Με τη θετική εισήγηση των μελών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας και μετά από σχετικό ερώτημα της κυβέρνησης, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης ανακοίνωσε το απόγευμα της Τετάρτης την επανεκκίνηση των σχολικών εκδρομών, αρχής γενομένης από το ερχόμενο Σάββατο 19 Φεβρουαρίου για τις μονοήμερες σχολικές εκδρομές και από την 1η Μαρτίου για εκείνες τις σχολικές εκδρομές, οι οποίες περιλαμβάνουν διανυκτέρευση.

Υπενθυμίζεται ότι η πραγματοποίηση όλων των σχολικών εκδρομών είχε απαγορευθεί από τα τέλη του Δεκεμβρίου του 2021.

Επίσης, τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας εισηγήθηκαν και ο Θάνος Πλεύρης ανακοίνωσε την αύξηση του ποσοστού των παρευρισκομένων θεατών στα γήπεδα όλων των τύπων στο 50% επί της χωρητικότητας του κάθε γηπέδου, έναντι του 10%, το οποίο ίσχυε μέχρι τώρα. Η έναρξη του μέτρου ορίσθηκε επίσης για το ερχόμενο Σάββατο 19 Φεβρουαρίου.

Τέλος, επίσης με εισήγηση της Επιτροπής και μετά από σχετικό ερώτημα της κυβέρνησης, ο Θάνος Πλεύρης ανακοίνωσε σήμερα το απόγευμα ότι αίρεται από τα ξημερώματα του ερχομένου Σαββάτου 19 Φεβρουαρίου η απαγόρευση των ορθίων θαμώνων στα καταστήματα της εστίασης και της διασκέδασης, σε όλη τη χώρα.

Σημειώνεται ότι, σε κάθε περίπτωση, η άρση των ως άνω περιοριστικών μέτρων ισχύει αποκλειστικά και μόνον για εκείνους τους πολίτες της χώρας μας οι οποίοι έχουν ήδη λάβει την τρίτη δόση των διδοσικών και τη δεύτερη δόση του μονοδοσικού εμβολίου κατά του νέου κοροναϊού. Η απελευθέρωση των δραστηριοτήτων αφορά, δηλαδή, μόνον τους πλήρως εμβολιασμένους πολίτες της χώρας μας.

Σταθερή η αποκλιμάκωση των «σκληρών» δεικτών

Πώς φτάσαμε στις αποφάσεις της Τετάρτης και τι εκτίμησαν τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, σχετικά με τα διαμορφούμενα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας;

Κατ’ αρχάς, ακριβώς 203 λιγότερους διασωληνωμένους ασθενείς με πολύ σοβαρή νόσο COVID – 19 νοσηλεύουν σήμερα, Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου, στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) τα νοσοκομεία του ΕΣΥ όλης της χώρας, σε σχέση με την 20η Ιανουαρίου, ημέρα κατά την οποία οι διασωληνωμένοι ασθενείς με πολύ σοβαρή COVID – 19 ήταν… 688. Σήμερα η χώρα μας “μετρά” 485 διασωληνωμένους ασθενείς με COVID – 19..

Η ως άνω εξέλιξη έχει ως αποτέλεσμα η πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ για ασθενείς με πολύ σοβαρή νόσο COVID – 19 να έχει μειωθεί θεαματικά στο 73,5% και, μάλιστα, ενώ μόλις στις 6 Φεβρουαρίου ήταν στο 80%… Επίσης, θεαματικά έχει μειωθεί και η πληρότητα στις απλές κλίνες νοσηλείας για ασθενείς με νόσο COVID – 19, η οποία έχει φτάσει πλέον στο 54,88%…

Ακόμη, χαμηλά, σε σχέση με ό,τι γνωρίζαμε για λίγες εβδομάδες πριν, έχει “πέσει” επίσης ο αριθμός των ημερησίων εισαγωγών ασθενών με νόσο COVID – 19 στα νοσοκομεία του ΕΣΥ όλης της χώρας, με τον αριθμό αυτόν να φτάνει τις τελευταίες ημέρες κάτω από τις 380 νέες εισαγωγές, χθες έφτασε τις 343, δηλαδή αισθητά κάτω από το συμβατικό όριο των 400 και ακόμη περισσότερο κάτω από τις 550 – 600 νέες εισαγωγές, τις οποίες “μετρούσε” μέχρι πρόσφατα καθημερινά το ΕΣΥ της χώρας μας.

Τι κατέγραψε σήμερα το δελτίο του ΕΟΔΥ

Για την Ιστορία, το ημερήσιο επιδημιολογικό δελτίο του Εθνικού Οργανισμού Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ) καταγράφει για σήμερα, Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου, τα εξής:

Στα 19.509 έφτασαν σήμερα τα καταγεγραμμένα νέα κρούσματα του νέου κοροναϊού σε όλη τη χώρα, έναντι των 19.618 για την περασμένη Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου, με τη διενέργεια 331.538 διαγνωστικών μοριακών και rapid tests, έναντι 326.246 για τη Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου, και με τον δείκτη θετικότητας να μειώνεται ελαφρώς και να φτάνει στο 5,88%, έναντι του 6% για την περασμένη Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου.

Την ίδια στιγμή, στους 485 μειώθηκαν ελαφρώς σήμερα οι διασωληνωμένοι ασθενείς με νόσο COVID – 19, έναντι των 489 για την Τρίτη, ενώ στους 4.164 αυξήθηκαν σημαντικά οι ασθενείς που έχουν εξέλθει των ΜΕΘ. Από τους 485 διασωληνωμένους ασθενείς, οι 364 νοσηλεύονται ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και οι 121 (24,95%) πλήρως εμβολιασμένοι.

Τέλος, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι 82 συνάνθρωποί μας έχασαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο τη μάχη για τη ζωή τους, από επιπλοκές της νόσου COVID – 19, με το σύνολο των θανάτων να έχει φτάσει τους 25.001.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι νέες εισαγωγές ασθενών με νόσο COVID – 19 στα νοσοκομεία του ΕΣΥ όλης της χώρας έφτασαν σήμερα τις 448, πρώτη ημέρα μετά από καιρό, που οι νέες εισαγωγές υπερβαίνουν ελαφρώς το συμβατικό όριο των 400.