Στο θέμα της ΛΑΡΚΟ αναφέρθηκε αναλυτικά ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Ελληνικής Λύσης Βασίλη Βιλιάρδου που έκανε λόγω για ξεπούλημα της εταιρίας.

«Δεν γίνονται θαύματα, ήρθε η ώρα των αποφάσεων και της ευθύνης», απάντησε ο κ. Σταικούρας αναλύοντας ολόκληρο το κυβερνητικό σχέδιο για εξυγίανση της εταιρείας, απαντώντας στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης περί ξεπουλήματος κάνοντας λόγω, για μια ΛΑΡΚΟ βουτηγμένη στα χρέη, με αρνητική λογιστική αξία ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ.

«Η κατάσταση στη ΛΑΡΚΟ είναι μη βιώσιμη λόγω συσσωρευμένων χρεών και απραξίας της προηγούμενης κυβέρνησης, είπε ο υπουργός και συνέχισε <<Τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας το 2019 ήταν μηδενικά. Λόγω συσσωρευμένων ζημιών η αρνητική καθαρή θέση ήταν -160 εκατομμύρια ευρώ το 2015 και -407 εκατομμύρια ευρώ στο τέλος του 2019. Η λογιστική αρνητική της αξία είναι στα -600 εκατομμύρια ευρώ. Για ποιο ξεπούλημα μιλάτε;». 

Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε πως τα εξώδικα της ΔΕΗ απειλούσαν με ουσιαστικό κλείσιμο της εταιρείας και διάβασε την καταδικαστική για την Ελλάδα στις 29/1/2020, από το ευρωπαϊκό δικαστήριο για παράνομες κρατικές ενισχύσεις ύψους 136 εκατομμυρίων ευρώ τα οποία σήμερα με τους τόκους έχουν φτάσει τα 170 εκατομμύρια, τονίζοντας πως «εντός 45 ημερών σύμφωνα με σημερινή απόφαση της Κομισιόν θα πρέπει η Ελλάδα να πληρώσει 5,5 εκατομμύρια ευρώ».

Ο υπουργός Οικονομικών κάνοντας μια αναδρομή στην αμαρτωλή ιστορία της ΛΑΡΚΟ ανάφερε ότι ο «τελευταίος δημοσιευμένος ισολογισμός ήταν το 2014 αλλά και ότι η εταιρεία διαχρονικά επεδείκνυε σοβαρό έλλειμμα στην τήρηση περιβαλλοντικών όρων με κίνδυνο άρσης άδειας λειτουργίας της από το 2016. Ενώ επεσήμανε ότι η εταιρεία έχει απαρχαιωμένο εξοπλισμό που καθιστά τη ΛΑΡΚΟ μη ανταγωνιστική ανεξαρτήτως διεθνών εξελίξεων λέγοντας ότι η τελευταία επένδυση σε εξοπλισμό έγινε τη δεκαετία του ’70». 

Καταλήγοντας ο κ. Σταϊκούρας υποστήριξε ότι η εταιρεία έμεινε όρθια τα τελευταία τρία χρόνια χάρη στην ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό επισημαίνοντας την ανάγκη να βρεθεί επενδυτής. Προανήγγειλε μάλιστα εξελίξεις από αύριο μετά και τη συνεδρίαση του Δ.Σ του ΤΑΙΠΕΔ.

Βρισκόμαστε στο στάδιό των δεσμευτικών προσφορών

Αύριο θα συνεδριάσει το ΤΑΙΠΕΔ και στοχος είναι η προσέλκυσή επενδύσεων.

«Αυριο υποβάλλουνε στους υποψήφιους επενδυτές τα σχέδιά για τους 2 ανεξαρτήτους ανοιχτούς διαγωνισμούς. Πρέπει να υποβάλλουν προσφορές μέχρι τα μεσα Μαρτιου. Σκοπος μας είναι να δημιουργήθουν οι προυποθεσεις ώστε ο νεος επενδυτης να φερει την ΛΑΡΚΟ σε επενδυτικη τροχια» και συμπλήρωσε «Η δυσκολη κατασταση της ΛΑΡΚΟ απαιτει σοβαροτητα, ειλικρίνεια και διακομματικη συναινεση».