκρανίας Τζέφρυ Πάϊατ και Σεργκίι Σουτένκο αντιστοίχως, με τους οποίους συζητήθηκαν οι τελευταίες πολύ σοβαρές εξελίξεις στην Ουκρανία.

Κατά τη συνάντησή του με τον Ουκρανό pρέσβη ο ΥΕΘΑ υπογράμμισε ότι ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, της εδαφικής ακεραιότητος, της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας όλων των κρατών, καθώς και η απαγόρευση της χρήσης ή της απειλής χρήσης βίας, που προβλέπονται στον χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, αποτελούν θεμελιώδεις αρχές για την Ελλάδα, ενώ ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε πως η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό της Ελληνικής Ομογένειας στην Ουκρανία.

oykranos__1_

Αναφορικά με τη συνάντηση του ΥΕΘΑ με τον πρέσβη των ΗΠΑ Τζέφρυ Πάϊατ, αυτή κρατείτο μυστική και έγινε γνωστή πριν λίγη ώρα με σχετικό tweet του Έλληνα υπουργού, σε αντίθεση με την αντίστοιχη σημερινή συνάντηση του κ. Πάϊατ με τον υπουργό Εξωτερικών, η οποία είχε δημοσιοποιηθεί από τον Νίκο Δένδια από χθες το απόγευμα. Συμφώνως με το tweet του ΥΕΘΑ, η συζήτηση με τον Αμερικανό Πρέσβη είχε ως αντικείμενό της το Ουκρανικό και σε αυτήν ήτο παρών και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

Από την πλευρά του ο πρέσβης των ΗΠΑ στο δικό του λογαριασμό στο tweet έγραψε τα εξής: «Χαιρετώ τη δυνατότητα να συναντηθώ με τον ΥΕΘΑ Ν.Παναγιωτόπουλο και Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κ.Φλώρο αυτή την πολύ κρίσιμη χρονική συγκυρία και εξετάσαμε την κοινή μας επιθυμία να υποστηρίξουμε την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Οι ΗΠΑ χαιρετίζουν τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδος ως ενός σημαντικού εταίρου και υπερασπιστή της Νοτιοανατολικής πτέρυγος του ΝΑΤΟ».