Τι θα γίνει σε περίπτωση κλιμάκωσης της έντασης στα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας, που ενδεχομένως να επηρεάσει τη ροή φυσικού αερίου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση; Το ερώτημα αυτό τίθεται στην Ελλάδα – όπως και στα περισσότερα κράτη-μέλη της Ε.Ε. – με τη χώρα μας να εισάγει (με βάση τα τελευταία στοιχεία) το 45,85% του φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Το ζήτημα αυτό απασχολεί έντονα την κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προήδρευσε χθες της σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου με αφορμή τις εξελίξεις στην Ουκρανία, στην οποία συζητήθηκαν όλα τα πιθανά σενάρια με στόχο την ασφάλεια της τροφοδοσίας της χώρας μας σε φυσικό αέριο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διακοπή ή σημαντική μείωση της τροφοδοσίας επί του παρόντος δεν θεωρείται πιθανή, ωστόσο στο Μαξίμου θέλουν να υπάρχει έτοιμο το πλάνο δράσης σε μια τέτοια περίπτωση.

Αύξηση των φορτίων LNG

Το πρώτο εναλλακτικό σενάριο είναι η αύξηση των φορτίων LNG που φτάνουν στη Ρεβυθούσα, μέσω έκτακτων συμφωνιών με την Αίγυπτο και με άλλες χώρες εφόσον χρειαστεί. Ο Τερματικός Σταθμός Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) Ρεβυθούσας είναι εγκατεστημένος στη νήσο Ρεβυθούσα, στον κόλπο Πάχης Μεγάρων και είναι μοναδικός στην Ελλάδα για την υποδοχή δεξαμενοπλοίων ΥΦΑ, παραλαβή, αποθήκευση, αεριοποίηση ΥΦΑ και για την τροφοδοσία με φυσικό αέριο του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου.

Με αποθηκευτική ικανότητα 225.000 κ.μ. ΥΦΑ και ωριαία δυναμικότητα αεριοποίησης 1250 κυβικά μέτρα LNG σε συνθήκες κανονικής λειτουργίας, παρέχει ασφάλεια ενεργειακής τροφοδοσίας, λειτουργική ευελιξία στο Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου και αυξημένη δυνατότητα κάλυψης εκτάκτων απαιτήσεων της αγοράς.

Αξιοποίηση του TAP

Το δεύτερο εναλλακτικό σενάριο είναι η περαιτέρω αξιοποίηση του TAP, με το Αζερμπαϊτζάν να κρατάει τα κλειδιά της λύσης σε αυτή την περίπτωση. Ο αγωγός TAP είναι μέρος του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου, που αποτελεί σύστημα αγωγών φυσικού αερίου, συνολικού μήκους 3.500 χλμ., το οποίο εκτείνεται από την Κασπία Θάλασσα έως την Ευρώπη.

Σε πρόσφατη επίσκεψη της στο Μπακού, η Επίτροπος Ενέργειας της Ε.Ε., Κάντρι Σίμσον, εξέφρασε την προσδοκία ο αγωγός TAP να μπορέσει να αυξήσει τις ποσότητες φυσικού αερίου που παραδίδει από τον Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη. «Ελπίζω πως οι εξαγωγές του TAP θα μπορούσαν να αυξηθούν από τα 8 δισ. κυβικά μέτρα ανά έτος στα 10 δισ.», τόνισε.

Ηλεκτροπαραγωγή

Η τρίτη επιλογή στον σχεδιασμό της κυβέρνησης είναι η αύξηση της ηλεκτροπαραγωγής τόσο από υδροηλεκτρικούς σταθμούς όσο και από τις λιγνιτικές μονάδες, ώστε να αντισταθμιστεί κατά το δυνατόν η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με καύση φυσικού αερίου, εφόσον αυτό είναι σε έλλειψη.

Ποιοι έδωσαν το παρών

Στη χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου συμμετείχαν επίσης ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, οι Υπουργοί Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, η αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Θάνος Ντόκος, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Κωνσταντίνος Ξιφαράς, ο Πρόεδρος της ΡΑΕ Θάνος Δαγούμας και ο Καθηγητής Ενεργειακής Οικονομίας και Επιχειρησιακής Έρευνας του ΕΜΠ Παντελής Κάπρος.