Η συστηματική προσέγγιση των βαλκανικών χωρών συνεχίζεται με επιμονή από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Στη σκιά των καταιγιστικών εξελίξεων στο ουκρανικό, ο πρωθυπουργός συμπληρώνει σήμερα ένα κύκλο πυκνών επαφών στη βόρεια γειτονιά μας: Μέσα σε δύο μόλις εβδομάδες, έχει συναντηθεί με τους ηγέτες επτά κρατών των Βαλκανίων (κατά σειρά Μαυροβούνιο, Κροατία, Σερβία, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία, Ρουμανία), με τον τελευταίο κρίκο της διπλωματικής αλυσίδας αυτής να συμπληρώνεται σήμερα στο Βουκουρέστι.

H Ελλάδα επιδιώκει σταθερά μια δυναμική γεωπολιτική και οικονομική επαναφορά στη βαλκανική χερσόνησο, σε μία περίοδο μάλιστα όπου είναι εμφανής σε αρκετές πρωτεύουσες της περιοχής η δυσαρέσκεια για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την καθυστέρηση στην ενταξιακή πορεία των κρατών των δυτικών Βαλκανίων, όπως εμφανής είναι και η προσπάθεια του Ταγίπ Ερντογάν να αυξήσει την επιρροή του σε μια σειρά από χώρες της περιοχής.

Μετά τη συνάντηση στην Αθήνα με τον πρόεδρο του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς και την επίσκεψη στο Ζάγκρεμπ όπου είδε τον Αντρέι Πλένκοβιτς, ο Έλληνας πρωθυπουργός μετέβη στη Σερβία και συνομίλησε με τον πρόεδρο της χώρας Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Στο περιθώριο της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου προ ημερών είχε τετ α τετ με τον Αλβανό ομόλογό του Έντι Ράμα και συζήτησαν μεταξύ άλλων για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών, ενώ είχε σύντομη συνάντηση με τον νέο πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι.

Η κρίση στην Ουκρανία και η ανάγκη αποκλιμάκωσης και βέβαια σεβασμού της εθνικής κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της χώρας αποτελούν σταθερά σημεία αναφοράς στις συνομιλίες αυτές του κ. Μητσοτάκη, όπως και η ανάδειξη από πλευράς του της παράνομης συμπεριφοράς της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, της επιθετικής ρητορικής και των ενεργειών που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και της σταθερής προσήλωσης της χώρας μας στον καλή τη πίστει διάλογο στη βάση της διεθνούς νομιμότητας.

Χθες επισκέφθηκαν την Αθήνα και το Μέγαρο Μαξίμου μια ομάδα υψηλόβαθμων υπουργών της κυβέρνησης της Βουλγαρίας και στη διάρκεια της συνάντησης υπογραμμίστηκε το άριστο επίπεδο των ελληνοβουλγαρικών σχέσεων και η αμοιβαία βούληση για την περαιτέρω εμβάθυνσή τους.

Όπως σημειώνεται από το Μαξίμου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ο πρώτος ηγέτης κράτους-μέλους της Ε.Ε. που πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη Βουλγαρία μετά τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης και συναντήθηκε με τον νέο Πρωθυπουργό, Κιρίλ Πέτκοφ, στις 20 Δεκεμβρίου 2021.

Κατά τη χθεσινή συνάντηση, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε τις ευκαιρίες συνεργασίας που παρουσιάζονται σε προγράμματα συνδεσιμότητας υποδομών ενέργειας, μεταφορών και ψηφιακών δικτύων με προστιθέμενη αξία, όχι μόνο για την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή.

Το σημερινό πρόγραμμα του πρωθυπουργού στη Ρουμανία έχει ως εξής:

Στις 12:00 θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Ρουμανίας, Klaus Iohannis, στο Μέγαρο Cotroceni, στο Βουκουρέστι.

Στις 13:00 θα συναντηθεί, στην Πρεσβεία της Ελλάδας, με το Διοικητικό Συμβούλιο του Διμερούς Ελληνο-ρουμανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Έλληνες επιχειρηματίες και χορηγούς πολιτιστικών δράσεων.

Στις 13:40 θα έχει συνάντηση με τον Ρουμάνο ομόλογό του, Nicolae-Ionel Ciucă, στο Μέγαρο Victoria. Στη συνέχεια οι δύο Πρωθυπουργοί θα υπογράψουν Κοινή Διακήρυξη και θα κάνουν δηλώσεις σε εκπροσώπους του Τύπου.

Στις 19:00 θα παρακαθήσει σε επίσημο δείπνο που θα παραθέσει ο Πρωθυπουργός της Ρουμανίας.