Τη «βεβήλωση της Αγίας Σοφίας» καθώς και άλλων ιστορικών μνημείων από την Τουρκία πρόκειται να επαναφέρει η Ελλάδα στη 45η Σύνοδο της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς, που θα πραγματοποιηθεί στις 19-30 Ιουνίου 2022, στο Καζάν της Ρωσίας.

 Αυτό προκύπτει, σύμφωνα με ανακοίνωση του αντιπροέδρου της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη, από τις απαντήσεις τόσο του Υπουργείου Εξωτερικών όσο και του Υπουργείου Πολιτισμού-Αθλητισμού, σε ερώτηση την οποία είχε καταθέσει (ο κ. Κακλαμάνης) στις 7/2/2022.

 Ο βουλευτής Α' Αθηνών της ΝΔ, Νικήτας Κακλαμάνης ζητούσε να πληροφορηθεί σε ποιες ενέργειες και σε τι «μέτρα έχει προβεί η ελληνική πλευρά για την προστασία του ναού της Αγίας Σοφίας ως μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, αφού λόγω δημοσιευμάτων του ξένου Τύπου, οι Τούρκοι, παραβιάζοντας κάθε έννοια του Διεθνούς Δικαίου, την έχουν μετατρέψει σε τζαμί και ως σήμερα συνεχίζουν την αλλοίωση της».

 Τόσο ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, όσο και η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη «υπογραμμίζουν αναλυτικά τις κινήσεις, που έχουν γίνει από την πλευρά τους προς όλα τα διεθνή fora, προκειμένου να σταματήσει η ουσιαστική καταστροφή της Αγίας Σοφίας από το τουρκικό κράτος, αφού μετατρέπεται από Σύμβολο της Ορθοδοξίας, σε τζαμί» σημειώνει στην ανακοίνωσή του ο κ. Κακλαμάνης και προσθέτει: «Τονίζουν δε στις απαντήσεις τους, ότι τελευταίο δείγμα προκλητικότητας από τη γείτονα ήταν, ότι οι Τούρκοι δεν κατέθεσαν καν σχετική έκθεση για την Αγία Σοφία, ως την 1η Φεβρουαρίου 2022, όπως τους είχε ζητηθεί από το Κέντρο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO».

 «Εύχομαι και ελπίζω, ότι χάρη σε αυτές τις ενέργειες, το συγκεκριμένο θέμα που αγγίζει τη ψυχή ολόκληρου του Ελληνισμού, θα βρει ανταπόκριση στο σύνολο του Δυτικού Πολιτισμού, επαναφέροντας και την Τουρκία στη διεθνή έννομη τάξη…», τονίζει σε σχετική δήλωσή του ο Νικήτας Κακλαμάνης.