Το «αποτύπωμα» της τεράστιας συμβολής των Ενόπλων Δυνάμεων στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού που σε λίγες μέρες συμπληρώνει δύο χρόνια από τότε που μας επισκέφθηκε, έδωσε με μία φράση του ο Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης Νίκος Χαρδαλιάς μιλώντας κατά την κήρυξη των εργασιών της ημερίδος με θέμα «Δύο Χρόνια Πανδημίας COVID-19: Προκλήσεις και Διδάγματα για τις Ένοπλες Δυνάμεις», η οποία διοργανώθηκε από το ΓΕΕΘΑ, στο Αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου.

«Χωρίς την αμέριστη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων, η μάχη της Πολιτικής Προστασίας ενάντια στον κοροναϊό δεν θα μπορούσε να κερδηθεί και η κοινωνία θα είχε καταρρεύσει», επισήμανε μεταξύ άλλων ο Ν.Χαρδαλιάς, προσθέτοντας: «Γιατί ήταν οι Ένοπλες Δυνάμεις εκείνες, που με την αμεσότητα των αποφάσεών τους και την ταχύτητα υλοποίησης των δράσεών τους, έδωσαν από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης δυναμικό παρόν, συνδράμοντας αποφασιστικά στην ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας στο πλευρό των γιατρών μας.

Προσέφεραν κλίνες νοσηλείας και κλίνες ΜΕΘ στα Στρατιωτικά Νοσοκομεία, ενώ διέθεσαν άμεσα κατάλληλο υγειονομικό και διοικητικό προσωπικό σε δομές του Υπουργείου Υγείας, στα σημεία εισόδου αεροπορικών και ακτοπλοϊκών συνδέσεων, στους σταθμούς διενέργειας rapid - tests, καθώς και στα εμβολιαστικά κέντρα ανά την επικράτεια, με σκοπό την επιτυχή υλοποίηση του Εθνικού Επιχειρησιακού Σχεδίου Εμβολιασμού των πολιτών.

Με τις εγγενείς δυνατότητες και την εμπειρία του “Military Logistics”, συνέβαλαν καταλυτικά στην ταχεία διανομή των εμβολίων σε κάθε σημείο της χώρας, σε κάθε εμβολιαστικό κέντρο, σε κάθε υγειονομική δομή, Νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας, συμπεριλαμβανομένου των ορεινών και απομακρυσμένων χωριών, των μικρών νησιών και των ακριτικών μικρονήσων, με αποτέλεσμα κάθε πολίτης να έχει έγκαιρη και ασφαλή πρόσβαση στον εμβολιασμό», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σε άλλο σημείο του χαιρετισμού του ο ίδιος τόνισε ότι «η Πολιτική Προστασία μέσα σε αυτή τη δοκιμασία, έκανε άλματα προόδου δεκαετιών, μπήκε στον επιταχυντή όπως σωστά, εύστοχα σημείωσε ο Πρωθυπουργός, κατορθώνοντας με την επιμονή και την αυταπάρνηση όλων των στελεχών της, να αναδειχθεί ως ο θεσμός που πάντοτε όφειλε να είναι για τη χώρα, μια πραγματική «ασπίδα προστασίας» για κάθε Ελληνίδα, κάθε Έλληνα. Και αυτό είναι το μεγαλύτερο κέρδος που αφήνει ως παρακαταθήκη για το μέλλον της χώρας η εξέλιξη της πανδημίας. Και νιώθω πραγματικά υπερήφανος που ηγήθηκα αυτής της προσπάθειας ως επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας για δύο και πλέον έτη και ευλογημένος που καταφέραμε να ανταποκριθούμε όλοι μαζί των προσδοκιών και των απαιτήσεων μιας ολόκληρης κοινωνίας».

Στην ημερίδα συμμετείχαν ως ομιλητές διακεκριμένοι επιστήμονες από τον χώρο της Υγείας, την πανεπιστημιακή κοινότητα και τις Ένοπλες Δυνάμεις, μεταξύ των οποίων ο Γεν.Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, o Πρόεδρος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας και καθηγητής Παθολογίας-Λοιμοξιωλογίας στην Ιατρική σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Σωτήριος Τσιόδρας και ο καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών Νικόλαος Σύψας, μέλος της εθνικής επιτροπής προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κοροναϊού COVID-19 του υπουργείου Υγείας.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο επίσης ο Υπουργός Υγείας Αθανάσιος Πλεύρης, η Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Ασημίνα Γκάγκα, η Υφυπουργός Υγείας αρμόδια για θέματα ψυχικής υγείας Ζωή Ράπτη, o Περιφερειάρχης Αττικής Γεώργιος Πατούλης, οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ και ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, ο Γεν.Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Αντιστράτηγος Π.Σ. ε.α. Βασίλειος Παπαγεωργίου, καθώς και εκπρόσωποι των Αρχηγών των Σωμάτων Ασφαλείας.