«Η Ελλάδα πρέπει να έχει στρατηγική ειρήνης και εξωστρέφειας», δήλωσε μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στους Χριστίνα Κοραή και Δημήτρη Τάκη ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης.

Ο βουλευτής ζήτησε να προχωρήσουν οι συμφωνίες με τη Βόρεια Μακεδονία, αναφέροντας την ίδια στιγμή ότι «βλέπουμε μια βούληση του Κυριάκου Μητσοτάκη να δίνει τα πάντα χωρίς να παίρνει τίποτα».

Αναλυτικά οι δηλώσεις του 

«Εμείς πρέπει να έχουμε στρατηγική ειρήνης, εξωστρέφειας και επίλυσης των διαφορών μας μέσα από το διεθνές δίκαιο και να αξιοποιούμε ως συγκριτικό πλεονέκτημα για τη χώρα μας το γεγονός ότι μετέχουμε στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. Και για να μην έχει καμία αμφιβολία ο κ. Καιρίδης για τη στάση του δικού μας κόμματος να θυμίσω ότι με την υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών βοηθήσαμε στα βόρεια σύνορα μας άλλη μια χώρα να μπει στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια και στο ΝΑΤΟ. Και καλό θα ήταν να προχωρήσουνε οι συμφωνίες συνεργασίας με τη Βόρ. Μακεδονία ώστε τα ελληνικά μαχητικά, που εξ ορισμού μετέχουν στο Νατοικό σύμπλεγμα, να είναι πάνω από το FIR της Βορ. Μακεδονίας».

Για τη συνάντηση Πάιατ με Τσίπρα

«Υπάρχει μια πάρα πολύ καλή σχέση, είναι σταθερή η σχέση και την περίοδο που ήμασταν στην κυβέρνηση και τώρα που είμαστε στην αντιπολίτευση. Εμείς επιδιώκουμε και με τις ΗΠΑ και με την πρεσβεία και με όλους να έχουμε μια σχέση σεβασμού».

Για Αλεξανδρούπολη είπε κάτι ο κ. Πάιατ γιατί εσείς αντιδράσατε στην ενίσχυση της Αλεξανδρούπολης

«Δεν γνωρίζω το πλήρες περιεχόμενο της συζήτησης. Εμείς θεωρούμε ότι η γεωστρατηγική τοποθέτηση της Ελλάδας πρέπει να είναι μια γέφυρα ειρήνης και όχι μια γέφυρα αναταράξεων. Η Ελλάδα είναι δίπλα στην Τουρκία, η Ελλάδα είναι πολύ κοντά στη Ρωσία η Ελλάδα δεν πρέπει να συμπεριφέρεται σαν να είναι μια 52η πολιτεία της άλλης πλευράς τους Ατλαντικού. Το πρόβλημά μας είναι η αναβάθμιση σε σχέση και με τις ανακατατάξεις που γίνονται με τη Ρωσία στην ευρύτερη περιοχή. Δεν χρειάζεται μέσω του ραδιοφώνου σας να δίνει ο καθένας διαπιστευτήρια που είναι η θέση της χώρας κλπ αυτά όλοι τα γνωρίζουμε όμως για να σέβονται στην εξωτερική πολιτική πρέπει να επιδιώκεις να ευθυγραμμίζεις τα συμφέροντα της πατρίδας σου με αυτόν με τον οποίο κάνεις συμφωνία. Εμείς θεωρούμε ότι όταν παραχωρούμε, και επί των ημερών μας παραχωρήθηκαν...μπορούσαμε και παίρναμε και κάτι για αυτό ως αντάλλαγμα. Εδώ βλέπουμε μια βούληση από τον κ. Μητσοτάκη να δίνει τα πάντα χωρίς να εξασφαλίζει τίποτα. Δηλαδή έχουμε το Τουρκολιβυκό μνημόνιο, είναι μια μεγάλη εκκρεμότητα. Έχουμε την ακύρωση του East Med είναι μια μεγάλη εκκρεμότητα».

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι η αντίδραση Δένδια ήταν στη σωστή κατεύθυνση

«Εμείς θέλουμε να πετύχει το ταξίδι του υπουργού εξωτερικών και δεν είναι η ειρήνη και η αγάπη που λέμε στα παιδάκια αυτό που γίνεται αυτη τη στιγμή στην Ουκρανία γιατί αν αποτύχει θα δούμε και οι ενήλικες τι σημαίνει η τιμή στο φυσικό αέριο, στα καύσιμα, στα μακαρόνια και στο ρύζι. Άρα το «ειρήνη ή πόλεμος» δεν είναι αγάπη ή μάλωμα, είναι και ζήτημα ανθρωπιστικό και κοινωνικό και οικονομικό».

Ποια θεωρεί ότι πρέπει να είναι η στάση μας σε περίπτωση ανάφλεξης στο Ρωσο-ουκρανικό ζήτημα

«Καταρχήν πρέπει να εργαστούμε όλοι για την ειρήνη αν αυτό όμως αποτύχει η Ελλάδα πρέπει να κρατήσει τη στάση που είχε για δεκαετίες με όλους τους έλληνες πρωθυπουργούς όλων των αποχρώσεων όλων των παρατάξεων. Είναι προφανές ότι όταν πλακώνονται τα βουβάλια πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικά τα βατράχια. Νομίζω ότι και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τοποθετήθηκε με σαφήνεια πάνω στο ζήτημα η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας είναι πάρα πολύ σημαντικό ζήτημα υπάρχει όμως δυνατότητα από όλες τις πλευρές να κάνουν σημαντικά βήματα προς τα πίσω για να κερδίσει η διπλωματία και να υποχωρήσει η ένταση».

Ακούστε τη συνέντευξή του